Pripravništvo-obvezno ali neobvezno?
Ojla!
Če bi kdorkoli vedel kaj o tem, ali je danes še obvezno pripravništvo ali ne, naj se javi in kaj napiše o tem.Zanima me na splošno, da ne bomo šli v detajle po panogah. Ali se pripravništvo šteje kot delovne izkušnje potem-v primeru iskanja druge službe?
Imam namreč sedmo stopnjo izobrazbe in še nisem opravljala službe za to stopnjo, sem pa zaposlena v proizvodnji in iščem drugo službo, saj je ta zame le prehodnega pomena. Toda povsod rabijo kandidate z izkušnjami.Kaj pa zdaj?
Kaj pa vaše izkušnje? Rešitve?
Hvala za odgovore.
Pripravništvo ni obvezno, razen v javni upravi.
Spraševati, če se ti bo to štelo kot delovne izkušnje, se mi zdi zaskbljujoče, ker pomeni, da sploh ne razumeš pojma pripravništva.
Pripravništvo je zaposlitev za določen čas (z izjemo volonterskega, ki ni zaposlitev). To pomeni, da ti teče delovna doba, si zaposlena, pridobivaš delovne izkušnje, dobivaš pa 70% ali več običajne plače ter imaš mentorja. Pripravništvo se pogosto reče 1. zaposlitvi, čeprav sedaj to izginja. Samo še neizobraženci vse znance po vrsti sprašujejo, če že imajo opravljeno pripravništvo, čeprav to že leta ni več obvezno.
Vsem hvala lepa za odgovore.
Predvsem 39 tebi, rabila sem prov tako razlago. Verjetno res pripravništvo izginja in nima več takega pomena kot nekaj let nazaj. No, razen v javni upravi, praviš.Hvala za informacije.
S postavitvijo vprašanja pa sem hotela tudi izvedeti, kako naj imenujem opravljanje dela za katerega pišem prošnje morebitnim delodajalcem. Npr. pod zadeva:prošnja za opravljanje pripravništva ali česa temu podobnega…Pošiljam namreč tudi prošnje na slepo, poleg razpisov seveda..
Ne vem, kje naj še najdem kakšne delovne izkušnje.
Danes namreč DELOVNE NAVADE nič ne štejejo.Štejejo samo delovne izkušnje, četudi so samo na papirju-velikokrat.
Ne vem več, kaj naj, ali naj še naprej pisarim prošnje, ali naj hodim spraševati osebno k delodajalcem…
Ja, res je kriza in se kaže vsepovsod….
Živjo. Kar se pa prošenj oziroma vlog za zaposlitev tiče, so mi svetovali, da naj dam Zadevo kakor napiše delodajalec v razpisu (prošnja, vloga, prijava) na to in to delovno mesto. Drugače pa če pošiljaš okoli po podjetjih, kjer nimajo razpisanih delovnih mest, podaj k zadevi kar ponudba za to in to delovno mesto. Pripravništvo pa omeni, če ga imajo le oni navedeni v razpisu. Računaj, da v kadrovskih službah dajo veliko na to, kako je napisana prošnja in da se da od tam zelo dobro prebrati kakšna osebnost si (vsaj za prvi vtis). Sem delala dva meseca v kadrovski in so nekateri pošiljal take prošnje, da mi je kr slabo ratal. Pa še s tem, da so imel nekateri še magisterij narejen. Drugače pa kar prošnje, ker jaz sem tudi parkrat šla obiskat podjetje in so mi rekli, da naj kar pošljem prošnjo oziroma ponudbo. Srečno še naprej pri iskanju službe.
lp
Na tvojem mestu ne bi pošiljala pisem, naslovljenih “prošnja za pripravništvo”. Ne samo, da si takoj zagotoviš nižjo plačo, ampak se danes delodajalci v velikem loku izogibajo ljud brez izkušenj. Nikomur več se ne da nikogar uvajati, mu razlagati ali ga spremljati. Biti dober mentor zahteva kar nekaj požrtvovalnosti in nesebičnosti, ki pa jo ljudem primanjkuje. Celo če boš dobila “pripravništvo” se ti velikokrat lahko zgodi, da te nihče ne bo uvajal, ampak boš prepuščena sami sebi, razen na koncu, ko boš pod nos dobila pripravniški izpit. Slepa pisma se naslavljajo s “ponudba”, kadar pa je razpisano delovno mesto pa “prijava”. Izkušenj seveda ne moreš kupiti v trgovini. Prav tako nekaj mesecev izkušenj ni nobena garancija, da boš bolj zaposljiva. Na razgovorih predstavi svojo izobrazbo, svoje veselje do tega študija, svojo pripravljenost za opravljanje dela. Delodajalcev, ki imajo predsodke, v nobenem primeru ne boš prepričala, pa če jim demonstriraš salto slona čez šivankino oko. Zapomni si, da si vredna zaposlitve s prav takimi veščinami in lastnostmi, kot jih imaš. Nič ti ne manjka. Večina tistih, ki je dobila službo, ni nič bolj pametna ali pridna od tebe. Nasprotno. Večinoma so samo večji bleferji. Sedaj pa poišči tvojo službo.
Diplomirala sem na visoki šoli, delam kot prodajalec…zakaj? Ker nimam delovnih izkušenj ampak samo delovno dobo…rada bi službo v javni upravi, ampak avtomatsko odpadem, ker če gledate razpise imate tudi razloženo kaj je delovna doba….tko da mi je vseeno al se strinjate al ne z mano, ampak govorim iz lastnih izkušenj.
Hvala veverrca in hvala 39. Tudi tebi Slavček. Ja, bo treba verjetno še kar nekaj prošenj in ponudb napisat. Tu kjer delam sedaj, ni prihodnosti. Vsaj zame ne. Je za socialni mir in da teče delovna doba. To pa je konec koncev tudi vse. Včasih se človek zamisli, pa kaj mi je sploh tega treba bilo.Sploh, kadar je plačni dan, oh, uboštvo. Morda sem bila prepridna, češ, ko bo diplomirala pa bom že delala, da ja ne bom na Zavodu, takoj, ko pridem iz šole. Pa se je počitniško delo prek študentskega servisa lepo zavleklo v redno službo. No, zdej pa mam lepo kašo…ko bi bla na Zavodu, pa bi morda prek javnih del ali česarkoli že, padla v kakšno službo za V., VI. ali celo VII.stopnjo…saj nisem izbirčna, tudi to bi delala, če bi me le vzeli.Saj se da potem priplezat višje.
Ko in če bi vedela….
Hvala vam vsem za pogovor, dialog in spodbudo.Kar tako naprej!
LP!
Vsi kdaj razmišljamo, kako bi bilo, če bi bilo. Ampak lahko bi bilo še slabše. Če imaš službo, si lahko kar srečna. Če bi čakala, da ti bo Zavod ponudil javno delo… bi lahko bila prava revica. Na Zavodu moraš biti prijavljen kar dolgo, eno leto neprekinjeno ali dlje časa s prekinitvijo, da sploh lahko kandidiraš za javna dela. Potem so še drugi pogoji, ki določajo, kdo ima prednost. Naslednje vprašanje je, ali bi tvoja svetovalka na Zavodu res izbrala prav tebe za javna dela, saj seveda tudi teh ni za vse. Skratka če lahko zvoziš brez Zavoda, si lahko srečna.
Ja, sej po eni strani je res, da je človek lahko vesel, da sploh ima delo v tem času, kakršen je sedaj-po drugi ti pa spet ni vseeno. Saj si se šolal za to, da boš nekoč delal za solidno plačo in to delo, ki ti bo všeč.
Tudi to, kar praviš ti 39, drži, da je lahko srečen tisti, ki v življenju zvozi brez Zavoda. Pri nas so na Zavodu res malo čudne te svetovalke, vem, ko sem enkrat hodila zaradi nekih informacij tja, pa je una za šalterjem delovala tako, kot, da komaj čaka, da se odstranim.
Če pa česa ne maram, je pa ignoranca oziroma to, da stranka občuti, da je nekomu nekaj ali nekdo odveč.
Pa smo spet tam, kakor pravi Slavček; kjer ni muh in žabe letajo….v začaranem krogu VIP-vez in poznanstev in ta pravih priimkov…
Kje je tle pravica?
živjo
jaz sem tudi ena izmed tistih, ki končujem fakulteto (visoko šolo) in tudi jaz imam problem…namreč nimam izkušenj in bi rada pripravništvo, saj drugače me ne bo noben hotel imeti…ali se komu sanja, kako v “prošnji” napisati, da iščeš pripravništvo vendar da veš da ni več obvezno-tako da bi se lepo slišalo? ali napišeš tudi CV, ali bi bila ta “prošnja” dovolj?
hvala
Najhujše je to, da v proizvodnji še pripravništva ne dobiš, pa imam VII stopnjo tehnične smeri, povsod iščejo prošnje pošiljam tudi po 5 na dan, pa nič. Na Zavodu, ki naj bi bila resna ustanova , ki je tam zaradi nas iskalcev zaposlitve ali prve zaposlitve pa pravijo ”mreženje”….to je zdaj novo ime za korupcijo, protekcijo in prevaro. Zato bo nekdo, ki je končal z povprečjem 6 dobil službo prej. Ko bodo spremenili te zadeve in , ko bo tako kot na Finskem , ko ti država po 3 mesecih od diplome poišče službo , potem bomo tudi mi v 21-tem stoletju.
Forum je zaprt za komentiranje.