Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis pridevniki-pomoč

pridevniki-pomoč

hčerka je bila bolna in so se pri pouku učili o pridevniku. Sedaj ima pa domačo nalogo in jo ne zna oz. ne znava rešiti. Nisem čisto prepričana, kako je sploh prav. Torej, kaj je lastnostni pridevnik (kakšen) in vrstni pridevnik(kateri):
1. pravokotno polje koruzno polje
2.delovna soba pospravljena soba
3.kraška pica vroča pica
4.umazana miza kovinska miza
5.črne rokavice smučarske rokavice
6.zanimiv film slovenski film

Res bom hvaležna, če mi pomagate, ker sem že čisto zbegana
lep večer in lep vikend

In v čem je pravzaprav težava? Sami sta že ugotovili, da se morata po lastnostnih pridevnikih vprašati z vprašalnico Kakšen?, odgovor pa je (bolj ali manj) takšen, po vrstnih pridevnikih pa se vprašata z vprašalnico Kateri? in tako tak pridevnik ločita od drugih podobnih, nikakor pa ni mogoče takega pridevnika povezovati s stopnjo lastnosti (torej da je bolj ali manj takšen).

Če razložim povsem preprosto še za otroško razumevanje: polje je lahko bolj ali manj pravokotno, ne more biti pa bolj ali manj koruzno, mar ne? Je koruzno ali pa ni in je torej npr. pšenično. Enako nadaljujeta za vse druge pridevnike. Za kontrolo pa sem ločeno označila kakovostne/lastnostne in vrstne pridevnike.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Najlepša hvala- zelo, zelo ste pomagali in mi prav polepšali konec tedna. Hvala

New Report

Close