preživnina da ali ne
Hčerka je končala študij v Avstriji. Preživnino sem ves čas redno plačeval. Ker ji manjka še par let do dopolnjenega 26. leta, in bi ji preživnina potekla, če bi se zaposlila, le tega ne želi storiti temveč se je pri nas ponovno vpisala v 1 letnik celo enakega izobraževalnega programa z izgovorom, da bo tako imela več možnosti dobiti službo. Ker je jasno kot beli dan, da gre za navadno molzenje, me zanima, če zakon takšno zadevo pri nas res dopušča.
Če ima kdo podobne izkušnje, bo vsak odgovor dobrodošel. HVala
Očitno si s hčerko v slabih odnosih in to je težava, ki te lahko tepe.
Druga stvar pa je zaposlovanje v Sloveniji, kjer se izkorišča študentsko delo. Hči ima najbrž prav, da bi kot študentka takoj dobila delo, redne zaposlitve pa nikakor ne oz. zelo težko. Zakaj pa se ne zaposli v Avstriji, če je že tam študirala?
Molzenje česa? Tebe? Pa saj si njen oče? Kok pa plačuješ?
Ti povem nekaj, sama sem imela podobne izkušnje točno s takim očetom, kot si ti. Hčerka je naredila fakluteto, pridna, službo bo sigurno dobila, preden jo ne, se je vpisala na fax/šolo ker bo vsaj tako imela nekaj prihodkov (tvoja preživnina) . Podobna situacija, kot sem jo imela sama. Če bi vedela, da se lahko na očeta ZANESEM, da mi bo pomagal, tudi če ni uredno treba, se sigurno ne bi vpisala še na en fax, kar tako, za lepši dan. A ko otrok šolo nardi pa ajde čao? Al kako? Pol ni več tvoja, ji ne boš pomagal pri popravilu avta, kakroli, finančne pomoči če bo treba? Kdo plačuje položnice za ogrevanje vodo, kjerkoli živi.
Zakaj mate otroke, če vam je težko plačat tistih 200 eur al pa še manj?
Ekrat ti bo mona plačevala dom za ostalrele, a to je pa ok?
Avtor, ni dovolj da se vpiše, ampak mora študijske obveznosti tudi izpolnjevat. Če se je vpisala ponovno v prvi letnik pri nas, pomeni da ni naredila do sedaj nič. Zahtevaj dokazaila o opravljanih študijskih obveznostih, če vidiš da ni resnosti v tem, pač daš vlogo na sodišče za prenehanje plačevanmja preživnine, ki ji bo sodišče zagotovo ugodilo, saj ima hči tudi dolžnosti.
Študij v tujini in v Sloveniji ni povezan. Čeprav je hči vpisana na isti program, kot ga je v Avstriji delala, ji to tukaj ne velja, če ne verificira. Plačati moraš. Samo v primeru, da bi hči zamenjala program znotraj države Slovenije, bi ti bil oproščen plačila preživnine. Pa še tu obstaja ena izjema.
Dragi oče, če smem, bi ti predlagala drugače. Vzpostavi s hčerjo zdrav in prijeten odnos, ker denar je vendarle samo denar. Če bi bili še zmeraj družina, bi jo pač vzdrževal doma. Služb ni, znajdejo se vsak po svoje. Našo smo pa sami prepričali, da naj še vlaga v izobraževanje, pa čeprav nas bo to stalo še nadaljnje štiri ali pet let financiranja, še po tem, ko bo dopolnila 26.let. Sama nas sploh ne bi prosila za dodatno finančno podporo. Ker glede na to, da izgledov za redno službo doma itak nima, naj vsaj v izobrazbi doseže vse kar se da. V vmesnem času poskuša zaslužiti še sama kolikor pač zmore. A se ne sliši tole mnogo bolje kot ti, ki bi hči samo otresel s k…a? To si naredil pred 25 leti, zdaj je pa tvoja in poskrbi zanjo. A če službe ne bo dobila, bi jo pa pustil na cesti ali kako?
Ti pa si kandidat za fotra leta!
Za lastnega otroka ti je škoda denarja????
[/quote]
Oh, takih fotrov je v Sloveniji na tisoče.Saj pravim, da več kot 75 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} slovenskih moških ni primernih za dom in družino.
Bo treba začeti uvažati moške.
avtor, iz tvojega zapisa se bere: kako se izogniti plačevanju preživnine.
Ne pa: kaj lahko naredim, da hčerki olajšam iskanje službe, kako naj ji stojim ob strani, kako lahko podprem mlado osebo na poti v življenje, kako naj ji pokažem, da mi je pomembna in ne napaka v življenju…kaj bi bilo, če bi se še matere obnašale tako kot ti ??? Vsi otroci na cesti???? Te ni sram???? Nisi ponosen na hčerko, ki je doštudirala v tujini? Tudi ona je otrok ljubezni veš, veš koliko generacij se je moralo zaljubiti, da si se rodil ti in potem ona ??? Pa imaš tako stisnjeno srce !!!
Na kak način se pa da z zavoženo indoktrinirano hčerko, ki jo je nora ločenka izoblikovala po sebi vspostavit zdrav prijeten odnos? Skoraj ni možno , da ste toliko zabiti ali pa dejansko ste, da take pišete, kaj pa vem. Bere se pa tako, kot da ne živite na tem planetu, a se zavedate tega?
[/quote]
Čuj ti,ki te meče po dolgem in povprek (iz mnogih tvojih prispevkov si tvoje sovraštvo do ženske razlagam tako, da te je lastna mama totalno zanemarjala in uničevala-druge razlage ni),kako veš, da ta očka ni živel z otrokom do npr. 15.leta in tako tudi sam izoblikoval osebo…
Namreč,če starša živita skupaj in se ločita,ko otrok zaključuje OŠ ali je že v srednji npr.,ne mi rečt,da lahko na najstnika ki ima ponavadi svoj prav,ki je čisto drugačni od starševskega,tako zelo vplivaš po npr.15,če si prej živel z njim vsak dan.
Izgovor!!!
Drugače pa tako-potemtakem bi morale vse matere po 26.letu postaviti otroka brez pardona na cesto. Si predstavljate to? Jaz ne!
Ampak nekateri fotrčki pa si to z lahkoto predstavljajo.Z lahkoto. Bljek pa tak fotr.
Pa da ne bo pomote,poznam ogromnoooo čudovitih očetov!
Hočeš reči, da je hči tako zelo neumna, da noče zaslužiti tisoč in več evrov s svojim delom, ampak ji več pomeni tvojih 150 evrov preživnine? Potem je šlo pri vzgoji nekaj zelo zelo narobe.
Kaj pa je doštudirala?
[/quote
Žal, tako je. In ja, pri vzgoji je šlo nekaj hudo narobe, vzgoja je bila prepuščena materi, ker hči z menoj ni hotela imeti stikov. Študirala bi naj računalništvo in fiziko in moje mnenje je, da bi v Avstriji s tem poklicem zlahka dobila zaposlitev, vendar noče, ker potem ne bi dobila preživnine (250€)
Ali pa šole sploh ni končala, tudi to je možnost in prikriva resnico.
Molzenje mene, tako je. Sem vsa leta kljub svoji brezposelnosti plačeval, da je končala študij (tako sama trdi, da ga je), torej je zdaj čas, da se zaposli. Kaj ti ni jasno? A sem jaz kot oče dolžan otroka spraviti do kruha ali sem mu dolžan priskrbeti tri poklice? Sem jo spravil do visoke izobrazbe, kaj še naj? Če je tako pa naj gre delat magisterij, doktorat… ne pa še enkrat v prvi letnik, lepo te prosim.
To na daleč kriči, da gre za goljufijo.
Po določeni starosti oz. po končani srednji šoli je vzdrževanje otroka, tudi če se redno šola, odvisno tudi od zmožnosti staršev.
Ne vem, kako gre to uradno, ampak verjetno lahko dosežeš vsaj občutno znižanje preživnine. Daj vlogo na sodišče z utemeljitvijo: hči ima izobrazbo in bi se lahko zaposlila oz. delala prek študenta.
Slovenski sistem z obešanjem na starše (ne glede na to, ali so poročeni ali ločeni) je precej sprevržen. Če starši ne zmorejo, naj gre otrok pač delat in se izobražuje ob delu, ali pa dela prek študenta. Recimo, da se mu prvi letnik faksa še tolerira, potem bi pa moral biti odvisen sam od sebe. Imam otroke, eden je še v srednji. Vsi so vsaj občasno delali že od OŠ.
Čuj ti,ki te meče po dolgem in povprek (iz mnogih tvojih prispevkov si tvoje sovraštvo do ženske razlagam tako, da te je lastna mama totalno zanemarjala in uničevala-druge razlage ni),kako veš, da ta očka ni živel z otrokom do npr. 15.leta in tako tudi sam izoblikoval osebo…
Namreč,če starša živita skupaj in se ločita,ko otrok zaključuje OŠ ali je že v srednji npr.,ne mi rečt,da lahko na najstnika ki ima ponavadi svoj prav,ki je čisto drugačni od starševskega,tako zelo vplivaš po npr.15,če si prej živel z njim vsak dan.
Izgovor!!!
Drugače pa tako-potemtakem bi morale vse matere po 26.letu postaviti otroka brez pardona na cesto. Si predstavljate to? Jaz ne!
Ampak nekateri fotrčki pa si to z lahkoto predstavljajo.Z lahkoto. Bljek pa tak fotr.
Pa da ne bo pomote,poznam ogromnoooo čudovitih očetov!
[/quote]
Eno je, če človek dejansko ne more dobiti zaposlitve, nima statusa, da bi lahko delal vsaj prek študenta, itd. Drugo pa je, če nalašč glumi glivo.
No vse ve, matere samohranilke, ki me sedaj napadate. Hčerka se NOČE zaposliti, ne da ne more, NOČE SE, iz preprostega razloga, ker hoče preživnino do zadnjega diha. Do sedaj ji ni manjkalo ničesar. Vse je dobila in vse ima. Kljub temu, da z menoj ni želela stikov, sem plačeval zanjo vsa leta. Kar je preveč, je pa preveč. Eno je, če dela ne dobi, da pa ga noče niti iskati, je pa druga pesem.
Študj v A sem plačeval ravno zato, da bo lažje prišla do zaposlitve. Tam je morala najeti sobo, kar ni bilo ravno poceni, če je tako, bi lahko študirala tudi doma. Zdaj pa ona ne bi šla delat, ker lahko še nekaj let vleče preživnino.
Ve, razočarane dame, pa ne mečite vseh moških v isti koš. Veliko moških je, ki ne plačuje nič, ki se na tak ali drugačen način preživnini ogne, jaz sem plačeval vse do konca študija. Da pa me zafrkava in hoče začeti vse še enkrat od začetka, ne, v tem primeru bom pa tudi jaz tako ali drugače zaprl pipico.
Čudi me sicer izbira faksa tvoje hčere, ker če se namerava še šolati, bi lahko nadaljevala na magistrskem študiju, ne pa da štarta iz začetka. Ampak ja, spomnil si me na primer naše sošolke, najboljša učenka v osnovni, skozi odlična, pa ji foter ni pustil it drugam kot na trgovsko poklicno, češ da več ne bo plačeval. Če mene vprašaš, bi lahko naredila vsako gimnazijo in vsak faks. Sicer nimamo stikov, morda celo je kasneje kaj naredila iz sebe, ampak vsem se nam je zdelo krivično, da jo je ata ustavil v možnostih za svojim sposobnostim primerno izobrazbo. Danes to ni mogoče, oziroma ni tako enostavno, kot si ti predstavljaš.
Nisem samohranilka, smo družina, nismo reveži, vendar tudi bogati ne, ampak na kraj pameti nam ni padlo, da bi omejevali hči pri doseganju svojih ciljev, še več, spodbujamo jo, da zmore več. Vse to stane, seveda, in dejstvo je, da jo bomo še nekaj časa preživljali oziroma ji pomagali skozi študijska leta. Kot razumem, je tvoja hči uspešno končala fakulteto v Avstriji, torej ne moreš reči, da zabušava ali da ni izpolnila tvojih pričakovanj, da bo šolanje opravila. Ker še po letih sodi v kategorijo vzdrževanega družinskega člana, za katerega si odgovoren, boš verjetno v času nadaljevanja študija moral plačevati preživnino še naprej. To, da lahko gre delat, ja, to je tisto, kar sem napisala v prvih stavkih. Lahko gre, ampak odločila se je drugače in bo očitno študirala še naprej. Dokler bo redno izpolnjevala študijske obveze, tako dolgo pipice ne boš mogel zapreti. Če pa študija ne bo končala, pa verjamem, da jo boš, odlični oče, celo tožil za vračilo preživnine.
Forum je zaprt za komentiranje.