Prokurist
Pozdravljeni,
mene pa zanima ali je prokurist kakorkoli materialno ali pravno odgovoren za dejanja s.p., kjer je prokurist? Npr. če gre nekdo za prokurista nekomu v sp.ju (ker nosilec sp.ja recimo ne izpolnjuje zahtevanih pogojev izobrazbe za opravljanje dejavnosti) in v tem podjetju ni zaposlen – ali je lahko nato “kriv” za kakšne nezakonite posle tega sp.ja oz. dolžan poravnati njegove dolgove?
O sami prokuri sem veliko prebrala na internetu, vendar o tem ali je prokurist tudi za kaj odgovoren pa nisem ničesar zasledila.
Hvala za odgovor.
Lp
Spoštovani!
Prokura je posebna oblika pooblastila za zastopanje. V skladu s 35. členom ZGD-1 prokura upravičuje za vsa pravna dejanja, ki spadajo v pravno sposobnost družbe, razen za odsvojitev in obremenitev nepremičnin, za kar mora biti prokurist posebej pooblaščen. Za prokurista je tako bistveno, da je zgolj pooblaščenec. ZGD-1 tako prokuristu ne daje nobenih poslovodnih upravičenj. Poslovodna upravičenja ima zgolj poslovodstvo. Ključno za opredelitev razmerja med poslovodjem in prokuristom je torej, da je poslovodja pristojen oblikovati odločitev in jo izjaviti tretjim, prokurist pa je zgolj upravičen izjaviti odločitev tretjim.
V skladu z navedenim lahko sklepamo, da ste odgovorni le za pravna dejanja, ki jih dejansko opravite vi, ne pa za samo poslovanje družbe.
S spoštovanjem!
Spoštovani,
po našem mnenju je v takem primeru prokurist upravičen do nadomestila.
S spoštovanjem!
Spoštovani,
menimo, da ste do denarnega nadomestila upravičeni.
S spoštovanjem!
Jaz pa mislim, da prokurist ni upravičen do denarnega nadomestila na zavodu za zaposlovanje, ker se prokura izplačuje kot dohodek iz drugega pogodbenega razmerja (podobo kot podjemne pogodbe – z normiranimi stroški 10%)in ne kot dohodek iz zaposlitve. če nekdo prejema izplačila po podjemni pogodbi ni upravičen na domestila zato mislim da tudi za izplačilo prokure velja isto. Naj me kdo popravi, če ni prav.
Pozdravljeni,
Oče je upokojenec in lastnik S.P.-ja v katerem ni nihče zaposlen. Po novem zakonu naj bi očetu po 1.1.2014 odvzeli pokojnino v kolikor bi imel še delujoči s.p. Kako bi se temu lahko izognili? Ali oče lahko postane prokurist v svojem s.p.-ju? Kaj to potegne s seboj in ali lahko na tak način obdrži pokojnino in s.p.?
Hvala!!!
Spoštovani,
možno je npr. delo preko podjemne pogodbe, avtorske pogodbe, preoblikovanje v d.o.o..
Vlada sicer obljublja, da se bo prehodno obdobje podaljšalo do 31.12.2014.
S spoštovanjem!
Spoštovani,
načeloma ne.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.