Preživljanje otroka
Pozdravljeni
ne vem ali ste pravi naslov za vprašanje.
Mož ima otroka iz prvega zakona.Jaz imam 2 otroka z bivšim partnerm. S sodiščem imamo določene preživnine in stike
Mož je trenutno brezposelen. Zanima me ali sem jaz kot njegova žena dolžna plačevati preživnino za otroka in skrbeti zanj ko je pri naju. Iz moralnega, etičnega vidika mi je jasno. Plačujem in njegov otrok je 100% vključen v naše življenje.
Smo pa imeli debato kako je to opredeljeno tudi pravno. Ob tem smo trčili na vprašanja:
– kako je z dedovanjem: ali moja otroka lahko dedujeta po njemu oz. obratno njegov otrok po meni?
– dolžnost plačevanja preživnine: ali se višina njegove preživnine določi na podlagi tudi mojih dohodkov?
Skratka, kakšne finančne obveznosti sva prevzela do otrok s tem ko sva se poročila – iz pravnega vidika?
Do teh vprašanj smo prišli, ker imam jaz podjetje d.o.o. (ustanovitev pred poroko). V debati smo prišli do tega, da se v primeru moje smrti zgodi:
– delež dedujeta moja dva otroka. Ker sta mladoletna, sredstva prevzame CSD in/ali njun oče (moj bivši partner) ?
– delež deduje moj sedanji mož?
– ali lahko delež deduje tudi njegov otrok?
hvala za pomoč
Spoštovani!
po vas bi v tem trenutku dedovali vaša dva otroka in vaš sedanji mož, po vašem možu pa njegov otrok in vi.Višina preživnine za njegovega otroka se določi ob upoštevanju potreb otroka indohodkov ter obveznosti (predvsem preživninskih) obeh, tako vas kot tudi vašega moža (in seveda matere tega otroka).
Lepo pozdravljeni!
Forum je zaprt za komentiranje.