Pristojnosti občinskih redarjev?
Pozdrav, zanima me, če lahko mol redarji kaznujejo nepravilno parkiranje na vozišču v naselju, kjer poteka dvosmerni promet in ločilne črte niso vrisane, če to območje v Zemljiški knjigi ni kategorizirano kot cesta ali ulica?
Sicer verjetno gre za javno površino, ker je vsem dostopna (čeprav nevem kje točno to preveriti?), ki se nahaja neposredno ob gostilni Hombre, ob novozgrajeni Soseski za mlade Gerbičeva in študentskim domom Gerbičeva. Gre praktično za območje, ki je na vse strani zaprto z rampami, kot slepa ulica in sama ne bi rekla, da gre za vozisce. Kot obiskovalec hombreta greš na pico in cela kolona vozil bočno parkiranih ima izstavljena obvestila o prekršku. Hkrati me zanima, če je kdo bolj seznanjen s tem, kaj sploh dvosmerni promet je – če ni možnosti nadaljevanja poti, kako lahko poteka dvosmerni promet.. Oz. Poteka na cca dolžini 300m ali kaj? Tudi opredelitev z zakonom “vozišče” je precej nerazumljiva.. Kot del cestišča pomeni, da se smatra samo na cesti ali kaj?
Skratka mislim, da gre za precej aktualno temo, ker sem mnenja, da redarji večkrat posegajo na območja, ki niso ceste in ulice. 6. Člen ZPrCP-UPB2 določa: Za varen in nemoten promet na OBČINSKIH CESTAH so odgovorne občine.
Je imel kdo podoben primer in je ugovarjal na to, da določeno območje ni kategorizirano kot cesta ali ulica?
Ja, redarji imamo po ZoRed in po ZPrCP pristojnost, da kaznujemo vozila, ki nepravilno parkirajo na vozišču v naselju, kjer poteka dvosmerni promet in ločilne črte niso vrisane (ZPrCP 65 člen, 4 odstavek, točka 12).
Vozišče = površina po kateri se vozi.
Dvosmerni promet = promet, ji poteka v dveh smereh. Čeprav je ta ulica slepa očitno poteka po njej promet v obeh smereh, tudi rampe predvidevam da se za določene uporabnike dvignejo.
Verjemi mi, da redarji dobro vemo kje imamo pristojnosti in kje ne.
Na obvestilo o prekršku ugovora ni, moraš počakati, da dobiš plačilni nalog in na tega daš lahko ugovor. Če bo ugotovljeno, da tvoje mišljenje ni pravilno oz da tvoji dokazi niso pravilni/dovolj trdni se bo pritožba zavrgla, ti pa boš plačala celotno globo in stroške postopka.
Forum je zaprt za komentiranje.