Najdi forum

Splash Forum Arhiv Glasba, film in fotografija PROFESIONALNI FOTOAPARAT?

PROFESIONALNI FOTOAPARAT?

Zanima me z katerimi digitalnimi fotoaparati slikajo profesionalci?

Kateri foto je trenutno najbolši na trgu?

Ima kdo kaj izkušenj z takimi aprati? So res tok bolši?

lp ,partizan

Živjo.

Na trgu je veliko profesionalnih digitalnih fotoaparatov. Kateri je najboljši je težko reči. Vsak ima svojega “favorita”.

Nočem sprožiti kakšne “vojne” med posamezniki vendar sta Nikon in Canon vodilna v profesionalnem rangu….

Opravljenih je veliko testov opreme, na katerih primerjajo različne specifikacije aparata…Vsak aparat je namenjen svoji “zvrsti” fotografije (športna, reporterska, modna,…)

Velik preskok je zamenjati klasičen kompakten digitalni fotoaparat za DSLR…naslednji velik korak pa je prehod na DSLR-“leica format” (FX oz full frame 24x36mm)…

Ti aparati so res dobri (predvsem hitrost, ostrina,….) vendar še tako dobr fotoaparat ne zagotavlja dobrih fotografij.

Na teh aparatih ni gumba “avto” in če ne poznamo delovanja aprata so slike lahko slabše kot pri “amaterskem” aparatu….

Trenutno si kot najboljši aprat na svetu lasti prvo mesto Nikon D3x! Takoj za njim pa Canon EOS 1Ds Mark III.

lp, Jure

Moderator na področju fotografije

zdravo!

mene pa zanima, če že kupimo kakšen bolj profesionalen aparat kateri objektivi in bliskavice so potem med boljšimi?

lp robi

Živjo!

Če že kupimo digitalni fotoaparat za “napredno amatersko” oz pol-profesionalno uporabo, ne smemo pozabiti na dobre objektive. Kajti “najboljši body” in slab objektiv ne bo dal pravega rezultata.

Včasih je skoraj bolje kupiti malo manj dober “body”. (ohišje fotoaprata-brez objektiva).
Govorim za DSLR aprate, kjer lahko menjavamo objektive.

Pri nabavi objektivov kupimo, če se le da najboljšega 🙂
Odvisno za kaj ga bomo potrebovali…

Boljši objektivi so tisti ki imajo dobro svetlobno jakost, hitro in tiho ostrenje, stabilizacijo slike,…
Kateri je dober nam velikokrat pove že cena.

Na profesionalnem nivoju imajo objektivi posevbne serije oz oznake za tašne objektive:

Za Nikon: serija FX in DX (za DX velikost tipala) -prednja leča z Nano Crystal Coat)
Za Canon: serija L

Bliskavice:
Trenutno se največ uporabljajo za Nikon SB-9OO, Za Canon pa Speedlite 580 EX II.

Lp, Jure

V redu in korektni odgovori, Jure. Pohvalno.

Le nekoliko me zmoti, da je govora le o Canon/Nikon. Pa ne, da bi imel karkoli proti, saj sem sam zvest uporabnik Canon “profesionalne” opreme že vrsto let.

Fajn bi bilo, da bi povprečni uporabniki vedeli, da za skrajno profesionalno fotografijo (reklame, katalogi, jumbo plakati…) največkrat sploh niso uporabljeni ne Canon aparati ne Nikon pač pa Leaf, Mamiya, Sinar in Hasselblad.

Živjo!

Birot, se strinjam s teboj.
Res sem omenil samo Nikon in Canon, ker sta ti dve znamki pri nas najbolj razširjeni…

Lahko rečem, da so to skomercializirani modeli 🙂

Se pa strinjam, da “skrajno” profesionalni fotografi, ki živijo samo od fotografije in fotogrfairajo samo v studiih in namensko… uporabljajo še ostale (Mamiya, Leaf,..), ki so cenovno še dražji…

Mislim, da je takšnih fotografov v slo. bolj malo…

lp, Jure

Hasselblad, Mamiya… Ja povsem drug razred, kvaliteta in zal tudi cena. Ampak primerjave s canoni in nikoni ni.

lahko vprašam zakaj med Canon in Nikon ni primerjave?

Nisi dobro razumel. Hasel je en razred, canon in nikon pa drug.

se opravičujem 🙂 sem na hitro prebral…..

res je to čist drug razred…..

Rada bi kupila kakšen malo boljši fotoaparat, ampak tam do 1000€, kaj mi priporočate?

To je spet eno težjih vprašanj 🙂

Se bom ponavljal….za kaj ga boš potrebovala? kakšne posebne želje…verjetno razmišljaš o DSLR?

Je velikost pomembna? 🙂

Ker najbolje poznam Nikon in Canon ti bom svetoval nekaj od tehle modelov:

-Nikon D90
-Canon EOS 50D
-Canon EOS 500D
novosti:

Nikon D5000
Nikon D3000

Ce se odločiš za enega od teh …ne moreš zgrešit….seveda z pravim objektivom 🙂

lp, Jure

No tile trije na začetuku so tudi moji favoriti. samo še vseeno me zanima bolj izkušeno mnenje preden se spustim v nabavo.
Kaj predlagaš?
Uporabljati ga imam namen zunaj in notri slikanje raznih eventov zvecer.Za katerega bi se ti odločil in seveda kateri objektiv za zunaj in kateri za notri z malo svetlobe in na blizu ali pa na malo dalje pa temno( gledališke predstave)
Hvala že v naprej

Ja tile trije, ki so napisani zgoraj so predlogi za foto do 1000€.

Canon D50 je tukaj v najvišjem cenovnem razredu, ima nekaj prednosti pred Nikon D90 (iso do 12.800-ne vem sicer kok je uporaben, 6,3 posnetke/s, čas osvetlitve 1/8000s)
To je nekaj specifikacij, ki se razlikujejo od Nikona.

Canon pa nima možnosti snemanja filmčkov.

Pri objektivih pa je za notranje posnetke najboši kakšen širokokotni objektiv z dobro svetlobno jakostjo. Kar bo dobro za znotraj bo sigurno tudi za zunaj 🙂

Pri teleobjektivih pa je VR dobra zadeva.

Kot sem že napisal pri teh dveh oz treh aparatih ne moreš zgrešit….je pa dobro, da si ogledaš oba jih mogoče stestiraš in se lažje odločiš…

lp, Jure

sem že imel 50D pa me zanima ker je cena za 500D precej nižja glede na to kar pa je razlike ki sem jo prebral pri specifikacijah ni ful drugačna.Pa zakaj je takšna razlika v teži me zanima?
Kaj bi bilo zame boljše? 50D ali 500D

LP

New Report

Close