Prometna nesreča na dan odpovedi
Pozdravljeni,
sprašujem za kolegico, ki bo v kratkem zgubila živce zaradi nakopičenih stvari. Isti dan kot je podpisala odpoved v službi, se ji je na poti domov iz službe (par metrov stran)pripetila prometna nesreča v kateri se je drugo vozilo vanjo zaletelo. Oddelati ni mogla do konca, saj bi delala še dva dni in izkoristila star dopust. Bolniška se ji vleče že 3 mesece in več, ker ima pretrgano tetivo v ramenskem sklepu. Glede na to, da ima nenormalno zdravnico, ji je komisija napisala, da mora it delat po štiri ure, vendar zaradi bolečin ne more roke premikat kaj šele, da bi avto vozila. Vse pa se je zavleklo zaradi čakalnih dob na razna slikanja. Klicali so jo iz službe iz kadrovske in ji rekli, da pride samo še enkrat podpisat dokončno odpoved, s tem, da ji niti ne pripada regres, ker je kao sama kriva za bolniško.(kot, da bi to namerno naredila. Cel šesti mesec ima razne preglede in odvisno od zdravljenja bi se ji vse skupaj zavleklo tudi v sedmi mesec, ko je regres. Zato me zanima kaj lahko naredi v tem primeru in ali ji res ne pripada regres, s tem, da je bila zaposlena za nedoločen čas??
Hvala,lp.
Sicer nisem prepričana, da sem vse pravilno razumela, pa vendar:
1. Regres ji pripada za toliko časa, kolikor je/bo letos trajalo delovno razmerje pri delodajalcu (sorazmeren del).
2. A je dobila odpoved ali jo je sama dala? Ne razumem kaj pomeni naj pride podpisat dokončno odpoved.
Če je odpoved dala sama, potem ji delovno razmerje preneha s potekom odpovednega roka oziroma z dnem, ko sta se delavec in delodajalec to dogovorila v sporazumni odpovedi. V tem primeru ji ni treba nič več podpisovati.
Če je dobila redno odpoved s strani delodajalca in je ob izteku odpovednega roka na bolniški, ki delovno razmerje preneha z dnem, ko bi se sicer po zaključku bolniške morala vrniti na delo oziorma najkasneje 6m po izteku odpovednega roka. Tudi v tem primeru ji ni treba ve nič podpisat?!
Sem kopirala, kar mi je poslala. Spodaj imate zgodbo…
Januarja 2013 sem dobila redno odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga. Odpovedni rok bi moral preteči dne 24. 2. 2013. Šest dni pred pretekom odpovednega roka sem doživela prometno nesrečo na poti domov iz službe (gre za poškodbo po tretji osebi). Od takrat sem na bolniški (že tri mesece).
Nazadnje sem dobila odločitev zdravniške komisije, da se moram 1. 6. 2013 vrniti v službo za štiri ure dnevno. Na to odločitev komisije sem se pritožila, ker moja osebna zdravnica ni poslala komisiji vse potrebne dokumentacije, ki bi dokazovala, da sem še vedno nezmožna za delo.
Zanima me, kaj lahko storim v primeru, če komisija odloči o moji pritožbi KASNEJE (po 1. 6. 2013)? Takrat mi bo delodajalec zaključil delovno razmerje (čeprav lahko dobim odločitev od komisije, da sem še vedno nezmožna za delo)?
Zanima me tudi, ali imam pravico do sorazmernega dela dopusta in regresa za čas bolniške? Ali lahko ta dopust koristim po 1.6.2013?
Tako zgleda problem… 🙂
Hvala.
Forum je zaprt za komentiranje.