Preživnina
Sem brezposelna in sem prejemnica denarne socialne pomoči. Bivši mož, ki sicer prejema minimalno plačo, sedaj hoče, da narediva sporazum, da mi bo plačeval preživnino in pravi, da če ne bom hotla sama podpisat tega sporazuma, bo dal na sodišče, ki bo določilo preživnino (sicer ne vem iz česa, če ima minimalno plačo). To seveda lahko vpliva na to, da bom izgubila SDP, preživnine pa tudi lahko da ne bom dobila, saj ima zaposlitev za določen čas. Bojim se, da bom tako ostala brez sredstev za preživetje.
Kako je pa v primeru, da dobim zaposlitev? Ali je potem še tudi dolžan plačevati preživnino?Hvala za odgovor.
Spoštovani!
ZZDR določa, da zakonec, ki nima sredstev za življenje in brez svoje krivde ni zaposlen, ima pravico od drugega zakonca zahtevati preživnino. Vi lahko z bivšim partnerjem sklenete sporazum o preživnini v obliki izvršljivega notarskega zapisa, vendar le-ta ne sme ogroziti koristi vaših otrok, katere je dolžan preživljati (če jih imate). Preživnina se sme priznati tudi za določen čas, da se vi vživite v nov položaj in da si uredite razmere, ter se določi glede na vaše potrebe in zmožnosti bivšega partnerja. Izjemoma pa se lahko preživnina dobi v enkratnem znesku, če to opravičujejo posebni razlogi, vendar le-ta ne sme bistveno poslabšati vašega položaja, ki bi ga imeli, če bi prejemali preživnino vnaprej v obliki mesečnih zneskov, niti ne sme pomeniti prehudega bremena za bivšega partnerja. V vsakem primeru pa vaš bivši partner ni dolžan preživljati drugega zakonca, če bi bilo s tem ogroženo njegovo lastno preživljanje ali preživljanje mladoletnih otrok, ki jih je po tem zakonu dolžan preživljati. Sodišče lahko na vašo zahtevo ali zahtevo bivšega partnerja zviša, zniža ali odpravi določeno preživnino, če se spremenijo vaše potrebe ali zmožnosti partnerja, na podlagi katerih je bila preživnina določena ali če bi vi storili kaznivo dejanje zoper bivšega partnerja, otroka ali starše biv. partnerja.
Pravica do preživnine preneha, če bi vi pridobili premoženje ali svoje dohodke, s katerimi se lahko preživljate, oz. če sklenete novo zakonsko zvezo ali če živite v zunajzakonski skupnosti.
Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.