Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine Prodaja – posrednik

Prodaja – posrednik

Nepremicinska agencija je prodajala stanovanje za svojo stranko katerega sem kupila. Pogoj, da so ga prodali meni in ne nekomu drugemu je bil ta, da mi prodajo moje stanovanje. Podpisali smo pogodbo, ki velja 6 mesecev in se avtomaticno podaljsa ce katera od strank od nje ne odstopi. Kupnina, ki bi jo prejela od prodaje bi sla za nakup nove. Na podlagi tega je bila sestavljena pogodba in seveda placilni roki. Nepremicninski agent mi je zagotovil da se bo stanovanje prodalo v pol leta. Ko po petih mesecih stanovanja ni prodal (pripeljal je v 5 mesecih tri morebitne kupce), in ko je vedel da bomo imeli tezavo pri placilu novega stanovanja, me je poklical in predlagal drasticen spust cene (20.000€€), oz. da naj kar sama prodam stanovanje saj ga on ne more. S tem sem smatrala, da je od pogodbe odstopil in zacela stanovanje sama prodajati. Sedaj ko sem stanovanje prodala, po ceni ki mi ustreza in ne taki kot je predlagal, sem mu sporocila da smo stanovanje prodali, da ge ne bi slucajno se naprej prodajal, kljub temu da mi v tem casu novih kupcev ni pripeljal, pa tip zahteva provizijo? Stanovanja ni prodal, pri treh ogledih ki jih je organiziral je prakticno stal na strani kupcev in ne na moji saj je posredno iskal napake in s tem zbijal ceno (nikoli ni povedal niti enega stavka v prid dobre prodaje, vedno sem moralu kupcem razloziti vse sama). Ali je upravicen do provizije ce ni naredil nic, in mi sam reke naj ga prodam sama?

Provizijo za nič dela oz. za neprodajo 🙂 smešen je tale agent
škoda, ker nimaš nobenega dokumenta v katerem bi pisalo

o odstopu od pogodbe…

Posredniška provizija po zakonu zapade v plačilo ob sklenitvi pogodbe za prodajo stanovanja. To je ključni moment. Če prodaje stanovanja ni bilo preko agenta, provizija ne zapade (Zakon o nepremičninskem posredništvu in Obligacijski zakonik)
Odvetnik Peter KOs
http://www.peterkos.com

tole pa ne vem, če bo (z)držalo. mislim, da je odvisno tudi od tipa oz.vsebine pogodbe, ki je bila podpisana.

Tale odvetnik bi pa samo posel iskal, brez konkretne podlage. Raje se izogivbajete takim – še dobro da vemo kdo je….

Seveda se lahko stranki – prodajalec in posrednik – dogovorita tudi o plačilu kadar prodajalec sam najde kupca, vendar pa ta znesek ne sme presegati 1/4 dogovorjene provizije.

Mislim, da bi moralo v pogodbi tudi pisati, kako je v primeru, če stanovanje prodate prek drugih agencij oz. če ga prodate sami. Vem, da je včasih obstajala “ekskluzivna” pogodba in po tej res stanovanja nisi smel prodati drugače kot prek najete agencije. Pa preberi si splošne pogoje poslovanja te agenicje – te bi morala dobiti v vpogled ob podpisu pogodbe.

25. člen Zakona o nepremičninskem posredovanju

(1) Nepremičninska družba pridobi pravico do plačila za posredovanje, ko je sklenjena pogodba, pri sklenitvi katere je posredovala.
(5) Ne glede na prvi odstavek tega člena se nepremičninska družba in naročitelj lahko dogovorita, da ima nepremičninska družba pravico plačila za posredovanje tudi, kadar naročitelj sam najde tretjo osebo, s katero sklene pogodbo, ki je bila predmet posredovanja. Plačilo za posredovanje iz prejšnjega stavka mora temeljiti na že opravljenih poslih in ne sme presegati ene četrtine s pogodbo dogovorjenega plačila za posredovanje. V primeru, če je tretja oseba naročiteljev ožji družinski član, je naročitelj dolžan plačati s pogodbo dogovorjeno plačilo za posredovanje v celoti.

Vse je torej stvar dogovora in dejanske situacije …

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close