Najdi forum

priključitev diska

na racunalnik SEM dodal hard disk… javlja mi neko napako in napise naj odstranim vse dodane diske ib bla bla… kaj naj naredim, da mi tega ne bo delalo vec…

kaj ko bi napisal kaj več o računalniku, OS, disku … ???

------------------------------------------------------------------- Think of how stupid the average person is. Then realise half of them is stupider than that.

Pa si na njem dal tisti “jamper” na slave ? Nisi napisal kako si ga priključil….

ja kupu sm nov racunalnik z xp-ji, amd 2600,… rad pa bi prikluču disk iz starega racunalnika (nevem tocno ktere znamke je pa 6 GB). sicer pa se ne spoznam ravno veliko in mi ni tocno jasno kaj je “tisti “jamper” na slave”! pac sem ga priklučil tako kot je bil priklučen v starem racunalniku… ravno tako sem priključu pekač in nisem mel nobenih problemov…

Zadaj imaš napajanje, ki zgleda takole:

o o o o

pa konektorje za priklop na ploščat kabel, ki zgledajo nekako takole:

:::::::::::::::::.::::::::::::::::

Pa še šest ali osem nogic, ki zgledajo takole:

:::

ali

::::

Teh slednjih nekaj je pomembnih. Jumper ali mostiček natikaš na dve in dve naenkrat, tako da imaš takele kombinacije:

I:: (običajno Master, gledano iz smeri napajanja)

:I: (običajno SLave)

::I (običajno CabelSelekted)

Malce ga obračaj okoli, saj je menda kje narisano, ali pa celo na ohišju tik nad nogicami piše MA, SL ali CSL

Tako. Ti ga boš brčas dal na slaveta, saj bo suženj tvojemu primarnemu disku, ki je na istem kablu. Če pa ga boš dal na svoj kabel, bo pa seveda Master of the universe.

Potem pa še v biosu: prepiši si z ohišja cluster pa head pa podobne podatke (baš ne vem z glave) in jih primerjaj s tistimi, ki ti jih bo Bios avtomatsko zaznal. Če jih bo. Če ne pa na “user” in na roke metat.
Ok, to je to.

Jure, zadeva je sledeča.

diski in cdrom pogoni so lahko priključeni kot:

– master – to pomeni glavni
– slave – to pomeni suženj (ali drugi po vrsti)

Na vsakem disku so oznake: M ali S ali pa piše Master, ali Slave

Vsak računalnik ima dva priključka za IDE enote, na vsakem kablu je prostor
za 2 enoti, torej je v računalu (na splošno) lahko max. 4 ide enote.

Da pa se ne hecamo mi s tabo in ti z nami, ti predlagama naslednje:

1. originalni disk, ki je bil v računalu – ta novem pusti priključen tako kot je
na 1. ide kanalu

2. cd-rom enoto vzemi ven iz računala in na zadnji strani, tam ko pride
priklop za napajanje in ide kabel imaš zraven še ene majčkene
mostičke. Na mostičkih imaš oznaki M in S (ali pa gor na cdrom-u na nalepki)

Sedaj je mostiček postavljen na Master, ti ga pa prestavi na pozicijo Slave
potem ga priključi na enega izmed kablov.
Na drugi ide kanal (secondary ide chanell) pa priključi ta stari trdi disk in zadeva je rešena.

lp

(\__/) Copy and paste bunny (='.'=) to help him gain (")_(") world domination

Draga mouse, kaj ima pa ti veze kakšen OS je ? Pa PC ? Mislm, daj no ! Ne klatit takih (nimaš nč izpitov pred sabo ?)…..

mah, moja napaka – sploh nisem dobr prebrala, o čem se gre, sem kar butnila, ko sem vidla, da nič ni tega napisal… 🙁

to je od preveč izpitov – skisala se mi je tista zadeva v glavi … kuko se že reče??… 😉

eh, grem se učit naprej, v sredo spet izpit… 🙁
zato pa klatim take….

PA BREZ ZAMERE 🙂

------------------------------------------------------------------- Think of how stupid the average person is. Then realise half of them is stupider than that.

No zdej se mi je pa nekoliko skristaliziralo znanje o vsem tem (master, slave itd.) – HVALA!

Zanima me pa se nekaj: a mora biti “master” disk vedno na 1. ide kanalu? Sem poskusal na starem racunalniku in se mi zdi da ja… Ce sem priklopil na 2. mi je vedno javljalo “primary master hard disk fail” in najprej nisem tocno vedu kaj to je, a zdaj je bols :)))

Ker mi zadne dni zmankuje časa (fax itd.), nisem še uspel dat starega diska v nov racunalnik in me zanima se to. Nov disk mam prikljucen preko sata kabla in dvd-rom ter pekac potem najbrz na 1. ide kanalu. A lahko potem brez tezav prikljucim star disk na 2. ide kanal? Seveda prestavim mosticek na slave. Ravno to sem najbrz ze poskusal, le da mi je javlo napako zaradi tega ker je bil mosticek na master? JE TAKO?

No najleps hvala za vse dosedanje napotke!

LP

Jap, še dobro da si še kaj dopisal no.
Recimo da imaš novi disk na SATA vodilu in ne na ide vodilu, kot sem pač
nevednež domneval !

Ti kar naredi tako kot sem ti pisal. Vse pusti tako kot je in samo stari disk
priključi na IDE 1 vodilo ker sta oznaki vodila za ide:

0 = Primary
1 = Secondary

lp

(\__/) Copy and paste bunny (='.'=) to help him gain (")_(") world domination

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report