Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Priporočam za otroke…

Priporočam za otroke…

…tja od 7 let naprej, bi rekla (moja poslušalca jih imata 7 in 8,5):

WILSON, Jacqueline: Poredne punce

Strašno fino napisana, popolnoma brez moraliziranja (obravnava sicer “psihično” nasilje med 10 letniki, pa krajo, pa nesamozavest, pa zablodelost staršev – torej same hudo zveneče teme), res, prav en tak biserček.

Se priporočam tudi za kakšno vaše mnenje o knjigah, ki ste jih prebrali otrokom zadnje čase (oz. so jih prebrali sami, če z njimi kaj podebatirate).

Hvala za idejo. Bomo shranili idejo. Mi (5 in 3 leta) smo sedaj znova mrzlično preklopili na slikanice, po prebranih Piki Nogavički, Čarovniku iz Oza in podobnih špehih. Po vrtcu in pred spanjem si vsaka izbere po eno in jih prebiramo. Sta pa postali celo tako prijazni, da si lahko tudi jaz izberem svojo :-)) in glej ga, čudo, namesto 4 na dan, se tako številka magično povzpe na 6 na dan 🙂 Ni kaj, prijazni otroci.

Najbolj so na udaru INdijančica, tona knjig o medvedkih, Ples duhov v otroškem vrtcu … Nič posebnega, okoli 60 slikanic vrtimo med prsti in jih v različnih kombinacijah prebiramo.

Vprašala bi, kakšni so kaj Gašperji? Za koliko stare so primerni? In kakšni so?

Gašperji se dajo mirno uporabiti pri petletnikih. Štiri poglavja na knjigo, primerno za lahko noč. Ponavadi jih berem tako, da izpuščam ponavljajoče se “je rekel Grozni Gašper”, ker so moreči. Drugače pa so to humorne knjigice, ob katerih se sproži tudi kakšen dober pogovor, recimo: Ali je Pridni Peter res tako priden?

Ha, ha, Toro, a tebi gredo tudi na živce tisti “je rekel Grozni Gašper”. Jaz jih ne prebavljam. Drugače pa, kaj vem, meni Gašperji niso všeč. Otrokoma so, ampak ne umirata za njimi. V bistvu so sinu precej OK, hčeri pa precej dol mahajo, bi rekla.

Sem šla preverit katera pisateljica je to. In res: http://www.randomhouse.co.uk/childrens/jacquelinewilson/home.htm fenomenalne knjige, moja najstniška hči je prebrala že vse in sedaj bere v angleščini. Že naslovnice so tako simpatične, da knjige kar padejo v roke.

Uf, vidiš, jaz je pa sploh nisem povezala s temi knjigami, čeprav jih v Učilih vsakič opazim. Poredne punce so izšle pri MK, mi beremo žepnico, in je oblikovno čisto drugačna. Ma, dobro da si rekla, bomo posegli še po kakšni njeni knjigi.

Prebrali še eno knjigo iste avtorice (Problemi na netu). Bistveno manj navdušeni.

Joooj, nam je pa Grozni Gašper res grozen … Smo imeli sposojenega “Grozni Gašper se maščuje”. Že predalčkanje v “grozni” in “pridni” mi ne daje dobrega občutka, potem pa nasilje, ki ni jasno opredeljeno kot negativno, odnos med otrokoma vedno konflikten … Podtoni so za odrasle, mislim pa, da so petletniki še preveč konkretni za kaj takega. Meni se sploh ne zdijo v redu. Bistveno boljše so Franceve zgodbe … ali Anice Dese Muck, pa Strahek, Mali povodni mož, Mala čarovnica … Povsod je tema tudi vedenje, ki je družbeno manj sprejemljivo, a se jasno ve, kdo je kdo.

mami

New Report

Close