prodaja vikend hiše + parcela
Pozdravljeni;
Moj oče namerava prodati vikend hiško s parcelo (sadovnjak). A, mi lahko kdo, ki ima izkušnje s tem pove točno kako poteka postopek pri prodaji??
Kjer stoji sedaj hiška, je bila prej parcela zavedena kot pašnik, sedaj to ni več. Sadovnjak je pa še zmeraj.
Zakaj na občini pravijo, da bi bil potreben cenilec, oz. da mora ta oglas najprej stati na oglasni deski 1 mesec? To mi je vse čudno.
Oče že ima kupca, samo prepis in pogodbo bo treba urediti.
Jaz sem kupovala pred cca. 6 leti del hiše v Lj. pa tega ni bilo nič treba. Samo, da sva imela denar, pa se je vse uredilo in vpis v zemljiško knjigo je šel takoj v obdelavo.
LP
Zakon o kmetijskih zemljiščih – (ZKZ)
Lastnik, ki namerava prodati kmetijsko zemljišče, gozd ali kmetijo, mora ponudbo v treh izvodih izročiti vsaki upravni enoti na območju, kjer to kmetijsko zemljišče, gozd ali kmetija leži.
Ponudba mora obviseti na oglasni deski 30 dni zaradi predkupne parvice.
Pri nakupu kmetijskega zemljišča, gozda ali kmetije, če ni glede kmetijskega zemljišča, gozda ali kmetije z drugimi zakoni določeno drugače, lahko uveljavljajo predkupno pravico predkupni upravičenci po naslednjem vrstnem redu:
1. solastnik;
2. kmet, katerega zemljišče, ki ga ima v lasti, meji na zemljišče, ki je naprodaj;
3. zakupnik zemljišča, ki je naprodaj;
4. drug kmet;
5. kmetijska organizacija ali samostojni podjetnik posameznik, ki jima je zemljišče ali kmetija potrebna za opravljanje kmetijske oziroma gozdarske dejavnosti;
6. Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije za Republiko Slovenijo.
[hr]
Forum je zaprt za komentiranje.