Pri včerajšnjem nakupu me je precej zmotila prodajalka za pultom.
Večkrat grem v center Ljubljane inmalo pošnofam po tržnici in po tistih štantih, kjer so spominki, pa me tam prodajalci včasih ogovorijo v angleščini, včasih v nemščini, v slovenščini se niti ne spomnim, da bi me kdaj kateri od njih ogovoril. Hm…. Kaj naj zdaj?
Včasih grem v City Park in tam je kar precej Hrvatov in Srbov, šopingirajo tako, kot smo mi včasih šopingirali v Trstu, verjetno si premlada, da bi se spomnila tega, lahko pa vprašaš starše. Spomnim se, kako smo bili veseli, ko je kdo znal kaj slovensko ali vsaj srbo-hrvaško, da niso parlali samo po svoje. Zato me tudi v trgovinah ne moti, če prodajalka zna srbsko ali hrvaško in se tako potem pogovarja s temi strankami z juga. Sem slišala tudi že, da so se pogovarjali angleško. Zakaj ne, če je tako prodajalcu kot stranki to razumljiv jezik?
Pri tvoji zgodbi je edino vprašanje, v katerem jeziku se je trgovka pogovarjala s teboj.
V Svici na bencinski je z mano govorila bosansko, ker me je slisala s sopotnikom govort slovensko. Meni in njej se je to zdelo to bolje kot se kvazi lomit s svicarsko nemscino. V Istanbulu na bazarju je Turek govoril z mano (v omejeni) slovenscini. Ni mi jasno zakaj bi nekoga zmotilo. Obicajno jaz kot gost nekje govorim lokalni jezik, ce znam ali pac anglesko. Obicajno se lokalni prodajalci skusajo kolikor se da prilagoditi kupcu, vec prodajo tako. Omenjeni turek je govoril morje jezikov. Bravo on.
Zmeša se ji.
Predvidevam, da se ženski tako utrga, da začne metati artikle vsepovsod, vrešči, in slina ji leti iz ust.
Iz oči pa solze.
Ker – čakaj malo – jezika, omenjenega v tvojem postu, pa sploh ne razume. Unih drugih je vsaj toliko zastopila, da je vedela, da ji nihče ne streže po življenju (in po artiklih, ki jih je pridno naložila na trak).
To bi bilo pa nekaj povem novega, in če jo res moti nerazumljen jezik – bi vreščala, če jo pa moti samo srbohrvaški jetik (kar je bolj verjetno) – bi pa ob angleškem, italijanskem, in – oooohhhhsevedaaaaaa – nemškem jeziku uredila usteca v nasmeh, i se priklanjala celo pot od blagajne do ven.
Forum je zaprt za komentiranje.
[img]http://www.rtvslo.si/_up/photos/2011/04/20/u81449-168642_bdp_-1_show.jpg[/img]