prosim pomagajte pri odločitvi
Kakšen se vam zdi ta fotoaparat – v sorazmerju na ceno:
Pa če mi lahko kdo, razloži na kratko kaj pomenijo spodaj navedene karakteristike tega digitalca (v “domačem” jeziku) 🙂
OLYMPUS FE 180
6 mio točk,
3 optični /4 digitalni zoom
LCd zaslon 6,4 cm
super makro funkcija od 5cm, stabilizator slike
10 prednastevljenih scenskih programov,
snemanje video posnetkov z zvokom
22MB nortranjega spomina,
PictBridge”,
slovenski meni,
priložene polnilne baterije s pomnilnikom
cena 39.990 sit
6 mio točk
Za fotografijo 10×15 zadošča pol manj. Tako da imaš še nekaj rezerve, če želiš delati naknadne izreze, oz. uporabljati digitalni zoom.
3 optični /4 digitalni zoom
Optični zoom, razmerje med največjo in najmanjšo goriščno razdaljo. Pomeni, da je pri največji goriščni razdalji predmet optično 3x povečan v primerjavi z velikostjo pri najmanjši goriščni razdaljo.
Digitalni zoom, dodatna povečava z matematično interpolacijo (v praksi na račun slabše ločljivosti) Pri tebi uporaben recimo 2x zoom če razvijaš velikost 10×15 (oz. 10×14), kar je več bo pa opazno kot kockasta ali zamegljena slika z manj podrobnostmi.
LCd zaslon 6,4 cm
Pač zaslon na aparatu, ki ga uporabljaš za iskalo in predogled slik
super makro funkcija od 5cm, stabilizator slike
Običajno lahko slikaš na razdaljah nad pol metra. Če želiš slikati bližje, moraš uporabiti funkcijo makro ali supermakro, in lahko slikaš v tvojem primeru pri razdaljah nad 5 cm. Če je bližje aparat ne izostri in je slika meglena.
10 prednastevljenih scenskih programov,
Aparat določi nastavitve zaslonke, časa, ISO in ostalih stvari (ki te ne zanimajo) za 10 scenskih postavitev, npr. portret, pokrajina, nočni posnetki, itn.
snemanje video posnetkov z zvokom
Pove vse
22MB nortranjega spomina,
Notranji spomin, kamor se shranjujejo posnete slike. V karakteristikah aparata imaš tudi podatek, koliko slik približno lahko shrani. Oceni če ti zadošča. Ali je možnost uporabe spominskih kartic?
PictBridge”,
Standard povezave fotoaparata in tiskalnika. Če to podpira tudi tvoj tiskalnik, lahko tiskaš slike direktno brez uporabe računalnika.
slovenski meni,
Pove vse
priložene polnilne baterije s pomnilnikom
To pa menda tudi veš
Mislim, da. Pravo vprašanje se glasi, ali je primeren zate, oz. kaj od aparata pričakuješ. To moraš pa ugotoviti sama.