Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Pri včerajšnjem nakupu me je precej zmotila prodajalka za pultom.

Pri včerajšnjem nakupu me je precej zmotila prodajalka za pultom.

Včeraj sem se odpravila po nakupih v eno izmed manjših trgovin. Vse lepo in prav dokler nisem prišla do blagajne, kjer je bila vrsta. Nekih pet ljudi je bilo pred mano. Bili so tujci, govorili so hrvaški, bosanski ali srbski jezik. Prodajalka za pultom pa ravno tako, saj je verjetno priseljenka sem v Slovenijo. Zdi se mi čudno, saj smo vendar le v Sloveniji, kjer govorimo slovenski jezik. Tudi, ko sem bila na dopustu v naši sosednji državi, tudi prodajalke v njihovih trgovinah niso govorile z mano v slovenščini, ampak v njihovem domačem jeziku.
Kakšno je vaše mnenje o tem, vas bi zmotilo?

Kako je pa s tabo govorila? Upam, da ne tudi srbsko?

Kaj pa ko si v Romuniji, Nemčiji, Italiji, Egiptu, you name it, ali katerikoli drugi državi, kjer ni jezik srbohrvaščina? Ali takrat tudi prodajalke s tabo govorijo nemško, italijansko, ali se potrudijo angleško? In če bi prodajalka znala slovensko ali morda srbohrvaško, ki ga bi razumela, bi te motilo, če bi se s tabo pogovarjala v tem jeziku? Ali se naj pogovarja v romunščini, boš razumela?

Nehaj trolat.

Pa saj povsod na dopustu (ugibam da si sla na hrvasko) prodajalke z tujci govorijo nemsko ali pa anglesko. Ker pa ti znas hrvasko, se pa s tabo pogovarja hrvasko.

Nehaj trolat ti karkoli bi že naj to bilo. To veš ti. Tudi mene moti tole in to zelo. Še nikoli noben hrvaški trgovec ni govoril slovensko. Samo pri nas so taki hlapci. Prav tako še nikoli noben avstrijski trgovec ni govoril slovensko, samo pri nas so taki hlapci, ritolizniki, podrepne muhe. Smo narod brez hrbtenice, in če se sami ne znamo ceniti, je iluzorno pričakovati, da nas bodo drugi.

Katastrofa, no.
Slpoh ne vem, kaj naj napišem.
Očitno si zelo trpela.

Mislim, da bi najbolje, da hodiš v trgovino samo, ko ni tam nobenega drugega kupca.

P.s.: Meni se vedno zasmilijo prodajalci, ko, ko pride v trgovino kak tujec, otrpnejo in ne upajo govoriti z njim ne slovensko ne vsak malo v kakšnem drugem jeziku.

Kako je pa s tabo govorila? Upam, da ne tudi srbsko?
[/quote]

Tudi z menoj je govorila srbsko, vendar se poznava na videz in ona ve, da so moje korenine tam.

Mislim, da je bistvena razlika ali je govorila s Slovenko v Sloveniji tudi srbsko ali je pa govorila slovensko?
Če govori s Slovenci slovensko je čisto ok.
Če govori s tujci v njihovem jeziku se mi pa zdi pohvalno.
Jaz v tujini tudi upam, da bo prodajalec znal govoriti angleško, nemško, čeprav to ni njihov domač jezik. Da bi znal slovensko pa niti ne sanjam :).

Tudi z menoj je govorila srbsko, vendar se poznava na videz in ona ve, da so moje korenine tam.
[/quote]

Aha.
In kako govori s Slovenci?
Če s tujci govori po tuje, je čisto ok.
Če pa govori v Sloveniji s Slovenci po tuje pa ni ok.

Aha.
In kako govori s Slovenci?
Če s tujci govori po tuje, je čisto ok.
Če pa govori v Sloveniji s Slovenci po tuje pa ni ok.
[/quote]

Takoj v bran! BRANIMO SE PRED VPADIM TURKA!

[img]http://www.rtvslo.si/_up/photos/2011/04/20/u81449-168642_bdp_-1_show.jpg[/img]

a niso vsi jeziki držav EU v EU enakopravni??

ju knou d dril …

Nehaj trolat ti karkoli bi že naj to bilo. To veš ti. Tudi mene moti tole in to zelo. Še nikoli noben hrvaški trgovec ni govoril slovensko. Samo pri nas so taki hlapci. Prav tako še nikoli noben avstrijski trgovec ni govoril slovensko, samo pri nas so taki hlapci, ritolizniki, podrepne muhe. Smo narod brez hrbtenice, in če se sami ne znamo ceniti, je iluzorno pričakovati, da nas bodo drugi.
[/quote]

V Avstriji govorijo tudi slovensko v trgovinah, če le znajo;) Pa na Hrvaškem se ne rabiš pogovarjati hrvaško, saj lahko začneš angleško. Lahko pa pač ne hodiš na Hrvaško in tega problema ne bo. Jaz se v drugih državah praviloma pogovarjam angleško, če pa znam kakšno besedo njihovega jezika, si pomagam tudi s tem. Če bi pa kdo znal slovensko ali hrvaško, ne pa angleško, bi se tudi zmenila.

Sred gurenske kr u italjanščini govorim, pa me briga, kar naj se naučijo, da smo turistična dežela. :)))

Glede na to, da iz jezika nisi znala razbrati, za kater jezik gre, si morda sigurna, da niso govorili po rusko??

DANIJELA, hm, odkod le tako ime??

[/quote]

No, tole pa ne bo čisto res. Za Hrvaško sicer ne vem, ampak v Avstriji in Italiji so trgovci, ki s tabo govorijo slovensko, če seveda znajo. Preverjeno tako v Ikei, kot v lekarni in to v Avstriji in Italiji.
Tako da, nehi nabijat.

Poleti sem se pogovarjala v lekarni v slovenščini in to v Avstriji, blizu meje. Zaposlena je kar dobro obvladala naš jezik.

Avtorica, kaj pa je s tabo narobe.

Prodajalka se je vedla kupcu prijazno in kupcu dobrodošlo. Če zna govorit njihov jezik, je to več kot dobrodošlo.

Meni se je že večkrat zgodilo, da so z mano govorili slovensko tako v Italiji, Avstriji kot na Hrvaškem. In celo v Kanadi.

[/quote]

V Vrsarju v konzumu v prodajalni časopisov vedno govori slovensko, seveda če ti govoriš slovensko. Pa v Zadru v trgovini z računalniškimi zadevami govori dokaj lepo slovensko. Mi je dečko razložil da je imel punco iz Slovenije. Torej ne posplošuj.

Zmotilo te je, ker zna se drug jezik poleg slovenscine? Ojoj….
Kaj pa to, da so se z mano, v tuji drzavi, celo zdravniki pogovarjali v anglescini z menoj ker nisem znala njihovega jezika. Se dobro da niso vsi dobili odpovedi ker so se potrudili za nekoga…

Na Hrvaškem pa jaz kar lepo slovensko z njimi govorim, oni pa meni odgovorijo pač po svoje. Mene ne moti, ker jih razumem, tako kot oni mene.

Ne, zmotilo jo je, ker je govorila srbsko/hrvaško oziroma bosansko:)

Glih eno DaniJJjeloR., bo motilo, ker je trgovka govorila srbhrv, jezik, hehe. To bi še verjel, če bi kakšna Francka, Elza, Micka, Jožica napisala ali nekaj podobnega. Danijela je pa pristno slovensko ime, ja, samo čudno, da je med dekleti na jugu skor najbolj razširjeno, sm še priimek ristič al radovanović itd., si bi morala dat.

Moje izkušnje so takšne, da so lahko napr. Bosanci leeeeta tukaj in še vedno bo s tabo želel govoriti bosansko in kar nekako samoumevno je, da ga razumeš. Jaz jih ne in pika. Do sedaj sem srečala samo 1 Bosanca, ki je pred več desetletji prišel živet v Slovenijo in mi je sam rekel, da mu je samoumevno, da se je naučil našega jezika in ga tudi tekoče govori (sploh najprej nisem ugotovila, da ni “naš”).

Medtem, ko poznam xy število primerov Bosancev, ki gredo na delo v Avstrijo in glej ga zlomka, ti pa 1,2,3 znajo takoj nemško. Ne vem, zakaj pa jim to ni problem osvojit, slovenščina pa jim dela takšne grozne težave?

Sem s Fužin, pri nas v bloku je cca 80 stanovanj, pol Čefurjev, pol Slovencev. Kar zadeva prišleke z juga, njihovi potomci zelo lpo govorijo slovensko, en 80 letni gospod in njegova malo mlajša žena tudilepo govorita slovensko, sicer z naglasom, a se z mano nista nikdar pogovarjala drugače kot slovensko, pa sta bila oba navadna delavca brez izobrazbe. Ena gospa je tudi blizu 80, govori pol-pol, ampak mene ne moti. Tisti okoli 60 vsi govorjo lepo slovensko, ja, seveda imajo naglas, ampak če vas pa naglas moti, potem vas moti tudi Dolenjec ali Štajerec na drugem koncu Slovenije, kar je pa zame že velika neumnost!
Aja, pa še to, če se moji sosedje Čefurji med seboj pogovarjajo po svoje, mi gladko dol visi. Zaradi mene lahko v medsebojnem pogovoru vadijo tudi kitajščino, če jim tako paše.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close