Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Prihod na delo iz porodniške

Prihod na delo iz porodniške

Spoštovani,

Prosim za mnenje/odgovor.
Po zaključenem porodniškem dopustu sem se vrnila na delo. Delo sem že pred nastopom imela izmensko, vsakih 6 tednov tudi v soboto.
Po prihodu nazaj mi izmensko delo ostaja, s tem da imam v 6 tednih več popoldanskega dela in več sobot kot prej. Ali smatrate, da gre pri tem za poslabšanje delovnih pogojev? Ali se s tem kršijo moje pravice? (v pogodbi mi piše, da je delo izmensko po potrebi, drug pomemben podatek, še dojim)
Kar se mene tiče me resnično moti, da delam več krat popoldne in ob sobotah kot pred nastopom porodniške. Iz tega razloga (popoldanske so do 22h) bi želela koristiti pravico do krajšega delovnega časa 6ur a se bojim, da bo delodajalec urnik priredil tako, da bom popoldne še vedno delala do 22h in glede na zakonodajo in ostala mnenja po forumih to lahko naredi. Ima kdo kak predlog kako zadevo najelegantneje rešit?

LP
Katka

Če dojiš imaš pravico do plačanega enournega odmora (glej vprašanje 164 na spodnjem linku). V praksi (ni pa določeno, da mora biti tako!) se to pogosto rešuje tako, da gre doječa mama 1 uro prej iz službe oz. pride 1 uro kasneje na delo (torej je na delovnem mestu le 7 ur, plačanih pa je 8 ur). Glede skrajšanega del. časa imaš prav, delodajalec ti lahko odredi tak delavni čas, da delaš do 22ih. Sicer si lahko urediš skrajšani del. čas, če ugotoviš, da nisi na boljšem pač greš nazaj na 8 urni delavnik.

Glede delovnega časa nisem prepričana, vendar menim, da boš težko kaj dosegla, ker imaš v pogodbi zapisano, da imaš po potrebi izmenski delovni čas. Delodajalec se z lahkoto zagovarja, da so se okoliščine spremenile v času, ko si bila na porodniški. Morda ti bodo v pomoč odgovori na vpr. 126,130 (napoved delovnega časa za celo leto vnaprej) in 161 na spodnjem linku

http://www.mddsz.gov.si/si/delovna_podrocja/delovna_razmerja_in_pravice_iz_dela/delovna_razmerja/zdr/vodnik/#c17284

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close