Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo prosim za informacije

prosim za informacije

Pozdravljeni!

Ker sem totalna začetnica, bom zelo hvaležna za vsako informacijo. Želim registrirati popoldanski s.p. in ker vidim, da tukaj precej obvladate računovodske in podobne zadeve, bi vas prosila za nekaj odgovorov:

1. Na koga se bolj splača odpreti s.p., predvidevam da na tistega, ki manj zasluži?

2. Kako se obračuna dohodnina, vem da po progresivni lestvici, ampak me zanima, kako to izgleda v praksi? Če imaš npr. plače cca 1000 neto in zaslužka na s.p. 300 eur, kaj to pomeni pri dohodnini, v katero lestvico padeš? Verjetno gre oboje v dohodnino, zanima me kako. Če je dobrih 7000 eur davčna osnova, plačaš 16%, a to drži? Kako pa se obračuna druga stopnja?

3. Ali je možno, da za enostavno računovodstvo sam vodiš evidence (ker bo itak mogoče en, dva računa na mesec) ali je to tako komplicirano, da tega ne moreš osvojiti v kratkem času, bilance pa daš izdelati računovodji? Morda koga priporočate in kakšne so cene?

4. Ali je poslovni račun nujen in kje imate odprtega, kakšne stroške imate?

5. Ali je kaj narobe, če imaš za gl. dejavnost registrirano nekaj, kar naj bi kasneje opravljal, v začetku pa izdajaš račune za drugo dejavnost, ki jo imaš sicer tudi registrirano, ni pa glavna?

Upam, da se bo kdo našel in odgovoril, da bo nam “prvošolčkom” lažje.
:-))

ful hvala in lep pozdrav!

1. Na koga se bolj splača odpreti s.p., predvidevam da na tistega, ki manj zasluži? Odvisno je tudi od vrste dejavnosti, če so zanjo kakšni pogoji in od pogodbe ki jo imate v redni službi, da vam ne ovira odprtje sp za isto dejavnost kot jo opravljate v službi. To bi vam najbolje povedali na točki e-vem ali obrtni zbornici.

2. Kako se obračuna dohodnina, vem da po progresivni lestvici, ampak me zanima, kako to izgleda v praksi? Če imaš npr. plače cca 1000 neto in zaslužka na s.p. 300 eur, kaj to pomeni pri dohodnini, v katero lestvico padeš? Verjetno gre oboje v dohodnino, zanima me kako. Če je dobrih 7000 eur davčna osnova, plačaš 16%, a to drži? Kako pa se obračuna druga stopnja?
Upoštevajo se vam vsi dohodki skupaj (plača in sp), ter se vam od tega obračuna davek po dohodninski lestvici. Pri sp se vam upošteva razlika med prihodki in odhodki. Ta razlika je obdavčena npr zgoraj navedenih 300 eur. Dohodninska lestvica za lani:
http://www.durs.gov.si/si/davki_predpisi_in_pojasnila/dohodnina_pojasnila/stopnje_dohodnine_za_leto_2008/lestvica_za_odmero_dohodnine_in_olajsave_za_leto_2008/

3. Ali je možno, da za enostavno računovodstvo sam vodiš evidence (ker bo itak mogoče en, dva računa na mesec) ali je to tako komplicirano, da tega ne moreš osvojiti v kratkem času, bilance pa daš izdelati računovodji? Morda koga priporočate in kakšne so cene?
Lahko vodite sami in kupite knjigo v DZS. če tega niste še nikoli delali vam ne priporočam, da delate sami, ker je potem potrebno na koncu leta narediti zaključke in tam nastanejo težave in je velikokrat narobe vpisano. Priporočam vam seveda moj servis 🙂 za predračun se lahko obrnete na navedeni mail. Vsak ki na koncu izdela bilanco mora iti skozi celotno vaše poslovanje in vsaj jaz raje vidim, da vse poknjižim sama in vem kaj je v bilanci. Tudi cene so za samo izdelavo bilance višje.

4. Ali je poslovni račun nujen in kje imate odprtega, kakšne stroške imate? Poslovni račun je nujen, odprete ga na banki, jaz ga imam na abanki, kjer ponujajo zelo ugoden paket za začetnike:
http://www.abanka.si/sys/cmspage.aspx?MapaId=500&VsebinaId=354655

5. Ali je kaj narobe, če imaš za gl. dejavnost registrirano nekaj, kar naj bi kasneje opravljal, v začetku pa izdajaš račune za drugo dejavnost, ki jo imaš sicer tudi registrirano, ni pa glavna?
Odvisno koliko je teh računov v celem letu, glavne dejavnsoti naj bi bilo nekje za 20%. Kar vem, pa tega pri sp ne preverjajo.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close