Prosena kaša
Preverjeno in v uporabi od 6m in tudi še danes- 15m
Najprej kašo operi v več vodah, kot riž, malo podrgni, peri do stopnje, da ne bo več voda motna. Nato začni kuhati v manj tekočine, ves čas kuhaj na malem ognju in vodo ves čas prilivaj, tako da bo postala sluznata. Pazi, da ti ne skipi. Ni potrebe kuhati več kot 20 min. Na koncu naj ostane dobro mokra, ker se bo že ugasnjena še zgostila in prevzela tekočino.
Jaz sem za tako majhna otroka na začetku miksala še s paličnim, saj vedno , tudi če bi jo kuhala 1 uro ostane malo groba ko jo ješ. Lahko sicer probaš brez ampak na začetku priporočam, naredi iz nje pire, naj bo dovolj vlažna, če ne pa še malo vode dodaj.
Če ti smem priporočati, kar mi še danes prakticiramo in malčka obožujeta, pa še pri prebavi pomaga.
Kuham jima neke vrste kompot iz jabolk, hrušk, sliv marelic, fig, breskev, lahko suho ali sveže sadje, le da ni oslajeno, tekočino odcedim, naredim iz nje gosti ali čisti sok, sadje pa zdaj na začetku lahko prav tako piriraš, kasneje pa mečkaš z vilico ali sploh ne. Mi to običajno jemo za zajtrk in večerjo, skupaj zmešano s proseno kašo.
Včasih lahko skuhaš tudi polento, riž, kasneje pa gris. In vse to je sočnejše s sadjem.
Če imaš možnost, si nabavi kašo iz mlina, saj te bo prišlo veliko ceneje, tudi do 250 sit na kg. Mi smo nehali šteti porabo pri 20 kg. Je pa res, da imamo dvojčke.
Upam, da ste tudi zase doma kdaj skuhali proseno kašo, saj k nekaterim jedem prav odlično paše. Je pa to tudi stvar okusa.
Veliko uspehov pri rihtanju!
Veš , kaj je nama še najboljše s proseno kašo. Hmmm, ribica, ampak ne tista plava, svinjska, no ja, lahko so tudi dobro zapečeni kotleti, pa omako narediš, potem pa si na krožniku poliješ kuhano kašo z omako.
Edino, če še dojiš, mogoče malo previdnosti, mojadva sta dobila enkrat piščajčke od svinje, ki sem jo jedla jaz. Njima je še niti pri 15m nisem dala, razen kar je v mešanici mletega.
KO boš kuhala kašo, daj notri še pol čebule, dobrp mero majerona, lahko pikico zelene, pa sol.
Njam njam, pa dober tek vam…
Če še niste jedli prosene kaše, potem samo malo potrpežljivosti. Novi okusi in nove stvari v prvo velikokrat niso dobri, važno je, da skuhaš vsaj še enkrat. In da jeste, ne samo poskusite s konico žličke.
Prosena kaša je luštna stvar, verjamem, da je tudi bolj zdrava kot vse sorte današnjih kosmičev. Zase moram priznati, da je majhnim otrokom nisem kuhala, ker je sama nisem poznala. Ko sem jo skuhala prvič, so se otroci samo namrdnili, a tudi meni ni bila preveč všeč. Hvalabogu, da ni ostalo pri tem, da sem jo še skuhala. Danes jo imam zelo rada, kuham si jo za tiste močnejše solate za malico, mešam z nakockano zelenjavo ipd.
LP Mimi
PS. In za vse to gre zahvala temu forumu, vašim nasvetom, vzpodbudam !!!
Jaz 200g prosene kaše močno sperem in nato še poparim.To odcediš in daš počasi kuhat v 6dl kropa.Kuhaš čisto počasi,dokler voda ne povre.Takrat jo zaliješ z 2dl mleka,lahko dodaš rozine in zavreš.
Poljubno sladkaš in to je to.V kašo lahko naribaš tudi jabolko,ali zmučkaš banano……
Upam,da sem ti malo pomagala!
Lep pozdrav Angelček
Jaz pa proseno kašo kuham na vodi. Ko je kuhana jo zabelim z ocvirki, včasih pa dodam še ocvrti zmešani jajček. Zame božansko.
Stara mama je skuhala kašo poleg fižolove juhe. Fižolova juha je bila bolj gosta. Potem si dal na krožnik kašo in prilil juho. Zelo nasitno. Običajno smo to jedli v petkih. Kaša je bila namesto makaronov.
POzdravček, Marija
Forum je zaprt za komentiranje.