Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Pripravila bi artičoke

Pripravila bi artičoke

Pozdrav vsem!

Danes sem v mercatorju videla sveže artičoke – imele so rahlo rjavkaste š***** na vrhu – a je s tem kaj narobe, ali jih lahko enostavno obrežemo?? Vsi imamo zelo radi vložene, posebej pa so anm všeč v omaki za testenine s paardižnikom in tuno. Zdaj bi rada pripravila sveže. Načrtujem za ta petek, ker pride brat domov in jih obožuje. Spomnila se se, da sta jih pripravljali Babi in Bojka na srečanju….slik še ni, zato bi prosila kogarkoli, če mi lahko opiše pripravo.
Najbolj bi bila vesela takih receptov, kjer je čimmanj cvrtja ipd…..recimo, samo zdušene v vodi (ali kako??!) in potem s kakšno oblogo, prelivom, popečene v pečici…kakor se pač z njimi nadalje ravna.
NAj še povem, da jih nisem nikoli pripravljala in sem na tem področju res še čisti začetnik. Za kakršen koli nasvet bom zelo hvaležna. Aja, edino to vem, da jih moraš dati kuhat v vodo z limoninim sokom, da ne potemnijo 🙂 Tako, glede vseh ostalih stvari, tako glede čiščenja in ruge priprave, sem pa “bosa” 🙂

LP, zala

kaj pa je zdaj to? tiste zvezdice so se kar same pojavile – mišljeno je bilo špice oziroma š*****! Da ne bo pomote 🙂
LP

Eh, no! Saj veste kaj mislim…KONICE! zdaj šele vem, zakaj besede noče napisat! :)))

LP

Hej,Zala!

O tem sem nekaj bolj na hitro ze pisala;lahko das v iskanje-so posti.

Tebi bom pa napisala najbolj pogost nacin priprave pri nas in v Italiji. Polnjeni articoki.

Cvet odrezes nad steblom in odstranis nekaj spodnjih listov,ker so trdi.Sicer jih jaz skuham in z nozem zdrgnem dol meseno vsebino in uporabim za kaj drugega.Potem moras z nozem ali skarjami odrezati priblizno pol listov do vrha,ker so trdi.Jaz to obvladam z ostrim nozem,da lupin od spodaj proti vrhu kot jabolko.Sredina je nammehkejsa in najokusnejsa.Toda tudi trsi zunajnji listi so dobri. Ociscene cvetove dam v vodo z limoninim sokom,da ne potemnijo.

Priprava nadeva: Stebla(ce so) olupi in narezi na kolobarje in jih zdusi na olju s cesnom in petersiljem do mehkega.Ohladi in daj v skledo,dodaj sveze nasekljan cesen,petersilj,nariban parmezan in drobtinice.Vse popopraj in posoli.Zdaj pa izbiraj;lahko dodas se dobro mleto meso ali pa brez.
Ce ne das mesa,dolij masi malo ol.olja,da ti ne bo vse frcalo naokrog;ce je meso se lepo sprime skupaj.

Articokam lepo s prsti razpri liste in nadevaj to maso.
Zlozi v posodo,pokapljaj vsak nadevan cvet z oljem,dolij vodo ali se bolje juho ,da bodo cvetovi 2/3 v vodi in dodaj se malo olja,previdno se posoli in popopraj.Racubaj,da tekocina povre(da ne bo preslano).Ce ostane kaj nadeva,ga kar dodam.Vcasih naredim nalasc malo vec,izoblikujem majhne kroglice in dam v tekocino.Ce kdo potem ne zna jesti articok,poje pa te polpetke.
V to narezem se dva krompirja in vse pocasi pokrito kuham.Racunaj nekako uro in pol do dve uri.Proti koncu dodam se malo graha.Zelo pase.Vcasih dam malo graha tudi v nadev.
Voda se bo pokuhala in omaka bo zelo dobra.Ce je preredko,na koncu dodas malo smetane.
Kako se to je?Cvet bo sel malo narazen in zunanje trse liste primes z roko in z zobmi potegnes nadev in articokovo meso.Ostal bo olesenel del lista.Srcek pa tako kot na pizzi.Dober kruh za pomakanje v omako je najboljsi,saj je malo krompirja in graha ze v omaki.
Ce cvet nima stebla,pac naredis brez.So pa tista stebla zelo okusna.

Zdaj imajo v Italiji dneve articok;pripeljejo jih cele vozove.Nacinov pripravljanja je ogromno.Jih ociscene do srcka s steblom tudi pomokajo in ocvrejo v vrocem olju.
Zdaj sem se spomnila,da sem nekaj dni nazaj ze pisala o nadevanih.Neka bralka je potem napisala,da jih enostavno skuha in liste namaka v kaksni omaki(Francija).Jaz jih tako se nisem.V postih bos videla,da je se nekaj nacinon;od minestre,rizote do omak.

Tako,ce rabis se kaj,se oglasi. Pri torti sem ti nekaj napisala. Lp Babi

Pri nas imamo artičoke najraje polnjene. Malo pristrižemo konice (zunanje več, proti sredini ostrižemo zmeraj manj, notranje od srčka pa kar ostanejo), artičoke zmehčamo in med liste stlačimo mešanico: riban kruh, sir, peteršilj, sol( nekateri celo mleto meso, a to še nisem poskusila)lahko celo česen pa še kaj podobnega. Pokonci jih zložimo v kozico( rajši manjšo, da res vsi stojijo pokonci) in podlijemo z vodo ter dušimo. Tudi repki(očiščeni) spadajo v kozico. To je približen postopek, jaz vsakič posebej kličem mamo, ker jih poredko delam – se raje povabim k njej, a glede na tovje kuharske sposobnosti bi jih morala pripravit tudi s tem.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close