Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Problem…neki se mi je ponesrečilo

Problem…neki se mi je ponesrečilo

Delala sem skutino tortico…..vse lepo in prav dokler nisem prišla do gelatine…Sem že prebrala zgodovino, ma ni nikjer tašnega problema….

uglavnem ko na rediš maso ( smetana+skuta+jagode+limeta) dodaš gelatino..Kupla sem v lističih in jo pripravila po navodilih…v mrzli vodi 5 minut, jo nato fajn ožemila in dodala k masi…
Kaj se je zgodilo…….torta je razpadla….ni držalo skupi in čutlo se je gelatino v kepicah????

Kaj naj…..med prebiranjem sem brala da nekateri jo v vsroči vodi kuhajo da se cela raztopi…..

samo v to zmes dat vodo??? Nevem…..

Kje sem ga polomila….je že kdo delal podobno sladico..prosim pomagajte…

Ja želatina se seveda mora, po tem, ko jo namakaš v hladni tekočini, vmešati v vročo tekočino /maso, da se raztopi.
Če bi tako delala, mislim, da ni možnosti, da bi šlo kaj narobe. Razen, če si jo dala premalo. Ampak dvomim, ker si se najbrž ravnala po kakšnem receptu?

Tako je. Ko si želatino ožela, bi jo morala nao segrevati, dokler se ne bi raztopila in nato vmešati v kremo. Paziti moraš, da mešaš intenzivno in hitro, da se želatina, ko jo daš v hladno kremo, zopet ne strdi po grudicah.

lahko pa naslednjič ko boš delala to torto probaš z mleto želatino, glede na to da si napisala da si rabila 8 listov, boš rabila 1 cel zavitek in 1/4 drugega zavitka, vse skupaj (cel zavitek+pribl. 1/4 vrečke mlete želatine) daš v posodo ki jo lahko greješ, preliješ želatino s pribl. 6 žlicami hladne vode in premešaš, počakaš 10 min da nabrekne(bo kar trdo prišlo) potem pa to segreješ nad ognjem, da se ti stopi v tekoče stanje ob tem pa ves čas mešaj vendar pazi da ne zavre, in nato kar zlij v maso(ja toplo oz kar vroče) ki si jo napisala in še malo z mešalnikom premešaj zadevo da se bo želatina povsod vmešala v kremo. Potem pa postopaj naprej, ne vem mogoče maš recept ko maso vliješ v tortni obroč,…………..

Sama delam in sem že velikokrat delala z mleto želatino (tudi če mam recept v lističih potem preračunam koliko pribl mlete je to) in nikoli nisem dobila grudic, pa sem delala po postopku in prvič čisto sama tako da se še vedno oklepam vedno mlete želatine. Pa še bolj enostavna se mi zdi pa ne vem zakaj.

barbi 2,

nam mogoče znaš povedati, koliko mlete želatine v gramih je potem to? imaš kakšno enoto? ker paketi so različni, sploh če kje v tujini kupuješ.

Želatin je tudi moj večni problem. Dolgo sem se je otepala in sploh nisem delala po receptih, kjer je potrebna želatina. Pa sem zadnjič poskusila tistega banankota. Uspeh na celi črti. Potem sem se okorajžila in v nedeljo uporabila želatino za izdelavo kreme za rolado. Delni polom. Krema je pretekoča in se čuti grudice. Zdaj vidim napako. Želatino(mleto) sem sicer namočila v mlačni vodi, nisem je pa dala v toplo maso, ampak v hladno. Ja,no. Vsak eksperiment je za nekaj dober. Bom znala za drugič.

Preden stopljeno želatino vmešate v maso, dodajte želatini nekaj žlic te iste mase, v katero pride želatina.
Tako se želatina lepo razredči in jo je -seveda-ob mešanju- veliko laže dodati masi, predvsem pa GARANTORANO NOBENIH GRUDIC!!

LP

ja jaz kupujem v slo in kupim ponavadi male vrečke. 1 vrečka ima 10g kar je enakovredno 6 lističem želatine. In potem si naredim izračun za 8 ,………lističev. Kupim pa tudi tisto pakungo ko so, mislim da od Emone, v škatli in sta notri dve večji vrečki želatine. Sem pa pozabila točno težo ker trenutno imam sam manjše vrečke.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close