Najdi forum

Zgleda, da sem si zbrisala nekaj na računalniku, saj mi ne dela več. Oziroma, dela mi internet (še dobro, da lahko sploh tu kaj vprašam) tudi lahko grem na svojo pošto interno na računalniku, ne dela mi pa raziskovalec, takoj mi napiše, da je prišlo do izjemne napake, pa če dam cd notri ali disketo naredi isto. Ne morem niti iti preko interneta na update, ker ko mi preverja kaj mam gor mi računalo zmrzne. Očitno sem zbrisala nekaj pomembnega, ne vem pa kako naj to popravim. Problem je, ker če dam original cd od windowsov notri, sem hotela da mi naloži, kar mi manjka, mi takoj napiše, da je prišlo do napake in ga sploh ne zažene….

Lepo prosim za kak nasvet, kako naj rešim ta problem. Do sedaj, če sem kaj zbrisala, me je vprašal za cd, pa si to naložil sam dol, sedaj pa ne vem kaj naj naredim.

Z zagonsko zagnat in formatirat. Saj kot pišeš, dejansko ne moreš do sistema, da bi kaj spremenila. Poskusi še varen način.

lp

Preveri, kaj si inštalirala na zadnje. Včasih take stvari počne kakšen protivirusni program.
Preveri če imaš omogočeno Obnovo sistema (Start/programi/sistemska orodja/ obnovitev sistema (System restore)) in ga poskusi obnoviti na zgodnjši čas (o tem je bilo že nekaj napisanega kakšno stran nazaj)
Preveri, če lahko ustvariš zagonsko disketo (Start/nadzorna plošča/ dodaj odstrani programe/ zagonska disketa in zbutaj računalnik z diskete. izberi zagon s podporo za CD in ponovno inštaliraj OS
Preveri, kaj lahko zgubiš, če vse skup sformatiraš in naložiš na novo.
Preveri, kje v bližini je kakšen dober lokal s senco in hladnim pivom in pusti ta k… računalnik in pojdi raje malo ven v lajf.

Inštalirala nisem nič na novo, sem samo brisala. In izgleda sem zbrisala D pogon, ker ga nikjer ne najdem. Lahko pridem notri pod varni zagon, in tam sem ponovno inštalirala cd rom, vendar D še vedno ni videti na raziskovalcu. Ker, ko vstavim cd od Windowsov, mi napiše da ni D, oz. je pot premaknjena. Kakšna pomoč?

Pa še drugo vprašanje. Imam že 5 let star računalnik z WIn 98. Ima ta windows, kje tisto možnost, da zaženeš računalnik tako kot je bil pred 3 dnevi? In če se to da narediti v varnem zagonu, ker mi pri navadnem zagonu nič ne dela, je vse mrknilo.

Če se to ne da, bom formatirala računalnik. Ga še nisem nikoli, gledala sem vaše nasvete drugim, samo ne zastopim nič. Kaj je to boot?
Prosim, če mi lahko kateri napiše postopek, kako naj formatiram (z upoštevanjem tega, da sploh ne morem na windowse, lahko pa pridem v DOS)
Kaj naj si prej prepišem dol od nastavitev? Če formatiram, ali bom spet imela D pogon? da bom lahko sploh dala cd notri?
No, prosim, da mi kot 5 letnemu otroku, lepo korak za korakom napišete čim bolj natančna navodila za formatiranje in kako potem vse skup ponovno naložim. Naložila bom to kar že imam sedaj. Na mojo srečo sem si vse dokumente že zapekla na cd, ker sem pričakovala da bo računalo crknilo, vendar sem ga prehitela in ga kar sama uničla.

Hvala za vaš trud in pomoč

Živjo!

Če v varnem zagonu lahko prideš do cdroma, je to čisto v redu in se najbrž da pomagati.

Torej v cdrom vstavi cd z Windows-i ter poišči datoteko: setupcor.exe
in jo zaženi.
Ta program bo zagnal Windows instalacijo in poizkušal popraviti oz.
na novo namestiti datoteke, ki ti manjkajo.

lp

Sem probala pa ne morem, ker mi napiše da ni Dja, oz. pot ni veljavna? Kako naj to rešim? Potem bi lahko popravila. Ker če pogledam pod raziskovalca tudi nimam D ja, imam samo A in C.

Čakaj, ali cdrom enote sploh ne najdeš v raziskovalcu.
Če ne pa na namizju klikni desno tipko na miški, na ikonci Moj računalnik
in lastnosti, ali tam vidiš cdrom ???

Drugače pa pojdi na:

Start
nastavitve
nadzorna plošča
Dodaj odstrani strojno opremo

pa naj ti sistem na novo prepozna strojno opremo in ti mora dodati cdrom pogon…
SI že poizkusila to *????

lp

Na varnem zagonu noče dodajati strojne opreme.

Ma sem obupala. Mož odnesu računalo k “mehaniku”.

Vseeno pa bi bila vesela napotkov kako se formatira in potem ponovno vse naloži.
Mislim, da bi to morala vedeti.

Takole je: nikoli ne morem vedeti, kako poenostavljeno naj napišem kakšen odgovor, da kdo ne bi bil slučajno užaljen.
Pa še odgovori:
– možnost obnove sistema “tako kot je bil pred tremi dnevi”, oziroma pred x dnevi imajo winsi od verzije Win Me naprej, to pa je novejša od Win 98.
– boot na splošno pomeni “postavljanje” oziroma “dvigovanje” PCja potem ko ga prižgeš. Računalnik brska po svojem drobovju, preizkuša svojo kondicijo in poišče operacijski sistem. Če ga ne najde na A-ju (disketi) gre dalje in pogleda na C. Tako se običajno Windows ali drug OS zaženejo. Včasih se zgodi, da pozabimo neko x disketo v Aju: takrat nam javi, da ne najde sistema in naj zaboga že kaj ukrenemo. včasih pa namenoma ne želimo zagnati winsov iz Cja, takrat v a vstavimo tako imenovano zagonsko disketo, ki ima v sebi posneto neko okrnjeno verzijo operacijskega sistema, le toliko, da PC razume nekaj ukazov, s katerimi lahko še kaj rešimo. O kakšnem grafičnem vmesniku seveda ni govora, delamo tako kot v DOSu: vpišemo ukaz in stisnemo enter.
Ko smo zares prepričani da želimo vse skupaj poradirati in začeti novo življenje si torej lahko pomagamo z to disketo.
PC “zbutamo” z disketo (torej boot oziroma zagon izvedemo z vstavljeno disketo)
izberemo zagon s podporo za CD rome (prikaže se namreč menijček in pritisnemo željeno številko) in po kakšni minuti mletja se pojavi ukazna vrstica, ki zgleda takole:
A:\
z utripajočim kurzorj.
Sedaj lahko začneš ukazovati:
z ukazom FORMAT C:
boš recimo sformatirala disk.
z ukazom E:
se boš postavila na svoj CD rom, kot bi v Winsih kliknila nanj. (naj te ne moti, da bi moral biti D, ker zagonska disketa ustvari D za neke svoje potrebe.)
Če imaš v Eju inštalacijski disk ukažeš še “SETUP”
in zabava se prične.
Srečno!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close