Program za varnostno kopiranje (kloniranje) razdelkov (particij)
Živjo,
Kot je že razvidno iz naslova teme, mene zanimajo predlogi za tole opravilo.
Zanimajo me tako odprtokodne, kot tudi “plačljive rešitve”.
Včeraj sem se nekaj poigral z odprtokodno CloneZilla[/url]-o (prvič) in mi je bilo kar všeč. Sedaj se še nekaj igram z Norton Ghost 15.0 različico, a mi ni toliko všeč, predvsem pa mi ni čisto jasno ali se v tej, t.i. “obnovitveni točki” (angl. recovery point), če recimo delaš varnostno kopijo primarnega razdelka (z operacijskim sistemom Windows XP Pro SP3 32-bit recimo), ali ti tudi zajame MBR podatke zdraven. Pri CloneZilli je to lepo razvidno.
Norton Ghost ima tudi lepo funkcijo, da lahko neposredno iz enega razdelka (recimo notranji trdi disk) kopira vsebino na drug razdelek (recimo zunanji USB SATA trdi disk, ki je že “razdeljen”).
Sam iščem takšno rešitev, da mi bo ponujala “on the fly cloning”, zajem oz. preslikavo vsebine razdelka v eno datoteko (t.i. “image”) in da lahko potem ta “posnetek” odprem v istem programu v Windows-ih ali predzagonskem live načinu (angl. Boot Live CD). Posnetek oz. varnostna kopija pa je recimo shranjena na zunanjem trdem disku oz. jo lahko tja prekopiram..
Norton Ghosta sem že prej uspešno uporabil, ko sem iz 80 GB trdega diska vsebino neposredno prekloniral na 120 GB trdi disk, ki je bil v USB 2,5 palčnem zunanjem ohišju. Obadva diska sta bila SATA I. z 5400 obrati, Vse skupaj se je dogajalo pri prenosnem računalniku.
Ker pa tega ohišja trenutno še nimam (mi je pa ta možnost bolj všeč), me pa zanima predvsem to kar sem navedel v predprejšnjem odstavku.
Kakšni predlogi programskih rešitev ali pojasnitev (izkušenj) prej omenjenih programov so dobrodošli.
Hvala Vam že za vnaprej in…
LP,
12thDNAStrandActive
Vprašanje si pa tako zavil, da ne morem odviti, seveda ti bo MBR prekopiral saj prekopira celoten sistem kot sliko diska, shraniti moraš na drugo particijo ali še boljše na zunanji disk.
Narediš zagonski CD pc nastaviš v BIOSu da se zažene s CDja in te vpraša kje imaš kopijo, ti
kopijo klikneš in klikneš obnovi ali tako nekako. Podrobnosti za tvoj program ne vem, ker imam
sam ACRONIS in sem kakšnih 10 dni nazaj moral obnoviti zaradi neke bedarije
Če imam recimo potem na izvornem trdem disku eno primarno in 4 logične razdelke (so znotraj primarne razširljive), naredim posnetek primarne, a mora biti potem ciljni trdi disk ravno tako razdeljen kot prvi ali ima lahko samo (recimo) eden primarni razdelek ? Kaj pa če drugi disk ni razdeljen, torej nima še določenih razdelkov – ali bi posnetek prvega razdelka, ko bi bil prekloniran na drugi disk, tudi poustvaril strukturo razdelkov (particij) ? Ali moram nujno tudi razdeliti ciljni disk oz. določiti vsaj eden razdelek ?
Na ostalih logičnih razdelkih ni naloženih nobenih Win-povezanih programov, so (zaenkrat) prazne.
LP,
12thDNAStrandActive
No saj… včeraj sem si na zgoščenko zapekel tole zadevo, vse tako uredil kot ste predlagali in uspešno nazaj postavil Windows-e (posnetek razdelka sem imel na zunanjem disku).
O CloneZilli (obnavljanju podatkov) bom še naknadno poročal.
Prejšnja leta mi je uspelo lepo “laufati” brez obnavljanja podatkov (pazljiv), ker sem “kritične zadeve” delal v VMware Workstaion (6.0 ?) programu. Pred cca. 1. mesecem sem si pa privoščil eno “avanturo”, ki me je stala vsega. Fasal eden zoprn MBR Rootkit.
LP,
12thDNAStrandActive
CloneZilla se je začuda pokazala neuporabna (Norton Ghost winz !) včeraj. Pred dnevi sem naredil varnostno kopijo operacijskega sistema, ki je ležal na 30 GB razdelku 120 GB SATA I. 5400 rpm trdega diska. Podatkov samih je bilo samo za cca. 8 GB. Sem hotel posnetek preklonirati na eden SSD pogon, ki je imel primarni razdelek velik samo 16 GB in mi je javil napako, da je bil izvorni posnetek varnostne kopije narejen na 30 GB razdelku, ciljni pa ima “samo” 16 GB, kljub temu, da je bilo zajetih le 8 GB podatkov.
Sem šel čez vse predhodne možnosti pred prekloniranjem posnetka na razdelek in brez uspeha. No ja, se bomo že enkrat malce bolj poglobili v napako (Google), ampak ta odprokodna rešitev meni ni pomagala, problem je pa itak rešen v osnovi.
LP,
12thDNAStrandActive
Forum je zaprt za komentiranje.