Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti PREVZEM DOLGOV

PREVZEM DOLGOV

Pozdravljeni!

Zanima me, ali lahko izvenzakonski partner prevzame moje dolgove?
Bila sem lastnica d.o.o., bil je “izbrisan” iz sodnega registra. Ostali so dolgovi – nakopičil jih je partner, ki je bil zaposlen v tem d.o.o.-ju. Vsi dolgovi so prešli name, kar je normalno. Partner se strinja, da bi on prevzel vse dolgove, ker je tudi on za vse to kriv. Imava skupno gospodinjstvo, mladoletnega otroka, on ima sedaj svoje podjetje (dobro delujoče) in bi bil sposoben odplačevati dolgove, jaz jih namreč nisem, ker imam premajhno plačo. Prihajajo rubežniki, v dogovoru z njimi sem dosegla nekakšno obročno odplačevanje, vendar, če zamudim en dan, me že kličejo. Psihično ne zmorem več, bojim se, da se mi bo zaradi tega zmešalo. Ker, če partnerja ni doma, ne morem do njegovega denarja – nočem se več mešati v nikakršno podjetje. Mi pa vedno da denar za poplačilo obrokov, vedar je včasih le kakšen dan zamude.

Torej, zanima me, če lahko on prevzame te dolgove, ki jih je nakopičil in nekako uredi mesečno odplačilo, da vsaj zadiham? Če se to da, kam se moram obrniti – na sodišče, upnike, advokate?

Spoštovani!

Obligacijsko pravo pozna pogodbo o prevzemu dolga. Vi (kot dolžnica) in vaš mož (kot prevzemnik dolga) lahko ob privolitvi upnika skleneta takšno pogodbo. O sklenitvi pogodbe lahko obvesti upnika vsak od vaju, upnik pa lahko vsakemu od vaju sporoči svojo privolitev v prevzem dolga. Domneva se, da je upnik dal svojo privolitev, če je brez omejitve sprejel kakšno izpolnitev od prevzemnika, ki jo je ta izpolnil v svojem imenu. Pogodbenika, kakor tudi vsak od njiju posebej, lahko zahtevata od upnika, naj se v določenem roku izreče, ali privoli v prevzem dolga; če se ta ne izreče v določenem roku, se šteje, da je privolitev odklonil. S prevzemom dolga stopi prevzemnik na mesto prejšnjega dolžnika, ta pa je s tem prost obveznosti. Med prevzemnikom in upnikom obstaja ista obveznost, ki je dotlej obstajala med prejšnjim dolžnikom in upnikom.
Takšno pogodbo lahko skleneta sama ali s pomočjo odvetnika po vaši izbiri (priporočamo).

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close