Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Prisila da podpisem aneks k pogodbi o zaposlovanju

Prisila da podpisem aneks k pogodbi o zaposlovanju

Pozdravljeni,

v podjetju smo na zadnjem sestanku izvedeli od vodstva da so pripravili spremembo plačne politike v podjetju in sicer naj bi uvedli delovno normo ki bi bila stimulirana s fiksnim zneskom ter kaznovana z manjšanjem osnovne plače do -30% na podlagi nedoseganja ciljev. Ta delovna norma ni število opravljenih ur ampak količina ur direktno plačanih s strani naših strank.
To pomeni če nimaš takega dela ki je šteto v delovno normo ne bom moral dosečti te norme kljub temu da sem aktivno delal nekaj drugega za podjetje ali opravljal grancijske popravke, bolniška itd… Da omenim še to da močno dvomim da je s strani števila prodanih ur našim strankam to podjetje zmožno zagotoviti vsem delo da zadostijo delovni normi čez celotno leto in imam občutek da enostavno drastično hočejo znižati plačno maso.

Smo podjetje, ki se ukvarja s poslovno inteligenco ter implementacijo takih sistemov za laike smo podjetje, ki se ukvarja z neko specializirano smerjo v računalništvu.
Pogodba, ki jo imam je za nedoločen čas in v podjetju sem zaposlen že več let. V pogodbi je naveden plačni razred, ki je definiran s pravilniki v podjetju ter bruto znesek plače. Sam razred je definiran z bruto zneskoma (od – do v EUR).

1.
Zanima me če lahko podjetje me prisili k podpisu aneksa za ta novi zgoraj omenjeni dodatek k pogodbi in kakšne so lahko posledice če tega ne podpišem?

2.
Ali mi lahko spremenijo bruto plačo znotraj plačilnega razreda ali je osnovni znesek na pogodbi svet in in mi plače ne morejo spreminjat če jaz ne podpišem aneksa? V pogodbi pa nimamo definirane nobene variabile ampak samo osnovno bruto plačo.

Ps.: Z moje strani se ne gre za nedelo ali izogibanje delu velikokrat sem opravil mnogo več ur mesečno kakor je sploh po zakonu dovoljeno in nisem zato dobil ne plačila ne prostih ur vendar v tem primeru menim da je pa celotna zadeva šla malo predaleč.

Najlepša hvala za odgovor

1. Nihče vas ne more prisiliti v podpis česarkoli. Gre za vašo svobodno voljo. Je pa odvisno od vas, ali boste ocenili, da je bolje služba z nižjo plačo ali morebitna odpoved. Sankcij za nepodpis aneksa seveda tudi ni. Lahko pa se vam žal zgodi, da vam bo delodajalec nato dal odpoved ali odpoved s ponudbo nove pogodbe z nižjo plačo….

2. Velja bruto plača, določena v pogodbi. Določitev plače je namreč bistvena sestavina pogodbe po ZDR in je delodajalec ne more samovoljno spreminjati. Za ostalo vas moram žal napotiti na točko 1…

Hvala za vaš odgovor.

Lep pozdrav

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close