Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek preživnina na slovensko plačo

preživnina na slovensko plačo

Mi lahko kakšna mamica pove kakšo se obračunava preživnina za enega otroka na neto izplačilo plače 800€ (brez dodatkov kot so malica, prevozni ipd)?

http://www.mddsz.gov.si/si/delovna_podrocja/druzina/prezivnine/uskladitev_zneskov_prezivnin/

ker na tej strani piše da znesek 70€ zadostuje za otorka do 6let starosti?! Nevem kako je to možno, ker to ni niti približno dovolj! Če lahko katera razloži?

ni pravil okrog preživnine. in kaj naj bi se obračunalo pri preživnini??????

kaj sploh sprašuješ ti?

Če nimaš odgovora ne kokodakaj!

no, potem pa ti podaj svoje strokovno mnenje na tole jasno postavljeno vprašanje, v kolikor nisi ista k… , ki ga je postavila

Na forumu Enostarševske družine imaš cele elaborate o tem, tudi na forumu Ločitev je par tem.

Preživnina je odvisna od finančnih zmožnosti staršev in od otrokovih potreb, tako okvirno povedano. Tisti podatki, ki si jih ti našla, so neki minimum za prag revščine ali kaj že, na tisto pozabi.
V praksi je pa znesek v veliki meri odvisen od sodišča oz. konkretnega sodnika/sodnice. Tako na uč otrok “stane” od 400 do 500 evrov na mesec brez nekega preseravanja, pač normalne potrebe, kot jih imajo otroci: hrana, oblačila, šola/vrtec, športni rekviziti, izlet, igrače, knjige, telefon, žepnina …

Predvsem je odvisna kolk sovražiš bivšega. Če ga zelo, zelo, potem je tudi preživnina višja.

Ne akaj, nas je za 1200 € pet.

Govoriš iz prve roke?

Sicer nisem ženska…

Vendar je v prvi meri preživnina stvar medsebojnega dogovora med staršema. Odvisna je od stroškov, ki jih ima mati z otrokom, prav tako pa od dohodkov očeta.

Moje mnenje je, da lahko mati za enega otroka, od očeta, ki ima plače okrog 1000 Evrov, pričakuje kakšnih 120 Evrov preživnine.

Res je…Tudi to lahko vpliva. 🙂

Če sporazumni dogovor ni možen, potem lahko ženska poda tožbo in preko sodišča zahteva višjo preživnino…Ker pa te orgije na sodišču lahko trajajo kar nekaj časa, pa se nekatere ženske raje sprijaznijo z nižjo preživnino.

Ni res. Starša se lahko dogovorita marsikaj, zadnjo besedo ima pa sodišče.
Poleg tega smo v 21. stoletju in skrbništvo nad otroki imajo tudi očetje, torej so preživninske zavezanke matere. Se pravi, ne gre za to, kakšne stroške ima mati z otrokom, ampak kakšni so otrokovi stroški.
Robi, o “pričakovanjih” je pa popolnoma neumestno govorit, ker je preživnina odvisna od plače staršev, od stroškov otroka in od sodišča oziroma sodnika, kot je bilo že napisano. Imaš sodišča, ki so naklonjena nizkim preživninam, in takšna, ki se nagibajo proti realnim.

Iz izkušenj ti povem, če obstaja sporazumni dogovor med staršema in če je višina preživnine še nekje v mejah minimalne, sodišče to tudi potrdi.
So primeri, ko je sodišče na podlagi sporazumnega dogovora, potrdilo preživnino v višini 60 evrov, pa čeprav je to mogoče za koga nesprejemljivo.

To se pa strinjam, da je odvisno od mnenja sodnika ali sodnice.

Ni odvisno od plače oz. ne samo od plače. Odvisno je od več stvari, kolikšni so stroški na otroka, kolikšna je tvoja plača in po moje tudi plača očeta. Ne pozabi na otroške dodatke in vse ostale dohodke, ki jih prejemaš oz. prejema tisti, pri katerih živi otrok vključno s plačo partnerja…
Nekje se razdeli na sorazmerni delež, po moje, laično… pa še to samo v pravdi, se tako določa, če je pa sporazumno, pa je v veliki meri kar ugodeno predlagateljema…
Torej, če se dogovorita, potem sodišče samo gleda, da je v korist otrok, torej da bo recimo mamica, pri kateri živi otrok zmogla s svojo plačo, preživnino, otroškimi in če je še kakšen dogodek, pokrivat potrebe otrok… Mislim vsaj…

A ja, pa še to, sem imela možnost v praksi videt, da je oče z neto plačo 1200 eur plačeval preživnino za dva otroka v skupnem znesku 500 eur, mamica ni bila zaposlena…

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close