Prijateljica???
Narod, naj vas vprašam za mnenje. Imam eno prijateljico, s katero sva kar pogosto na vezi, stanujeva blizu ipd. Ne bom se hvalila, povedala bom resnično stanje. Je samohranilka z otrokom. Pokliče me za vsak drek, ker je pač neiznajdljiva. Jaz sem bolj tehnični in univerzalni tip in mi ni problem. Grem in ji očistim sifon, zašraufam rolerje od njene tamale, pišem na svoj računalnik prošnje v njenem imenu, ker tega ne obvlada najbolje, kličem na razne inštitucije za informacije zanjo, ker po njenem kao bolj obvladam, pazim tamalo ob priliki in tega je še malo more. Prisežem, da mi ni problem, še v veselje, saj – that´s what friends are for. To izpostavljam samo zato, da boste razumeli moje razočaranje. Pred kratkim sem pa jaz zašla v stisko (o kateri nerada govorim vsevprek, če berete kaj naokoli, tako veste), sem jo poklicala, da bi nekam šla z mano. Vzelo bi ji 10 minut. To sem storila 3x. Prvič je pristala, a z rahlo nejevoljo, češ, a to ne moreš sama? Drugič je rekla – danes ne morem, se mi nekam mudi (potem sem pa videla njen avto še 1 uro pred bajto, preden je šla), tretjič mi je ugodila, a mi ves čas razlagala, kako se ji mudi in govorila o problemih ene njene sosede (v meni pa vihar stiske). No, danes me je pa poklicala in rekla – kako je? (no, jaz bi rekla kako si, glede na to, da ve, v kaki stiski sem; ampak ne bodimo malenkostni) in me je poslušala glih par sekund, me prekinila, čuj, neki bi rabila, mi lahko zrihtaš… Jaz sem bila pa sprva tako vesela, da je vsaj enkrat mislila samo name. Vem, da vse skupaj izgleda na moj mlin vlečeno, ampak vse je res. Kaj naj si mislim? Naj še povem, da ona v otroštvu ni bila deležna ljubezni, niti je ne zna pokazat svoji deklici. Saj vem, zakaj bi jo meni? Ampak, saj ima možgane, benti? Ali je to prijateljica? Ali ji naj vse to, kar sem napisala, povem in vidim, kako se bo odzvala? Sori za dolg post, ampak res me muči. Hvala.
Pošlji oblikovano (11-12-04 00:28)
Ja, saj to si jaz tudi govorim. Samo, ko je edina. In vem, da me ima rada (ali me ponuca?!), pa si ves čas govorim, da ne zna…ravnati z ljudmi…da dobro misli…in vleče vzorce iz otroštva. Saj ji večkrat kaj takega namignem in prizna (v zvezi z njeno tamalo), ko pa sebe omenim, mi reče, da ima občutek, da se hočem smiliti drugim. Halo?
mislim, da tvoja prijateljica malo izkorišča tvojo dobroto. Če ti povem: jst mam tut enga tazga prijatelja, pa ne izkoriščevalskega (!), ampak takšnega, ki bi ti pomagal za vsako piz*arijo, če bi le lahko. ……dober ko kruh……. ampak nekako s(m)o to njegovo dobroto začeli izkoriščati. In to je šlo tko daleč, da sem na koncu jst ponoru, pa mu rekel, da pa ne more vsem vedno ustreči… ampak tipo še vedno dela isto naprej. (očitno je dobra duša že po naravi – malo je takih…… in ravno zaradi tega on tolk bolj vedno najebe). Tko da: zapomni si, da nisi ti edina, ki ji lahko pomagaš in da imaš tut ti pravico do tega, da kdaj rečeš NE, ker se ti recimo: enostovano ne ljubi. Sej to ni nič takega. Če to ene parkrat narediš, potem verjemi, da se bo tvoja prjatlca naučila sama sifone čistit :)))
LP
Remedy
Ja, Remedy, my friend (hm, lapsus lingue:-))) ), saj sem enkrat to naredila (samo enkrat!). Ker delam doma, sem večkrat imela njeno tamalo. Ko pa je izpostavila, da bi jo imela ves mesec med počitnicami (ko je ona zunaj v službi), sem se uprla, češ, da jaz imam tudi svoje delo, da pa cel mesec…vsak dan 9 ur…no, too much. Sprejela je presenetljivo brez zamere, našla drugo rešitev, ampak…zdaj pa, ko rabi varstvo za kakšno uro, ko bi ji jaz z veseljem priskočila na pomoč in ji to rečem, pa kar ignorira…mi govori, kako je una pa ta soseda, pa sodelavka rekla, daj jo k meni…in se vsa topi, kako so prijazne. No, point je bolj v tem, da pričakujem kdaj tudi njeno pomoč in ne vem…AL JE TUPA ALI KAJ?
Nekje moraš naredit mejo……. saj vem, da ni lahko, ampak nekje mora bit. Kaj? a potem, ko boš mela svojo družino in svoje froce boš tut za vsako bedarijo k njej laufala?? Vrgla svojga froca iz rok in letela kolegici pomagat….. ko boš pa ti rabla varstvo za otroka, ti bo pa ona rekla, da pa nima časa???? To ni to….. po mojem, bo ona postajala samo še slabša in ne boljša…. ker te bo mela kot za nekaj samo po sebi razumljivega. In bo nakonc celo užaljena, ker kdaj SLUČAJNO ne boš mogla priletet……..
In tisto ko si rekla: če je pa moja edina prjatca…… mogoče je res edina, ampak prjatlca pa to zagotovo ni….. sori…..nočem žalit, ampak tko se men zdi……
LP
Remedy
Blagor njej ki ima tako prijateljico kot si ti.Problem je v tem da ona te ne rabi kot prijateljico ampak kot varuško svoje hčere.To ti je tudi dokazala.Ti se bojiš da ti bo obrnila hrbet ko jo boš rabila.Pa sej ti je že.Zanalašč ti govori kako bi druge čuvale njeno hčerko,ker te hoče s tem prizadeti.
ja, sem videl tisto o frocih 🙂 ampak kolkr jst vem, se še nobena ženska ni pritoževala, če jo je dec malo pomladil :))) sicer pa tko kot si napisala…. to sploh ni važno……. hm…. ja, zajebano je reč nekomu – ne bom! , če nikoli ne veš, kdaj boš ti rabila njeno pomoč……. je pa tko….. po mojem se ona dela (vsaj to zarad otroka) malo užaljeno. Če bi ti ona to tko “na hudo” zamerila, potem verjemi, da nebi govorila o tem, kako so sosede prijazne, ampak bi enostavno preskočila to temo… tko da….. se ni treba bat, da si se ji zamerila 🙂
po mojem je pa tko….. ti to delaš zato, ker s tem tut sama sebi pomagaš in se zaradi tega tut ti počutiš bolje……… ampak verjemi…. če ji boš pomagala pri vsem, razen pri vzgoji otroka, potem si nimaš kaj očitat…. 🙂 verjetno pa tut ona ve, da ma vsak človek svoje potrebe. pa še nekaj: glede na to, da maš ti starejšega otroka: a ga je tut ona varovala, ko si ti hodila v službo ( se pravi, ali ona to upravičeno (!?!) pričakuje od tebe, ali ne?)
LP
Remedy
Patriša, a res misliš? Veš, da mi je že prišlo na misel. Sam, še vedno nisem prepričana, glede na to, da jo poznam, da dela to iz čiste zlobe. Tako je brezčutna, kot so bili njeni starši. Ko ji rečem, a kdaj pocartaš hčero, reče – ne, priznam, da ne, ampak ne znam drugače. Zato jo ne jemljem kot neki bad. Ali ji čem pomagat ali obupat, ker nimam energije za obe, glede na to, da tudi jaz nisem trenutno sestavljena. BTW patriša, še vedno se smejem v zvezi s tvojim komentarjem na onega umazanca…hvala!
se moram strinjat s patrišo….
glede žlehtnobe pa tko: nekateri ljudje se sploh ne zavedajo, da so žlehti 🙂 RES! oni to delajo po naravi in se jim zdi to čist normalno….. zaradi razlogov, ki si jih že sama omenila (otroštvo, pa to….) in čist podzavestno hočejo svoje bljižnje prizadet, da bi se potem njihovi bljižni počutili še slabše kot se oni sami……. žal
LP
Remedy
Jap, zna biti to. Ona je v dreku in ji očitno odgovarja, da sem jaz še v globljem. Se počuti močnejšo. Ampak še vedno ne vem – naj jo odjebem (mi ne bo lahko, ker imam rada tudi njeno hčer), ali kaj? BTW Remedy, debatirava na dveh linkih…hohoho (po Božičkovo)
Ja pa ja, pa bejžte no! Vsega so krivi starši pa zaj# otroštvo?! In potem je človek upravičen vsej okolici pit kri in jemat energijo, ker ga je mama pri 5 letih 2X po riti.
Ne me narobe razumet. Vem, da imajo problemi iz otroštva vpliv tudi v odrasli dobi. Ampak izgovarjanje na otroštvo zaradi vsake fige je pa dandanes že tako razpaseno, da ni več za nikamor.
In naprej: Orka, kakorkoli misliš, da si dobra, travm svoje “prijateljice” ne moreš zakrpat. To lahko samo ona sama. Seveda, če bi se ji zdelo potrebno in smiselno. Ampak zakaj le? Če pa ima tebe, da te cuza do nezavesti.
In še naprej: seveda je to tvoja edina prijateljica. Saj ti ne da niti toliko prostora, da bi si poiskala še kako drugo. Ker se boji, da bi odj#la. Kar pri prijateljih, oprosti, ni normalno – ponavadi se vežemo na enega partnerja, ne pa na enega prijatelja, teh imamo več.
Pa še ni konec: tvoja “dobrota” je itak en sam strah pred osamljenostjo. “Prijateljica”, ki tudi slučajno ni tupa, pa to dobro ve, zato te mrcvari in izsiljuje z neko kobajagi užaljenostjo itd. Ti ji pa v končni fazi tudi delaš škodo, ker se tako ne bo nikoli postavila na svoje noge, vedno bo potrebovala berglo.
Če mene vprašaš, znebi se pijavke, dokler še imaš kaj energije. Ker, ko ti bo zaštekalo zdravje, pa se boš tolkla po glavi, bo prepozno. Verjemi, taki ljudje te lahko počasi, pa vztrajno, popolnoma uničijo.
In še praktičen nasvet: če se bojiš osamljenosti, ali pa če si po naravi dobra duša in pomagalka, usmeri to svojo potrebo nekam, kjer bo res koristila. Ozara, Sonček in podobne organizacije verjetno potrebujejo kake prostovoljce. ljudje, ki bi jim tam pomagala, res ne bi mogli s tabo skočiti tja-pa-tja, bili bi ti pa zelo hvaležni za pomoč in bi ti to tudi pokazali. in ne bi te izkoriščali. In ti ne bi bila niti malo osamljena. In ne bi šla spat z mislijo, da te nekdo cuza, ampak z zadovoljstvom, da delaš nekaj dobrega.
Jožica, ali si mogoče moja sorodnica, da si me naštudirala u nulo? Ne zajebavam, mislim resno. Nimam se za nobeno samaritanko, da ne bo pomote, ampak to se že ves čas dogaja v meni – nekomu pomagat…ker potem bo moja stiska manjša (ko bom videla še hujše). Grozno sebično, kajne? Ampak, če odjebem “pijavko”, bom jaz ***** in ne ona, kajne?
Patriša, na žalost SE JE TREBA SKREGAT. Ne obstaja nobena srednja pot iz take situacije.
Orka, ne, ne boš P…iiiiip. 🙂 Samo tvoja “prijateljica” ti bo rekla, da si, pa nihče drug. Vsi ostali bojo zadovoljni, da si končno prišla k sebi. Razen… če se bo dko počutil ogroženega kot nov potencialna žrtev. V tem primeru bi bilo seveda boljše prepričati Orko, da še naprej drži “prijteljico” za rokco, da ta ne bi zgrabila koga drugega.
Do zdaj sem imela tako “srečo”, da sem že trikrat naletela na take osebke. Ne bi razlagala podrobnosti, ampak vem, kaj se dogaja v glavi, ko te napade taka pijavka. Da si pijavke vedno najdejo za žrtev nekoga dobrodušnega in premalo samozavestnega, je pa itak jasno.
Orka, imam tud jaz tak problem. Kot je že nekdo svetoval, jo poskusi skenslat, da boš imela čas in energijo za kako novo prijateljico. Jaz svoje ne morem skenslat, ker je moja sestra in jo imam rada. Ampak mi pije kri. Moje ali moževe usluge rabi tudi večkrat tedensko. Pa ima parterja, pa cel kup prijateljic. In, če ji slučajno kdaj rečem ne, imam slabo vest. Potem se mi včasih še zasmili, pa se ji še sama ponudim. Evo sem se že spomnila, kaj mi je naročila, naj preverim in ji sporočim!
Jaz se strinjam z JOžico, sm jaz tud že mela “srečo” spoznat take pijavke..pa še v bistvu te začnejo kr obsedat in so zlo posesivne pa dobro taktiko majo tko da sploh ne opazis nekaj casa kako te vlecejo stran od drugih prijateljev, kolegov, znancev in te zelijo imeti samo zase, ker tudi one nimajo nobene druge prjatlce in se obesijo nate.Vsaj men se je dogajal tko da so ble te zenske potem tudi take da so hotele biti kar naprej v srediscu pozornosti v katerikoli druzbi ze pac..tako da sm se jaz ze prov bedno pocutila ker je kksna kr ene scene tm zganjala ..no ja to je dolga zgodba.
Jaz bi zacela postopno, če si se mogoce v sodbi zmotila, ko te bo naslednjic poklicala in zacela z rafalom kaj se vse njej dogaja in kako je boga jo pa ti kr prekini in rec poslusi jaz pa tko pa tko pa jaz gor pa jaz dol..in ji sploh ne pusti do besede..po moje bo cist sokirana..pr eni moji prjatlci in njeni prjatlci je to delovalo…
Ja Orka, točno to naredi kar si rekla. Pokaži ji tvoj prvi post ali pa ji to mirno povej. Potem pa počakaj na njen komentar, ki ti bo vse povedal.
a smem samo eno pripombo dat? :)))
a ste opazili, da vsi ki so se oglasili na to temo, so IZKORIŠČANI. Noben IZKORIŠČEVALEC. tko da: pomojem tisti ki izkoriščajo, tega sploh ne vejo….
…. skor sigurno bi se tut kdo med nami našel, sicer pa smo verjetno vsi mi skupaj malo izkoriščevalski (oz. mamo potencial), zdaj je pa samo odvisno od okolice, kolk nam pusti razvijat naš potencial oz. izkoriščat.
LP
Remedy
Remedy – mi verjameš,da niti možu s katrim živim ne rečem” dodaj mi to ali ono”, vadno se sama postrežem, zelo rada pa naredim za druge. Nikoli od svojih prijateljic nič ne iščem,samo to ,da ko pridejo k meni na kavo vidim da res pridejo zaradi tega ne pa zato,ker bi rada da ji skrajšam hlače (vedno se mudi ,seveda).
Po navadi nimajo časa ,ko pa kaj rabijo priletijo k meni tudi ob 11 zvečer.
Imam teto ob sami obali in ko grem k njej nikoli ne grem na plažo. ker sem prišla zaradi nje ne pa zato da se hodim kopat.
V službi,če jaz kaj prinesem tudi pojemo,če nimam jaz vsaka poje svoj jogurt in je tiho. Zdaj mi pa povej kako da ne popizdim? jaz ne vem kaki so to ljudje? mene je očitno mama narobe vzgajal, in take imam že celo življenje. Lahko bi ti naštevala do jutri primere ampak mislim,da razumeš kaj hočem povedati, lep pozdrav
cukerček:
Ja, problem je očitno v napačni vzgoji. Sicer ne vem čigavi………… ker….. moraš priznat, da so v večini….:))), tko da si pomoje ti tukaj problem…. (brez zamere. ni mišljeno kot žalitev – svaka čast, da takšni ljudje sploh še obstajajo! 🙂
nevem no…… jst sm napisal moj primer, kaj več nebi znal o tem napisat, vendar se mi pa zdi, da se ljudje kar nekak delijo na dve skupini v življenju (ne glede na spol): na JEBENE in na JEBAČE. Zdaj je samo na tebi odločitev v katero skupino bi rada šla…..
jst sem vedno rekel, da so nekateri ljudje kar predobri za vsak dan. žal jih je zelo malo………
LP
Remedy
Remedy, kaj pa ti pričakuješ od ljudi… ! 🙂 Kaj misliš, da se bo tu oglasila katera, ki bo rekla, “Zdravo, jaz sem Francka in sem izkoriščevalska pijavka” … Potem pa vsi: “Živjo, Francka!”
Povej mi, kateri npr. nasilnež sam poišče strokovno pomoč, ker ugotovi, da ima problem in da jo potrebuje? Vic je v tem, da nasilnež nima problema oz. ga ne čuti. Enako je s pijavkami. Njim je dobro, zakaj bi se pritoževale.
Bom pa izkoristila priložnost še za eno domnevo (včeraj je bilo že malo pozno). Namreč, glede nesrečnega otroštva. Orka pomiluje svojo “prijateljico”, ker je kao imela zas#no otroštvo. Jaz sem pa prepričana, da so imeli zas#no otroštvo tudi izkoriščani, oziroma predvsem oni, pa bi bilo fino, če bi to uvideli in naredili kaj za svojo osebnost.
Preveč zahtevni, ambiciozni starši, za katere nič ne narediš dovolj dobro. Oziroma, če si uspešen, je samo po sebi umevno, če kiksneš, pa sledi kazen, po možnosti s tem, da ti jasno pokažejo, kako zelo so razočarani nad tabo.
In potem odrasteš v osebo, ki nikomur ne odreče pomoči, ki se trudi vsem ugajati, da bi si izborila košček pozornosti in priznanja. Ki nujno potrebuje občutek, da jo nekdo pa vendarle potrebuje oz. pogreša. In je, seveda, odlična tarča za pijavke.
Je pač treba v odrasli dobi delati na tem, da popraviš, kar so nekoč zas#li. Ker sedenje v kotu in utapljanje v spominih na nesrečno otroštvo ne prinese nobenega izboljšanja. Treba se je zbrati in si pridobiti vsaj del manjkajoče samozavesti.
Prvi korak je pa vsekakor ta, da se takoj in brez slabe vesti znebiš vseh pijavk, ker ti pri tvojih poskusih prav gotovo ne bojo v pomoč. Ker bojo kar naprej bezale na plano tvoje šibke točke, ki jih zelo natančno poznajo. Ker te rabijo takega, kot si, nemočnega in na voljo za izkoriščanje.
Prvi koraki so težki. Predvsem zato, ker te slaba vest tako tišči k tlom, da ti je kar slabo. Ampak po nekaj dneh, ko ugotoviš, da se svet še vedno vrti, začutiš veliko olajšanje, ki ti da voljo, da nadaljuješ. Ne vem, no; po mojem se splača poskusiti.
(medtem, ko sem pisala ta esej, je padlo gor še nekaj odgovorov, ko govorijo v bistvu o istem… tako da, ne, nisem ponavljala, pisala sem tako dolgo)
Pošlji oblikovano (10-12-04 10:14)
Forum je zaprt za komentiranje.