Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Primorski kruh

Primorski kruh

Pozdravljene!

Dostikrat sem že v kaki gostilni na Krasu jedla zelooo dober bel kruh, pečen doma oz ne kupljen v trgovini. Bi mi katera lahko svetovala, kako se ga naredi? To ni sladek kruh, se pa v ustih kar topi. Morda je še najbolj podoben temu od muffin žemljic….

Babi, imaš ti morda kak poseben recept?

asilar!
Ne vem, si že poskusila kruh marjetico? Sonce je pisala o tem… kruh malo drugače ali nekaj podobnega je bil naslov posta… Gre za mlečen kruh, ki je mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm (že imam polna usta slin, mislim, da ga bom šla peč )) ko pridem iz službe ))), pa ni sladek…
Linka žal nimam pri roki…
LP!
gordy

gordy ******************************** <http://gordy.moj-album.com/> ******************************** TVOJ DAN BO ŠEL V TISTO SMER KOT KOTIČKI TVOJIH UST. DIAN RITTERS ********************************

Gordy, hvala, da si se oglasila-grem brskat po netu….

Ojla!

Malenkost )))
Takole, še link:

Pa dober tek )))
LP!
Gordy

gordy ******************************** <http://gordy.moj-album.com/> ******************************** TVOJ DAN BO ŠEL V TISTO SMER KOT KOTIČKI TVOJIH UST. DIAN RITTERS ********************************

Mene samo nekaj zanima pri marjetici. Narezane rezine postavljamo pokonci ne? Pa se to…kako na debelo razvaljete testo?
Hvala za pomoc 😉

Ojla!
O tej marjetici je bilo že ogromno napisanega, tako, da dajte malo poiskati…
Vsekakor pa ja, rezine se postavljajo pokonci, se pravi, da se “koleščka” stikajo med sabo s prerezanimi ploskvami (zato se jih tudi namasti, da se potem pečeni lahko kar trgajo – kot buhteljni )))
Razvalja se priližno kak centimeter na debelo, predvsem pa je važno, da je “pravokotnik” dovolj dolg, da lahko z 2 do 3 cm debelimi rezinami zapolniš pekač… “Koleščka” se postavlja v pekač naokrog, krajčka in mogoče še eno rezino (če je pekač dovolj velik) se postavi v sredino, če še kakšna rezina ostane, pa se koleščka malo razmakne in tisto rezino postavi vmes. Če so rezine malo bolj skupaj, “natlačene”, bo kruh pač bolj visok. Ni pa ok, če so preveč narazen – se znajo zvrniti… potem kruh ni tako zelo lep, dober pa je vseeno!
Tako, “od oka” bi rekla kakih 40 ali 45 cm v dolžino za nek povprečen tortni model…
Aja, “rulada” se zaradi smetane rada razvije, pa jo kar z roko malo nazaj oblikujte!!!
Kar lotite se!
Pa dober tek!
LP!
Gordy

O super hvala!! Sem si ze vse prebrala o marjetici ampak sem za vsak slucaj se vprasala 🙂
Se je bom verjetno lotila, najpre s pol mase, da je ne bo preveliko za prvic 😉

Hvala se 1x!

h&m!
Mislim )) da se ne rabiš bat ))) moj petletni nečak je prej večerjal, potem pa še tri listke marjetice povedal! In še navodilo mi je dal, da jo moram naslednjič spet speči ))))
LP!
gordy

No, saj sem vedela da en dan ne bom mogla prebrati vsega zamujenega ;-)).

Gordy me zelo veseli, da tale “marjetica” tako “pali” pri malčkih ;-)). Saj je res dobra, kaj češ ;-))

Lepo si napisala ves postopek, sama bi ga težko boljše opisala ;-))

Primorski kruh

Saj recept ni kaj posebnega, pac kot vsako kvaseno testo:
Prepisujem tocno po receptu; ce je kolicina prevelika, zmanjsaj sorazmerno.

Domac kruh

2 kg belel moke, 1 l tople vode, 2 zlici soli, 2 zlici olja ali masti, 100 g pivskega kvasa, 1 zlica sladkorja, malo mlacne vode za kvas

Zdrobljen kvas posujemo s sladkorjem, prelijemo z mlacno vodo in pustimo na toplem, da vzhaja ( se speni). Priblizno 3/4 skupne kolicine presejane moke damo na delovno povrsino ali vecjo posodo( necke), 1/4 moke pa pustimo za dodajanje med mesenjem. V sredini naredimo vecjo luknjo in vanjo najprej stresemo sol, nato zlijemo toplo vodo ( ne vrelo, ne mrzlo!)
ter dve zlici olja. Z roko premesamo, da se sol raztopi. Dodamo kvas in zacnemo mesiti. Mizo, na kateri mesimo, posujemo z moko. Ob dodajanju preostale moke mesimo 15 minut, da postane testo primerno gosto- ne sme se lepiti na roke!

Nato pokrijemo s prtom in pustimo vzhajati okrog 30 minut ( da dvojno naraste). Potem ga premesimo, razdelimo na enake dele in po zelji oblikujemo v struce, kornete, bige, bobole, banane…

Ponovno pokrijemo in pustimo vzhajati 20 do 30 minut. Lahko damo v pekac, ali sele potem ze vzahano.Seveda prej namazemo z mascobo. V krusni peci tega ni treba!

Pec segrejemo na priblizno 150 stopinj, damo v pec in zvisamo na 200 stopinj. Pecemo priblizno eno uro.

Ko je kruh pecen, ugasnemo pecico in ga se nekaj casa pustimo v njej. Potem ga vzamemo iz peci in pokrijemo, da se pocasi ohlaja.

Enako lahko naredimo tudi kruh z oljkami.

Oljke narezemo in jih dodamo na zacetku, takoj ko v moko zamesamo sol, vodo… ker vsebujejo oljke ze malo vode, dodamo po potrebi se malce moke, da postane testo primerno gosto.

Varianta so tudi zdroblejne suhe fige.

Mlecni kruh

1kg psenicne bele moke, 3/4 l mleka, 30 g pivskega kvasa, 100 g sladkorja, scepec soli, 80 g masti ali olja

testo zamesimo, kot je opisano v prvem receptu, le da namesto vode dodamo mleko in raztopljeno mast in sladkor. V tem primeru bo kruh sladek, ce pa sladkor spustimo, bo boljsi mlecni slan kruh.

Tako; vidis, da je v prvem primeru kar precej kvasa. V drugih knjigah o kruhu je kvasa manj. Verjetno rahlost in socnost tudi od tega. Je pa ta nas istrski kruh najboljsi prvi dan:)))

Ce sem kaj pomagala, bom vesela:) Lep istrski pozdrav Babi

Babi, naj, najlepša hvala za trud!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close