Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis prosim pomoč – pridevnik

prosim pomoč – pridevnik

“V potresu so bile porušene vse montažne hiše.”

Mi lahko prosim pomagate določiti pridevnike v zgornji povedi?

Hvala

Pridevnik (edini) je montažne. Gre pa za vrstni pridevnik.

Hvala, se strinjam.

Kaj pa je “porušene”?

lp

Povedkovo določilo?

… so lepe, moje, naše, vrstne … hiše.

Pozabi na tisto spodaj. 🙂

Držalo bi, če bi bil primer: Hiše so lepe, vrste …

Zanimivo .. .kako lahko veste tolko stvari ej.:>

[url=http://igreigregames.com]igre[/url]

Povedkovo določilo ne bo pravilen odgovor,
ker določamo besedne vrst (samostalnik, pridevnik, glagol …), ne pa stavčne člene (osebek, povedek, predmet …) …

lp

Torej gre za glagol: kaj se z njimi dela ali dogaja – so bile porušene.

Ne, tudi glagol ni. Nekaj sem brskal po pravopisu, morda je deležnik stanja.

Glagol je namreč “bile”.

SS, str. 352: Glagoli dejanja oz. stanja: glagoli kot sedim, ležim ali visim pomenijo stanje po izvršitvi dejanja, ki ga izražajo glagoli dejanja sedem, ležem, obesim. Táko stanje lahko izrazimo tudi z zvezo pomožnika in pridevniške besede ali še kako drugače.

Primeri za stanje: je namazan, je obešen, je mrtev.

O trpniku (opa, glagolski način) dosti piše na strani 358 (spet SS), naj pa navedem še en primer pretvorbe, podan v knjigi: Vasico obdajajo gore -> Vasica je obdana z gorami.

Po moje gre za trpni deležnik na n. Deležnik sam po sebi je galgolska oblika v pridevniški rabi in v tem priemru to je. Jaz bi ga zato imel za pridevnik. Torej ima stavek (ali poved – joj, kako mi gre na ta poved na živce) dva pridevnika.

Podobno: V loncu je bilo dva litra slane vode. (vode, ki jo je nedo osolil)

Glagol pa je, kot pravi Filip, biti.

Glagoli stanja, ki jih navajaš ti, Rakun, so iz drugega vica. Ti govoriš o neprehodnih glagolih, medtem ko je porušiti prehodni.

Prejšnji citat (14:04) iz SS je meni jako čuden. Pa ni prvič, da se čudim razlagam v SS.

… je mrtev … tu bi moralo potem biti “je umrt”.

He, he, ah.

Možno, da se je Toporišič zmotil.

Mogoče ti gredo stavki/povedi zato na živce, ker stavki nimajo pridevnikov.

Tale debata je zgrešena v svojem jedru. Pridevnikov ni mogoče določati v povedi/stavku, ker stavek sestavljajo stavčni členi, pridevnik pa sodi med besedne vrste.

Prav zato tudi ni mogoče govoriti o tem, kaj je porušene in kaj je montažne v isti sapi.

Če govorimo o vlogi besednih vrst v stavku, ugotovimo, da je montažne pridevnik.
Če analiziramo stavek, ugotovimo, da je porušene del povedka.

Deležnik je glagol, je glagol v pregibni, pridevniški obliki.

V stavku se deležnike razvezuje v prilastkov odvisnik.

Stavčna analiza bi bila torej taka:
so bile porušene – povedek
vse montažne hiše – osebek
montažne – levi ujemalni prilastek

Ko iščeš besedne vrste, ki imajo vlogo v stavku, se lotevaš besedne analize:
so + bile + porušene – glagolske besede, glagoli
vse – samostalniška beseda, zaimek
montažne – pridevniška beseda, pridevnik
hiše – samostalniška beseda, samostalnik

Ni čudno potem, da je slovnščina kot predmet v šolah živ gnus.

Meni je bila pa slovnica od nekdaj všeč. Je pa res, slovnico v najširšem pomenu besede sem bistveno nadgradila med študijem, v srednji šoli precej manj.

Kolikor se spomnim svojih srednješolskih časov, so nas šopali s književnostjo. Joj, kako je to neki zoprnega, pa vse tiste letnice, pa kraji rojstev, pa naslovi del, da ne omenjam lirike, ki je preprosto nič ne razumem. Tam neki ene stopinje v zraku pa en čoln, ki se nekje pozibava na oblakih, in to nakazuje neko življenje, kaj pa vem …

Uf, joj, književnost, posebno lirika je en živ obup. Slovnica, skladnja, pravopis, pravorečje …, to ima vsaj nek smisel, vsaj lahko kako razložiš oz. nekak razumeš. Literaturo se moraš (vsaj mi smo se morali) pa piflat, potem ti seveda vse spuhti iz glave … in si spet na začetku. Jao, ne bi jaz več tega, ne.

“Porušene” je pasivni particip perfekta na -en, neosebna glagolska oblika.

lp!
ne morem verjeti kakšna vprašanja imajo nekateri, a vas v šoli niso nič naučili? jao, kam gre ta Slovenija! šolski sistem bi moral dajati več poudarka na slovnico, predvsem na pravopis! ne trdim, da sama obvladam (sploh vejice so mi bolj tuje), vendar nekateri pa res nimajo pojma. žalostno …

In ti si zagotovo ena takih.

o velikih začetnicah tudi premalo naučijo :))

Mene tudi v šoli niso nič naučili o finomehaniki …, pa se zato ne spotikam ob nikogar, ki vpraša kaj na to temo. Za moje pojme je lolek ta, ki ne vpraša, česar ne ve, ve pa, da drugi nimajo pojma. Jao, kam gre ta Slovenija. Žalostno.

New Report

Close