Najdi forum

Splash Forum Arhiv Glasba, film in fotografija Prijava plagiatorstva

Prijava plagiatorstva

Pozdravljeni

Najprej naj rečem, da ne vem, če je naslov pravi ampak nisem si mogel izmisliti ničesar bolj pametnega. Na to stran pa pišem, ker je ta forum zelo obiskovan in se bo slej ko prej našel kdo, ki mi bo znal odgovoriti na vprašanje.

Moj primer pa je sledeč:

Pred kakšnim letom mi je “prijatelj” rekel, če mu lahko pomagam izdelati neko seminarsko nalogo, ki jo mora oddati kot pogoj za pristop k izpitu pri izobraževanju za pridobitev 5. stopnje izobrazbe. Ker sem ravno diplomiral in sem bil še v zagonu sem mu seveda ugodil saj sem seminarsko nalogo zelo hitro spisal pa tudi tema je bila dokaj zanimiva. Za to nisem zahteval nobenega plačila, le ustreči sem hotel “prijatelju” v stiski in mu prihraniti kakšno neprespano noč. Potem pa sem ugotovil, da je ta oseba to seminarsko nalogo uporabila kot zaključno delo, ki so jo morali oddati pred maturo. Se pravi je bila to neke vrste maturitetna naloga. No in ker se mi ta oseba potem ni niti zahvalila niti se mi ni več javila sem razmišljal, da bi ga prijavil. O tem razmišljam že dlje časa saj me je oseba zelo grdo izkoristila.

No zanima pa me kam bi lahko prijavil takšno zadevo in kako bi najlaže dokazal to dejanje. Izvorno datoteko imam seveda še vedno shranjeno na računalniku. A je morda že kdo imel podobno situacijo?

Kar je dano, je v zlato jamo zakopano.

HB da na svetu obstajajo ljudje, ki se jih da nategnit….

¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸ Ne prekidaj ženu dok šuti... °°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

Kaj si mu pravzaprav zameril? Ne verjamem, da to, da jo je prijavil za predmaturiteno nalogo. Verjetno sta se potem skregala, ti bi se pa zdaj rad maščeval, a ne?

Lepo se skuliraj, ker od tega res ne boš imel nič. Še bolj zanič se boš počutil, če se boš s tem ukvarjal. Najdi svojo pot in pusti ljudi, ki ti ne pašejo, lepo pri miru. Se boš imel veliko bolje. Vse skupaj odmisli! To je najbolj pametno, verjemi.

Prijaviš ga lahko maturitetni komisiji na šoli, kjer je oddal nalogo z običajnim dopisom in navedbami.

ti si soudeleženec v goljufiji, ne si delat utvar, da nisi.

Plagiat nekega dela obstaja, ko obstaja nek original. V tvojem primeru original ni izšel, nima avtorja, nima založbe, nima nobenega oprijemljivega podatka, da pripada tebi. Je kot neke vrste anonimno delo. Če imaš ti datoteko še ni dokaz, da si besedilo napisal ti. V bistvu gre za njegovo besedo proti tvoji.

Ker besedilo ni nikjer javno objavljeno pod tvojim imenom, to ni plagiat. Ne nazadnje si ti sam pristal sodelovati v tej goljufiji že od začetka, tako da si ti soudeležen pri tem in ravno tako kriv, saj se to ne dela in ti in tvoj kolega to dobro vesta.

Maščevanje je resda sladko, samo v tem primeru boš pa sebe potunkal…

Se strinjam.

Mene je predvsem zmotilo v tvojem zapisu “če mu lahko pomagam” in nekaj vrstic naprej “sem… zelo hitro spisal”.

Očitno nimaš pojma, kaj je to pomoč (nasvet, skiciranje, lahko prebreš, ko je že napisano,…). Če te je pa on prosil za napisano verzijo, je pa ja bilo za pričakovati, da jo bo tudi kje uporabil. V tem primeru sta oba goljufa in sokriva.

Nauk za naslednjič. Pomoč je pomoč in ne opraviti delo namesto nekoga.

Kam lahko sploh prijaviš plagiat?
Pred kratkim sem ugotovil, da ima učitel diplomsko delo, ki je plagiat. Kako ga prijaviti?

Baje ga lahko samo avtor, katerega je kopiral prijavi. Avtorji pa so povečini že pokojni

Kam lahko sploh prijaviš plagiat?
Pred kratkim sem ugotovil, da ima učitel diplomsko delo, ki je plagiat. Kako ga prijaviti?

Baje ga lahko samo avtor, katerega je kopiral prijavi. Avtorji pa so povečini že pokojni.

New Report

Close