prosena kaša
Zdravo,
jaz pa sem se zadnjič spravila delat proseno kašo. Menda je zdrava in te reči. Skuhala sem jo po receptu moje babice in sicer na malo mleka in vode, pol ure (imamo plinski štedilnik). No okus je bil čisto v redu, a če ne stojiš zraven in skočiš samo za pet minut stran od štedilnika, lahko potem še pol ure čistiš lonec in štedilnik. Ali ve kdo za enostavnejši (hitrejši?) način? Morda bi se manj penilo, če bi jo kuhala samo na vodi, kaj menite, a kakšen bi bil okus?
Pozdravček
R
Orhidejca pozdravljena ;-)) (lep nick – moja phalaenopsis ima trenutno 13 cvetov – cvete pa že četrtič)
Meni se prosena kaša še nikoli ni prijela tako, da ne bi mogla posode z lahko pomiti. Mogoče je pa od “piskra” odvisno? Kuham jo v “rostfraj” posodi, res da je bila višjega cenovnega razreda in se meni zdi zelo kvalitetna (debelo dno, konkretne stene). Ne rečem, da ni treba dna malo podrgniti, ampak če za pet, deset minut namočim v vodo z milnico gre stran b.p.. Imam pa steklokeramičen štedilnik.
Če kuhaš samo na vodi je pene več, vsaj pri meni. Jaz jo sproti pobiram iz lonca. Kuham pa tudi v rostfrei posodi višjega razreda in se ne prime. Če pa že, pa posodo za nekaj minut namočim in skorja kar sama odstopi. Jaz imam kašo, kuhano na vodi zelo rada. Na koncu ponavadi umešam malo masla in parmezan. Njami.
Zdravo,
ja res je tudi jaz imam orhideje doma kar štiri, ene cvetijo že od januarja.
No, hvala vsem za nasvete, res pa je da nisem mislila toliko na to da se prime na dno posode (sem vzela teflonsko) pač pa to, da takoj uide pena čez. Težko je plin tako nastvit, da bi ravno prav vrelo (ne preveč) in moraš ves čas biti zraven. A po vaših postih sodeč je še šlabše če kuhaš samo v vodi. Je katera probala kuhat kašo v ekonom loncu, koliko časa?
Hm, vidiš, nisem pozorno prebrala ;-)). Razmišljam da nikoli nisem imela težav s tem – ko zavre – takrat je res ogromno pene sem hitro premešala in zmanjšala ogenj kar bolj na minimalno kot ne in pustila da se je kuhala. Vsake toliko pomešala in to je bilo to. Res pa je, da sem vedno kuhala v bistveno večji posodi kot je bilo vsebine. Mogoče bi z večjo posodo rešila ta problem? Na vodi je pa po pravici povedano še nisem kuhala (itak jo kuham samo takrat, ko delam narastek iz prosene kaše), pa bom probala, da vidim kakšna bo.
Forum je zaprt za komentiranje.