Preživnina
Z možem sva le ločila, jaz sem vložila tožbo, ker pred par meseci ni bilo možno narediti sporazuma. Imetja še nimava radeljenega, ker ne najdeva skupnega jezika, živiva pa v isti hiši, le sobe sva si razdelila. Sama sem namreč brezposelna (bila sem tudi v času ločitve), bivši mož se pa noče izseliti, pravzaprav me nekako izsiljuje glede premoženja. Ker sem pred časom precej zbolela in bo zdravljenje trajalo še nekaj mesecev, in sedaj ni variante, da bi dobila kako službo, mi je mož pripravljen nakazovati preživnino. Dogovor bi bil sporazumen. Zanima me pa:
– ali v primeru, da dobim službo preneha obveznost plačevanja preživnine
– ali če se odselim na drug naslov
– ali če najdem drugega partnerja in zaživiva skupaj?
Spoštovani!
Obveznost plačevanja preživnine preneha v primeru, če se zaposlite oz. najdete parterja s katerim začnete skupaj živeti. V primeru, če se odselite, pa ne.
Lep pozdrav!
Pozdravljeni,
prosim vas še za eno pomoč. Mož je bo odšel v tujino, vendar bo obdržal stalno prebivališče tukaj, kjer živim tudi jaz z otroki. Vračal se bo enkrat mesečno za dva, tri dni. Po ločitvi premoženja še nisva razdelila in zaenkrat sva dogovorjena, da ostane tako kot je – vse v moji lasti. Ker pa sem precej bolna in trenutno nimam svojih dohodkov, ker mi je poteklo tudi nadomestilo za brezposelnost, bova sklenila dogovor o preživnini. Zanima me
– ali morava sporazum o preživnini obvezno skleniti pri notarju
– ali ga je potrebno odnesti na sodišče
– ali se na podlagi tega sporazuma lahko obvezno zavarujem po bivšem možu in če imam potem enake pravice iz zavarovanja kot če bi bila sama zavarovana (v delovnem razmerju)?
Hvala.
Spoštovani!
Sporazum o preživnini mora biti sklenjen v obliki izvršljivega notarskega zapisa in ga ni potrebno odnesti na sodišče. V kolikor vaš bivši mož obveznosti ne bi izpolnjeval, pa bi ga potrebovali v izvršilnem postopku.
Kot družinski član se lahko po zakoncu zavarujete le, če vam je s sodno odločbo prisojena preživnina ( po tožbi na sodišču). V tem primeru vam pripadajo enake pravice kot, če bi bili sami zavarovanec.
S spoštovanjem!
Pozdravljeni še enkrat,
če prav razumem, moram jaz vložiti na okrajno sodišče tožbo za preživnino in zraven priložim notarski zapis, da sva se dogovorila o višini? Od ločitve še ni minilo eno leto, takrat sem bila brezposelna, zdaj pa ravno tako, ker sem zaradi bolezni delovno nesposobna. Hvala za odgovor.
Spoštovani!
Lahko priložite notarski zapis ali pa le vložite tožbo, da se izognete dvojnim stroškom. Tožbo morate vložiti v roku 1 leta od pravnomočnosti sodbe s katero je bila vaša zakonska zveza pravnomočno razvezana.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.