Prometni davek – Avstrija
Pozdravljeni!
Upam, da ima tukaj kdo izkušnje s tujino. Zadeva je sledeča:
Sem s.p. in moja dejavnost je izključno na glasbenem področju (poučevanje, studio, izvedba glasbenega programa itd..). Ker ne presegam letno 20.800 € seveda nisem davčni zavezanec. Pred nekaj meseci sem pri avstrijski glasbeni založbi Tyrolis naročil izdelavo reklamnih glasbenih CD-jev. Račun so mi poslali brez njihovega PD in sem ga preko sepa naloga brez težav plačal. Kar naenkrat pa so mi poslali mail, v katerem so zahtevali mojo mednarodno VAT številko. Mislil sem, da je to pač naša davčna številka in sem jim jo posredoval, nakar so zadevo zavrnili s pojasnilom, da je to napačna in da moram pri ministrstvu za finance pridobiti pravo VAT. Po posvetu ter poizvedbi s pomočjo mojega računovodskega servisa sem izvedel, da jaz kot ne-zavezanec za DDV ne morem pridobiti te številke. Pridobil naj bi jo samo kot zavezanec za DDV. Torej moram plačati še njihov PD.
Zdaj me samo zanima, če je temu res tako. S tem pač nimam izkušenj in me je malo presenetilo. Itak, da bom plačal ta PD, a vseeno bi rad še pred plačilom izvedel kako tretje mnenje, da ne bom metal denarja skozi okno. Namreč, nekako mi ni logično, na kaki podlagi naj bi zavezanci za DDV imeli možnost pridobitve mednarodne VAT številke in bili posledično upravičeni nakupa iz tujine brez PD. Razumel bi, če bi z njimi imeli podpisano pogodbo za nadaljnjo prodajo, a tukaj ne gre za to.
Hvala vsakemu za mnenje oz. informacije.
Ker ste opravili pridobitev iz Skupnosti v vrednosti nad 10.000 EUR, se morate v Sloveniji identificirati za namene DDV. Na ta način boste pridobili slovensko ID, ki jo boste posredovali dobavitelji, vi pa boste v Sloveniji naedili samoobdavčitev. Ne vem pa vam povedati, kako dolgo lahko traja, da boste dejansko pridobili slo. ID:
Forum je zaprt za komentiranje.