Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice Prosim za nasvet – Mostar –

Prosim za nasvet – Mostar –

Živjo, iz evproskega prostovoljskega centra sem dobila ponudbo za delo v Mostarju za 6 mesecev, v Bosni se nikoli nisem bila in ne vem kaj lahko pricakujem. Ali ima kdo izkusnje iz tega mesta (ne samo turisticne) saj vem ,da je lepo in to, sam ce ima clovek ostati min. pol leta, je drugace kot se samo ostaviti na cevape , malo slikat itd… Je nevarno (?), zanimivo(?), kaj pa okolica? ljudnje znajo anglesk(?) avtobusi vozijo v bližnje kraje(?) (ker ne bom z avtom), kaksni so ludje? se da vozit s kolesom(?) prosim, ce mi kdo realno opise stanje tam dol, ful bom hvalezna za vsak nasvet. lp

Lani smo šli za pet dni na potep po BiH po poti Bihač, B.Petrovac, Drvar, Jajce, Visoko, Sarajevo, Neretva, Mostar, Medjugorje, Počitelj in vtisi so sledeči – mesta v centru – Sarajevo, Vitez, Travnik vrvijo od podjetnosti (me spominja na Domžale dvajset let nazaj), gradi se povsod, ljudje se mi zdijo zagnani in polni optimizma.

V Mostarju nisem imel tega občutka – večje revščine in zanemarjenosti nisem videl nikjer drugje na naši poti. Mesto je očitno razdeljeno na hrvaški in bošnjaški del, nekaj kilometrov južno pa se ti itak zdi, da si že na Hrvaškem.

Mislim, da boš več s slovenščino opravila kot s angleščino – kaj vam je tamladim, da ne znate več po “naški” govoriti kot mi, ki smo še bili Titovi pionirji.

Res je, lani sva na poti iz Črne Gore nazaj v Slo šla
tudi preko Mostarja; moram reči, da je bilo kar malo srhljivo;
‘podn od podna’; tako, da sva potem skočila do Međugorja in tam
kampirala.
V Mostarju ne bi preživel enega dneva kaj šele 1/2 leta.

Bila letos v Mostarju na izletu. Za izlet je prijetno mestece, ampak živeti tam je pa malo drugače.
Mesto je razdeljeno na 2 dela: bošnjaški in hrvaški. Ločeno imajo vse: šole, bolnice, … samo občinsko upravo imajo skupno (pa še ta ne deluje).
Razen starega dela okoli mosta, deluje vse precej zanemarjeno.
S kolesom tudi ne vem koliko bi šlo, ker Mostar je v dolini Neretve in na obe strani imaš hribe.

Bi ti svetovala, da greš za par dni v Mostar (saj ni tako daleč) in se šele potem odločiš.

Mi smo bili lani v Moastrju 3 dni. Z dvema malima otrokoma in smo se imeli super. Res ne vem kaj se vam je zdelo tako zelo srhljivo. Seveda so posledice vojne, porušene hiše, itd..
Jaz bi na tvojem mestu šla, pol leta hitro mine, je pa to izkušnja za vse življenje…

ps: moj mož je hrvat, stacionirani pa smo bili v kao muslimanskem delu pa ni imel nobenih težav, tako da…rekli so nam, da so ” sranja” samo kadar je kakšna nogometna tekma – recimo turčija-hrvaška :-))

Jaz sem bil lansko leto v Mostarju 3 krat, letos enkrat.
Jaz nisem videl nič strhljivega. Pojma nimam od kje vam te strahovi.
Ljudje so zelo zelo prijazni. Muslimani bolj, kot hrvati. Do tujcev so prijazni tudi Hrvati, samo muslimanov pa ne marajo.

Meni je Mostar drugo najlepše mesto, takoj za Sarajevom.
Drugače pa preberi:
http://www.tomazgorec.si/?p=355
http://www.potepuhi.si/?p=36

Tomaž http://www.tomazgorec.si

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close