princes krofi
Suzana,hej! Imam dober recept,toda povem ti,da je delo kar zahtevno,zlasti prvic. Testu pravimo “paljeno”(nekako kuhano)in potem peceno.Ne bi ti rada jemala poguma.Verjetno ti bo uspelo.Meni nekajkrat ni
popolnoma,potem je bilo vedno bolje.
Ce zelis poskusiti,posljem recept.
Moznost je lazja,ce kupis ze narejene pecene pr.krofke,ki jih sama polnis s smetano in kremo.Oglasi se Babi
Punce, ne se bat – princeske so “simpl kot pasulj” :). Samo navodilom sledite…
V posodi zavreš 400g vode in 160g margarine (toliko, da se margarina popolnom raztopi). V to z mikserjem vmešaš 240g moke (namenske). Grelno ploščo izklopiš in postopoma (eno za drugim) vmešaš 6 jajc – celo jajce naenkrat. Od začetka (pri prvih jajcih) mešaš bolj počasi, ker zelo rado naokoli “šprica”, potem lahko vedno hitreje. Rezultat je gosta homogena masa, ki jo z žlico (lahko tudi z brizgalno vrečko – jaz delam kar z žlico) nanesete na pomaščen pekač (velikost: dobro napolnjena velika žlica – delaš pa kupčke). Take “kupčke” pečeš pri 180-200oC dokler niso zlato rjavi (kar precej dolgo bi rekla – samo ne predolgo, ker se bodo posušili…).
Maso za polnjenje lahko naredite kar iz vanilijevega pudinga, jaz jo delam iz jajc (mi je definitivno bolj okusna). Zavrem 1/4 L mleka s 7 žlicami sladkorja (+ vanilijev sladkor). Posebej zmešam 3 jajca (lahko najprej beljake z sladkorjem, potem dodaš še rumenjake in mešaš zelo počasi), 3 žlice sladkorja in 6 žlic moke, da nastane penasta gosta masa. Jajčno maso nad soparo miksam z mlekom (pri meni ponavadi traja kar dolgo). Aja: ker mi te mase rado zmanjka, ponavadi delam iz 5 jajc (in temu primerno več drugih sestavin).
Še toplo maso polnim v polovico prerezane “princeske”, na vrh te mase pa pride še stepena (sladka, rastlinska, šlag) smetana. Pokrijem z drugo polovico “princeske” in posipam s sladkorjem v prahu.
Obljubim, da recept ob pravilni uporabi “uspe”. 🙂 Pa dober tek!
Mishika,hvala za pomoc.Te kar vidim,kako to strokovno obvladas in malo bentis,ko ti sprica naokrog. Jaz sem v zacetku bila kar trda.
Moj recept je enak,samo iz polovicne kolicine in namesto margarine je maslo.
Za vse tiste,ki za to testo nimajo generalnih navodil,pa se neka teh.Prav?
Vodo in mascobo zavremo z mascobo vred..Ko to vre,prisujemo vso moko naenkrat in mesamo,da se testo loci od kuhalnice(metlick) in posode.
Testo mora biti cvrsto,enakomerno gosto in brez grudic.
Jajca dodajamo ze nekoliko ohlajenemu,a se toplemu testu in sicer drugega za drugim.Za vsakim jajcem testo dobro zmesamo,da postane spet gladko. Stevilo jajc ne moremo prav natancno dolociti,ker je to odvisno od vlaznosti moke in debeline jajc.Gledati moramo le,da dobimo
primerno gosto testo,ki se sveti in trga z zlice(potem ne dodajamo vec jajc)
Pecemo v precej vroci pecici,da se tekocina hitro spremeni v paro in s tem testo dvigne. 200-225 stopinj C.Prvih 15 minut pecice ne smemo odpirati,ker bi se testo sesedlo.Pecemo 25-30 minut.Ko je pecivo peceno,ga pustimo se malo v pecici pri odprtih vratcih do ohladitve.Tako ne upade.
To pecivo lahko tudi cvremo;v tem primeru damo prav malo sladkorja,ker se sicer rado zazge.
Testo rabimo tudi za solnograske zlicnike,ocvrte krapke…
Vcasih napolnim tudi s kaksnim sadnim nadevom(visnje,jagodicje-gosta
dusena cezana),potem pa tolcena smetana.
Mishika,saj nisi huda za ta splosna navodila?
Temperatura pecice je moja malo mocnejsa.Vsak svojo pecico najbolje pozna.Aha,ko zajemam,zlico malo pomocim v raztepen beljak.
Krema je definitivno boljsa kot puding.Ni vredno dajati nadomestke,ce se tako potrudimo za testo.
Ce se bomo res srecale,upam,da mi ne bo treba narediti ravno te sladice.
Jo bos kar ti.OK?
Vedno jo delam s strahom,da bo slo kaj pri pecenju narobe.Paljeno testo sem najkasneje osvojila.Kar nekako sem se mu izogibala.
Moja soseda vedno doda v moko se pacilni,ki pa meni ni vsec.Tudi v smetano dodaja kremfix,kar res ni potrebno,ce smetano pravilno naredis.
Hehe, se nič ne sekiram… Več ljudi več ve :). Pa tako je, da nekatere stvari delam bolj rutinsko ali pa si mislim “eh, saj to je tako logično”, pa jih zato pozabim omeniti. Tako da: vsak “dodatek” je dobrodošel :).
In da še nekaj dodam: v tako paljeno testo (hmmm, pozabila sem ime za to… por…porf… ne vem) zelo “pašejo” tudi razni slani nadevi npr. kakšna francoska solata ali podobno. Ravno prav za kakšne “privat” zabeve :).
In nič srahu pred paljenim testom: dela se kot za šalo – samo bat se ga ne :). Sicer pa poznam to…. Vsepovsod, kjer piše kvašeno testo (vsaj tako za pecivo: potice…) se receptu na veliko izognem. Pa vem, da ni tako težko… Samo moje potice potem ne bi upala primerjat z mamino, ki je vedno taka, kot da jo je iz knjige vzela :).
Hej,to so PROFITEROLES . Vidis,jaz pa prav uzivam v kvasenem testu.Zdi se mi tako zivo in me prav privlaci,ko ga cutim pod dlanmi,kako raste in vse tiste kvasovke in tisto skrivnostno dviganje prticka,potem pa ugibanje,ali je tako kot sem pricakovala. Vsak ima svoje preference!
Moj zet je strasno pocascen,ce specem kruh.
Vedno misli,da je prav zanj osebno.Prav tako je vnuk v vrtcu vedno mislil,da kuhar kuha prav zanj:Danes mi je Dony skuhal dobro pasto.
Mamine potice so pa vedno super!
Lp Babi
Jaz sem pa mislila, da so profiteroli sladki?
Mi smo jih delali tako, da smo v krofke notri naspricali isto kremo, kot ce bi jih postregli kot princeske, jih zlozili v skledo in potem prelili s stopljeno cokolado. Njami, sem postala kar lacna, ko tole pisem. :)))
Babi, mi smo vceraj nabrali prve borovnice, ravno so zacele zoret. Tako da bo sedaj kmalu cas za razne borovniceve sladice in tortice.
Ursa,saj so ponavadi sladki.Ce pa ni sladkorja,uporabljamo,kot je mishika povedala,slane nadeve.
V Italiji pod profiteroli dobis sladke princeske z raznimi nadevi.
Hvala za lepe zelje,res sem ze nestrpna.Naredila sem mu svedsko pecivo,obe vrsti in spravila v zamrzovalnik,da bo imel sveze za zajtrk.
Ciao Babi
Forum je zaprt za komentiranje.