Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Priprava hrane in shranjevanje

Priprava hrane in shranjevanje

Pri nas doma se vsi zelo nezdravo prehranjujejo, mama sploh ne kuha, niti ne zna, nima pojma o zdravi prehrani, jemo samo bel kruh in suhomesnate proizbode, zato sem si začela kuhati sama. Tudi sama si kupujem živila, veliko je zelenjave, puste skute, mesa itd.

Kuhanje mi vzame veliko časa. Sploh, ker zraven še študiram, delam in se veliko ukvarjam s športom. To je en problem. Zanima me, če lahko npr. skuham več stvari hkrati in potem dam pripravljeno hrano zmrznit. Kako je potem s tem? V kaj jo naj shranim in ali je to sploh dobra odločitev?

Npr. cvetačo moraš kupit celo, ali vsaj pol, jaz pa pojem veliko različne zelenjave naenkrat, to pomeni da moram tudi veliko kupit. Kaj od tega se lahko da zmrznit in česa ne in kako dolgo lahko imaš stvari v zmrzovalniku? Nočem kupovati mešane zelenjave, ker se mi zdi, da bi me vse skupaj preveč stalo, poleg tega so zmiksane tudi tiste stvari, ki jih ne jem.

Zelo rada imam gobe. Kako se pripravijo gobe, da jih lahko daš potem v zmrzovalnik?

Glede sveže zelenjave pa tako ni problem, ker si je kupim toliko, da vse sproti pojem. Npr. zelo veliko pojem zelene solate.

Pa še to. Katere jedi bi se dale zmrznit, pa da so poleg tega tudi zdrave. Da ne vsebujejo veliko maščob, enostavnih ogljikovih hidratov, pa da vsebujejo veliko zelenjave in lahko mesa.

Če se zdravo hraniš ne zmrzuj hrane. Korenje, cvetačo, brokoli, kolerabo, peso, melancane, bučke kupuj tedensko, ker te počaka v hladilniku. Vsak dan si vzameš po potrebi, kar iz hladilnika. Jedi iz zelenjave niso okusne niti zdrave, če jih zmrzuješ. Poleg tega se zelenjava kuha oziroma peče največ 20 minut, če želiš, da je še podobna zelenjavi. Torej ni potrebe, obroke pripravljati vnaprej. Pri zelenjavi je v bistvu največ dela s čiščenjem, rezanjem, sekljanjem, ko to opraviš si praktično že pri koncu. Gobe narežeš, blanširaš (ali pa tudi ne) in jih pakirane v vrečkaš zmrzneš.

A kdo tudi šampinjone zmrzuje in če, na kak način?

LP Teja

šampinjoni, šiitake in ostrigarji te počakajo cel teden v hladilniku. Ne smejo pa biti v plastični vrečki ali kar na krožniku ampak obvezno v papirnati vrečki.
Ko vidiš, da so že malo uvele gobe pa jih lahko zblanširaš in jih imaš potem lahko še dan dva v hladilniku.

Goba je veliko boljša sveža, kot pa iz zmrzovalnika.

Mi imamo v zamrzovalniku v glavnem meso, govejo juho, golaž in podobne gotove jedi. zelenjave pa ponavadi ne (razen včasih vnaprej pripravim jušno zelenjavo)

LP

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close