Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine prodaja stanovanja-postopek

prodaja stanovanja-postopek

končno sem dobil kupca za svoje stanovanje (zasebno, po hudem spustu cene) pa ne vem kakšen je točno postopek prodaje. berem različne poste na to temo in se vsi malo razlikujejo. kupec bi plačal stanovanje na način: ara z gotovino, preostanek s kreditom (ga ima odobrenega, čaka na nas, da pripravimo pogodbo).
želel sem prepisati svojo pogodbo iz tiste, ko sem sam kupil stanovanje (s tekočimi spremembami seveda) in jo dati v overitev. še prej pa prevzeti aro. vmes je še plačilo davka, potem prepis priključkov, prepis v ZK itd.
torej, če je kdo, ki je v zadnjem času to počel, mu bom hvaležen za postopek.
p.s. ali je bolje, da plačam agenciji in ta opravi vse? strošek seveda ni majhen – cca 1% od vrednosti baje??

Napiši pogodbo,vzemi ARO. Overovi pogodbo plačaj davek. Ob nakazilu 100% kupnine pa mu predaj ključe. Obvezno to zapiši v pogodbo – datum do kdaj 100%. Če do takrat ne plača vzameš ARO in na DURS daš prošnjo za vrnitev plačanega davka, ker pogodba ni bila izvršena.

Napiši pogodbo o ari, ko ti bo kupec dal aro, potem kupoprodajno pogodbo, v njej napiši, da bo kupnina plačana v dveh delih, in sicer, da je prvi del kupnine bil plačan z aro, drugi del pa bo plačan dne…..
Ko bosta s kupcem podpisala pogodbo, greš z njo najprej na davčno, da plačaš davek, potem se na kupoprodajni pogodbi overi podpis prodajalca pri notarju, kopijo overjene pogodbe bo kupec nesel na banko.
P.S. Če gre za hipotekarni kredit, bo kupec šel s predstavnikom banke k notarju, kjer bo notarka zapisala kreditno pogodbo v notarskem zapisu zaradi vpisa hipoteke v zem. knjigo. Zatem mora kupec vložiti zemljiškoknjižni predlog za vpis hipoteke (v korist banke) in lastninske pravice v zem. knjigo. Ko je hipoteka vpisana, banka nakaže denar.
Mi smo to izvedli sami, brez agencije in ni bilo nobenih težav.

lp

No ja, pogodba o ari ne obstaja….

Ne, ni določena nikjer pogodba o ari, ko pa kupec da prodajalcu aro pa mora imeti pisno dokazilo, da je aro dal, zato ni nobene napake, če temu rečemo pogodba o ari.

No ja, pogodba o ari ne obstaja….[/quote]

V širšem pomenu besede je vsak dogovor pogodba. Tudi s prodajalcem sadja je ne skleneš, pa to ne pomeni, da se ni nič zgodilo.
Sicer pa določilo o ari lahko lepo vključiš kar v prodajno pogodbo v posebnem členu, kjer se definira dinamika plačila, in basta.

Če si ti res dacarka, se lahko takoj burek pišem…

Ara je del kupoprodajne pogodbe, dokazilo o plačilu are pa je bančni izpisek ali pa podpis prejemnika are.

Ne razumem zakaj ste se name spravili, ko pa imam prav.

Malo posplošuješ in ni ravno primerno primerjati nakupa sadja in stanovanja.

Drugi odstavek je bolje napisan, le da ne bi rekel da lahko vključiš ampak moraš vključiti, saj je izviren posel nakup/prodaja, ara pa je samo način plačila.

Ni nujno, da določilo o ari vključiš v kupoprodajno pogodbo, ampak se že prej napiše dogovor o ari (da ne bo izraz pogodba).
Očitno imaš rad zadnjo besedo in ti kreganje ni tuje.

Bolj očitno je, da ti želiš imeti zmeraj prav, tudi kadar nimaš.

Tako pravno pač ne gre, vendar če boš lažje spala z mislijo da si koga nasankala, lahko tako tudi pustim.

Zelo važno je da se točno napiše koliko je ARA in da to ni prvi obrok. Ker v primeru če kupec ne izpolni obveznosti ne more dobiti ARE nazaj. Če pa piše da je to prvi obrok je pa že problem.

Mi smo naredili tako, da smo z dogovorom napisali koliko je ara in je bila takrat dana ter posledice, kaj se zgodi, če katera od strank odstopi od kupoprodajne pogodbe. V kupoprodajni pogodbi pa smo napisali, da je bil prvi del kupnine poravnan z aro (ara se všteje v kupnino), drugi del bo poravnan ……

V primerih ko gre posel brez težav, se seveda lahko naredi tudi tako, lahko tudi samo po telefonu, če želite. Vendar pa če pride do težav ali spora, je čisto druga pesem. Vsak pa se lahko sam odloči ali kupuje/prodaja nepremičnino ali banane.

Kaj bi mi brez pametnih dodatkov

Finanzas Forex?

Finanzas Forex?[/quote]

kaj je s Finanzas Forex?

Finanzas Forex?[/quote]

kaj je s Finanzas Forex?[/quote]

kaj je s pametnimi dodatki?

Če se na zadevo ne spoznaš zelo dobro (in očitno se ne), potem bodi pameten in pojdi k odvetniku, da ti bo sestavil pravilno pogodbo glede na vašo situacijo. Nikar pa ne misli, da ti bo nepremičninska agencija pripravila kvalitetno pogodbo, ki bo v primeru težav tudi zdržala na sodišču. Samo mastno ti bo zaračunala, najbrž da več kot odvetnik.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close