prodaja stanovanja
stalno bivališče imaš lahko kjerkoli želiš, tam kjer dejansko biva moraš imeti prijavljeno začasno bivališče.
od uradno oddajanega stanovanja plačaš davek na dursu.
ko se naveličaš oddajati daš najemniku obvestilo, da začne teči odpovedni in s tem tudi izselitveni rok in začneš prodajat.
ko boš prodal/a boš od razlike (cena za katero je bilo kupljeno / cena za katero je bilo prodano) plačal/a 20% davka
po 5 letih se stopnja davka zniža na 15%. Če imaš nepremičnino za lastno uporabo neprekinjeno zadnja 3 leta pred odsvojitvijo, pa si davka (na dobiček) oproščen.
Sicer pa Aleksandra tako polna sebe si in tako proti agencijam, ki da delajo samo za provizijo – vse take informacije in rešitve ti dobra agencija nudi v sklopu svoje provizije (poleg oglasov s slikcami, ki jih res verjetno zna objaviti vsak bumbar)
take rešitve ti na dursu povedo zastonj, ne rabim zaradi tega najemat agencije.
danes, če se vsaj malo znajdeš informacije niso več problem.
vsak lahko dela kar hoče in ne vem zakaj bi nekomu dajala 3 ali več % provizije, če mi to ni treba.
če je 3% na 100.000 eur je to 3.000 eur in ne vem zakaj bi jih plačevala, če jih ne rabim. plačam jih dohtarju, da me operira, to ne znam in ne morem sama, za to, da mi nekdo pove koliko % davka moram plačat in da mi pogodbo sestavi – pa kr pozabi.
se popolnoma strinjam s tabo
potem, ko sam naštudiraš vse zakone in dobiš vse informacije (za kar verjetno porabiš nekaj časa), se pa še na forumu pozanimaš, a ne?
Sledijo pa posti z naslovi: “na pomoč, ne vrnejo mi are” ali pa “kako plačati čimmanj davka”, “kdo je kriv, za neizpolnitev…”
no ja… kot rečeno
s tabo se popolnoma strinjam
Lep pozdrav!
Mene pa zanima sledeče:
S partnetko živiva v izvenzakonski skupnosti na skupnem naslovu, le da ima samo ona prijavljeno stalno prebivališče. Stanovanje je solastniško (oba sva vzela kredit). Ali bi ob prodaji po treh letih jaz moral plačati drugačen oz. poln davek na dobiček od prodaje ali ne?
Hvala in LP,!
Lahko še jaz pristavim svoj piskrček ? Imam lastniško stanovanje, kupljeno po letu 2002. V njem stanuje hči z družino. Jaz sem v njem sicer še prijavljena, začasno bivališče pa imam drugje. Hči bi rada, da stanovanje prodamo.Glede na to, da smo prej živeli v skupnem gospodinjstvu, kolikšno je plačilo davka ob prodaji ?
Davka od dobička ste oproščeni samo v primeru da imate v stanovanju zadnja tri leta pred odsvojitvijo prijavljeno stalno bivališče in da tam dejansko bivate. Oba pogoja morata biti izpolnjena!
Plačali boste 2% davka na promet na nepremičnine (od cene stanovanja) in 15% davka na dobiček ( razlika med nakupno in prodajno ceno zmanjšana za investicije)
Za stanovanje vredno 100.000 eur ki ste ga kupili za 70.000 eur to znese:
2000 eur + 4500 eur = 6500 eur davka
Forum je zaprt za komentiranje.