Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti prezivnina

prezivnina

Spostovani!

Jeseni sva z bivsim mozem na sodisce vlozila predlog za sporazumno ločitev. Decembra sva bila vabljena na csd na razgovor s psihologinjo zaradi mladoletnega sina. Tam smo se pogovorili o stikih, gospa je bila zelo sovrazno nastrojena do mene, brez posebnega razloga, vendar se vseeno zame huda izkusnja. Napisala je poročilo, vsi trije smo podpisali, dokument je s stampiljko potrdila. Dosti kasneje sem ugotovila, da se je gospa zmotila, namesto 170 je napisala 1790€ prezivnine. Na sodišču je imela sodnica pri prvem naroku v rokah popravljen dokument, s številko 170€. Kako je mogoče, da je gospa s csd-ja lahko na sodišče poslala popravljen dokument brez podpisov? Ker je bila visina 1790€ itak nerealna, se s tem prej nisem prevec obremenjevala, vendar sem bila na sodiscu milo receno zelo presenecena in sokirana, kako je mogoce, da lahko kar tako posilja izjave. Potem vse ostalo v dokumentu tudi izgubi verodostojnost?
Poleg tega imam se eno vprasanje. Ločitev je zaključena, pravnomočna, preživnina je zame absolutno prenizka, ker sem v najemniskem stanovanju. Sem v sluzbi, imam dohodek pod minimalno placo. Za sina, 7 let, dobim 190€ prezivnine, otrok je pri ocetu enkrat na teden in vsak drug vikend. Bivsi moz ima veliko vecji dohodek, dosti premozenja, dve stanovanjski hisi, pa se kaj. Ali je smiselno vlagati tozbo za prezivnino zaradi bistveno spremenjenih pogojev ali ne? On mi seveda ocita, da mi gre le za denar, vendar s placo 600€ pri najemnini 300€ plus stroski ob taksni prezivnini ne bom zmogla. Gospa na csd mi je ”prijazno” svetovala, da bom morala svoj zivljenjski stil spremeniti, vendar menim da to ne bo resitev, kajti nimam navad, ki mi jih je pripisala ona.
Najlepsa hvala za Vas odgovor.
BHK

Spoštovani!

Organ, ki je izdal odločbo, sme vsak čas popraviti pomote v imenih ali številkah, pisne ali računske pomote ter druge očitne pomote v odločbi. Popravek pomote ima pravni učinek od dneva, od katerega ima pravni učinek popravljena odločba. Popravek odločbe, ki je za stranko neugodna, pa učinkuje od dneva vročitve sklepa o popravku odločbe.
Preživnina mora biti primerna za zagotavljanje uspešnega telesnega in duševnega razvoja otroka, določi pa se glede na potrebe upravičenca ter materialne in pridobitne zmožnosti zavezanca zajemati mora stroške življenjskih potreb otroka, zlasti stroške bivanja, hrane, oblačil, obutve, varstva, izobraževanja, vzgoje, oddiha, razvedrila in drugih posebnih potreb otroka. Pri presoji zmožnosti staršev se ne upošteva zgolj njihovo dejansko materialno stanje, pač pa tudi njihova sposobnost, da si najdejo dodatne vire zaslužka.
Kolikor se je stanje od sklenjene sodne poravnave res tako spremenilo kot trdite, menimo, da je smiselno vložiti tožbo na zvišanje preživnine zaradi spremenjenih razmer.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close