printer
INK JET – poceni nakup, drag izpis
Princip dela: črnilo “pljuva” na papir.
Kvaliteta izpisa je odvisna od kvalitete papirja. Bolj gladek je papir, lepši je izpis. Drago črnilo in večji strošek za kvaliteten papir.
LASER – malo dražji nakup, poceni izpis
Princip dela: toner zapeče na papir.
Kvaliteta izpisa je zelo dobra, poleg tega lahko z enim tonerjem izpišeš nekaj 1000 kopij.
MATRIČNI TISKALNIK – cene so nekje pri ceni laserskih tiskalnikov.
Princip dela: iglice (9 iglic ali 24 iglic) udarjajo na valj skozi trak in puščajo sled.
Kvaliteta izpisa je slabša od ink jeta in laserskega, toda če potrebuješ izpise v kopijah (položnice ipd.), ti pride v poštev edino ta varianta.
Nataša
Barvno lahko tiskaš z ink jet-om in lasersko.
Toda barvni laserji so po cca. 200.000,00 SIT.
Seveda dobiš toner pri laserju zraven, to spada v “serijsko opremo”.
Cene tonerjev so različne. Odvisno od modela.
Jaz imam npr.: Laserski tiskalnik Lexmark, za katerega sem pred cca. 5 leti plačala okoli 75.000,00. Z njim sem v teh letih naredila 3576 kopij. Pri tem, da je toner še vedno prvi. Nov toner stane okoli 13.000,00 SIT.
Ink Jet imam HP 3420 – leto dni + nekaj mesecev. V tem času sem 2 x zamenjala obe katruši, kar je že več, kot stane nov tiskalnik. Cena za nov tiskalnik je cca. 15.000,00, cena obeh kartuš je pa približno isto – 15.000,00.
To pomeni, da se ti že skoraj ne splača kupovati novih kartuš, temveč kupiš kar nov tiskalnik – zlasti tiste v Le Clercu ali ostalih Mega marketih…
Tam dobiš ink jet tiskalnike tudi pod 10.000,00 SIT.
Nataša
Forum je zaprt za komentiranje.