Prometna nesreča – kako z ocenitvijo škode
Vem, da tema ni ravno za na starševski čvek, ampak pričakujem, da bom tukaj hitro dobila kakšen odgovor!
Ali ma kdo izkušnje, kako je z razliko denarja pri prometni nesreči. Nekdo se je zaletel vame in mi je poškodaoval avto, cenilec še ni povsem odločen ali po priznana totalka ali ne. V primeru, ko je škoda večja od trenutne vrednosti avtomobila mi priznajo totalka, kar znese npr. 4000€, dejanska škoda na avtomobilu pa znaša 5000€, kdo potem krije to razliko? Jaz, kod oškodovanec, moja zavarovalnica pri kateri imam avto zavarovan (še vedno kasko), kdo drug?
Nimam pojma kako to gre? Ma kdo izmed vas izkušnje kak v takem primeru?
Ko sem imela jaz ekonomsko totalko (škode je bilo po oceni zavarovalnice za okoli 3000 EUR, avto je bil vreden okoli 6000 EUR), so mi na pooblaščenem servisu (kjer se avto tudi sicer servisirala) rekli, da mi avto popravijo znotraj tega zneska in mi garantirajo, da bo delo opravljeno BP, ves material pa original.
Vseeno sem se odločila za menjavo vozila, ker sem bila precej skeptična, kar se popravila tiče. Pa ne zato, ker bi dvomila v svojega serviserja, ampak zato ker ti pravzaprav nihče ne more garantirati, da bo avto še naprej deloval brezhibno. Slej ko prej se pokaže še kaka posledica te nesreče, ki pri oceni ni bila predvidena in si jo moraš kanseje sam financirati.
Pri ekonomski totalki ti avto zdaj ostane, ti dobiš ven toliko denarja, koliko ocenijo, potem pa razbitino naprej sam prodajaš, če želiš. Meni so na servisu dali dobro ponudbo, za razbitino + zavarovalnino so mi ponudili toliko, kolikor bi dobila, če bi avto dobro prodala (6000 EUR). Pa pri njih sem vzela drug avto.
ampak, saj ne potrebuješ denarja za tak podvig. jaz sem dobila toliko, kolikor je bil vreden in komot bi kupila nekaj, kar bi mu bilo enakovredno. Tudi moj avto je bil zelo ohranjen in malo kilometrov (2 leti, 20.000), zato sem kar dobro iztržila. pravijo, da bi še več, če bi se malo potrudila, pa se mi ni dalo matrati živcev.
Skratka tako je, čim je avto star več kot dve ali tri leta, je zelo hitro ekonomska totalka….
V glavnem ti avto ocenijo po eurotax cenitvi in ti zavarovalnica ponudi 50% te cene + razbit avto :))) Torej tako kot je že bilo omenjeno zgoraj.
Večina ljudi, da avto ocenjen z ekonomsko totalko popraviti…kar ti bo pač večina mehankarjev za ta denar tudi storila… mehankarji so pa tako…eni znajo to opraviti odlično, eni te pa lahko tud nategnejo po domače…
Za ekonomsko totalko je že dovolj, da se ti en mal v rit zaleti, pa je potrebno dati nov odbijač, pa nosilci prmaknjeni, pa zadnji blatnik poravnat, pa mogoče kakšna luč razbita, pa potem ličanje, štrihanje avta in to hitr nanese par tisoč eurov po uradnem ceniku… isto delo pa ti dober mehankar opravi pol ali še več ceneje…sploh pa če nisi iz LJ :)))
Skratka take poškodbe se dajo popravit, ne da bi kasneje trpela varnost.
Upam, da boš zrihtala avto za primerno ceno.
Mogoče še odgovor glede tiste razlike, ki jo omenjaš – nihče ti je ne poravna. Tako žal je. Tudi ostalih stroškov, živcev in izgubljenega časa ti nihče ne povrne.
Odvisno od tega, za kateri avto gre – ponavadi se ga da za znesek, ki ga dobiš od zavarovalnice, tudi popraviti. Sicer prodaš razbitino plus odškodnina in kupiš kaj podobnega.