priloga k pecenemu puranu
Ker imam rada leco,ponavadi naredim k peceni perutnini leco v pikantni omaki in se vrsto dusene zelanjave zraven.Zelo prija tudi ohrovtov krompirjev pire.
Krompir in ohrovt kuham skupaj,odcedim,pretlacim in zabelim z na olju popeceni panceti s cebulo ( ali salotko ali porom).Potem vse dobro spenim.
Kruhovi cmoki so tudi zelo dobri. Lp Babi
Zenske, najlepsa hvala! Bom koristno uporabila, ste me pa spodbudile, da sem pogledala se po starejsih postih in si ze sprintala: skutine zlicnike, kruhove cmoke, le tiste Babine pikantne omake z leco ne najdem. Rada kuham, sicer ne znam kaj dosti, a se, z vaso pomocjo, ucim. Hvala. Kuharskim knjigam pa ne verjamem prevec, rajsi imam take, preverjene zadeve.
Hej! Tudi jaz sem iskala svoj recept lece v pikantni omaki,pa mi pokaze samo odzive nanjo. Nic tezkega;gre pa takole:
Leco kuham(ni je treba namociti) s kaksnim prekajenim rebercem ali obranimi kostmi(okus),cebulo,cesnom,petersiljem,listom lovorja,rahlo osoljeno vodo in poprom v zrnju.
Ko je leca kuhana – ne razkuhana,cutiti jo moras pod zobom,jo odstavis.
Jaz je skuham vec in jo zamrznem za se kdaj ali pa uporabim drugace(solata,kremna juha s porom…).
Na olivnem olju in na kocke narezani panceti poprazim in zdusim cebulo.
Dodam zlico ali zlicko gorcice in 2 ali 3 slane filete,malo naribane limonine lupinice,kaksen kaper,olivo (vse nasekljano in primesano gorcici),malo pomesam,dodam se paradiznikovo mezgo(ne prevec),malo rdece paprike,malo tabaska ali chilija,poprasim z moko.Zalijem z juho od lece in pocasi prevrem.Zdaj stisnem se nekaj kaplic limoninega soka in pocasi dokuham do zeljene gostote. V to dam kuhana zrna lece,se enkrat rahlo prevrem,dodam svez nasekljan petersilj,popopram in dodam zlico sladke ali kisle smetane.
Meni in se komu je ta omaka zalo vsec.Prija s pire krompirjem, zlicniki, kruhovim cmokom…
Pazi na sol.Vodo samo rahlo posoli,ker je ze prekajeno meso slano in omake ti najprej ni treba soliti,ker so fileti tudi slani. Ko je koncano,pokusi in dodaj sol,ce je potrebno. Meso narezes in vmesas v omako.
Jaz dam meso samo za okus,torej ne veliko in tisto poje moz.Lahko pa kuhamo tudi brez prekajenega mesa.
Upam,da nisem cesa pozabila,ker ta recept znam na pzmet in knjigo
“Prezrte strocnice” sem posodila.
Ko sem dala v iskanje Leca v pikantni omaki,je odprlo se nekaj receptov za leco. Lep pozdrav Babi
Forum je zaprt za komentiranje.