Priporočam branje knjige
Okusi so različni, kot smo različni ljudje, to velja tudi za pisatelje in za nas bralce. Odkar znam brati in pisati sem pravi knjižnji molj. Ker sem od takrat že kar nekajkrat polnoletna imam že težave pri izposoji v knjižnici, ker si velikokrat sposodim knjigo, ki sem jo že prebrala. Zgodi se tudi, da se za določeno knjigo odločim tudi večkrat, razlogi so različni, dobra zgodba, lep jezik, lahko bi še naštevala. Kdaj pa zvečer, ko sem že v postelji in je za menoj naporen dan, namesto tablete za boljši spanec preberem tudi kaj iz seznama “lažje literature”, mislim, da to ni nič strašnega.
Pozdravljeni!
Nocoj sem si vzela nekaj časa in malo prebirala vaše prispevke, potem pa sem se kar včlanila 🙂 Upam, da si bomo izmenjali kaj zanimivih misli in zamisli o knjigah, ki so že ali še še bodo. Zaenkrat toplo priporočam eno, ki je (vsaj tako na hitro in povprek) tukaj še nisem zasledila, če pa je bila, se oproščam in jo pač ponovno priporočam:
Fadila Nura Haver: Ko umrem, naj se smejem.
Za ljubitelje Bosne in Bosancev, humorja in živega jezika, da liki kar vzniknejo pred teboj. Kratke zgodbe, vojna se sicer tudi pojavi, najbrž se tamkajšnji pisci težko izognejo temi, ki jih je zaznamovala, a brez patetike.
+++
De gustibus non est disputandum.
Knjiga za zanimivo, sproščeno in še poučno branje:
Zgodba o mali veliki deklici.
Ko se sirota Poliana preseli k svoji samski teti, s svojim optimizmom spremeni življenja vseh, ki jih sreča. Igra se igro “bodi Hvaležen”, ki jo je njen oče naučil zato, da bi znala ceniti sebe tako, kakršna je – dokler se nekega dne ne zgodi nekaj groznega in niti Poliana sama ne ve, kako bi bila lahko ob tem hvaležna.
Delček iz knjige:
“Kar potrebujejo moški in ženske, je vspodbuda. Njihove naravne moči nasprotovanja je potrebno okrepiti, ne pa oslabiti … Namesto tega, da se vedno osredotočaš na človekove napake, poudari njegove vrline. Poskusi ga izvleči iz njegovega stalnega ponavljanja slabih navad. Pokaži mu njegov boljši jaz, njegov pravi jaz, ki si upa, naredi in zmaga! Vpliv prijetnega, uslužnega, pozitivnega značaja je nalezljiv in ima moč, da spremeni celotno mesto … Ljudje izžarevajo tisto, kar je v njihovih glavah in njihovih srcih. Če se bo človek počutil prijaznega in ustrežljivega, se bodo kmalu tako počutili tudi njegovi sosedje. Toda če bo ošteval, se mrščil in kritiziral – mu bodo njegovi sosednje vrnili namrščen pogled s še večjo močjo! Ko iščeš in pričakuješ slabo, boš to tudi dobil. Ko veš, da boš našel dobro – boš to tudi dobil … Povej svojemu sinu Tomažu, da veš, da bo z veseljem napolnil košaro za drva – potem pa ga začni opazovati, pripravljenega na nalogo in zainteresiranega!”