Prevoz na delo, sprememba cene
Spoštovani rogi69si,
ZDR določa v 130. členu
(povračila stroškov v zvezi z delom)
(1) Delodajalec mora delavcu zagotoviti povračilo stroškov za prehrano med delom, za prevoz na delo in z dela ter povračilo stroškov, ki jih ima pri opravljanju določenih del in nalog na službenem potovanju.
(2) Če višina povračila stroškov iz prejšnjega odstavka ni določena s kolektivno pogodbo s splošno veljavnostjo, se določi z izvršilnim predpisom.
Firme imajo interne pravilnike, kjer določajo pravice in obveznosti delavca, ki se nanašajo na povračilo stroškov prevoza.
Daša Modic Gorjup
Daša Modic Gorjup, 130. člen ZDR nima nikarkšne veze s tem, kdaj in kako mora delavec obvestiti delodajalca, če se mu avtobusne linije spremenijo. Prav tako v veliki večini primerov pravilniki, ki jih imajo delodajalci, tega ne vsebujejo.
Lahko bi se celo zgodilo, da delavec sploh ne bi vedel, da so se avtobusne linije oz. posledično cena vozovnice spremenile oz. znižale in bi se to lahko ugotovilo šele čez leta. V takšnem primeru pač lahko delodajalec zahteva vračilo preveč plačanih stroškov na podlagi Obligacijskega zakonika!
Interni pravilnik in kolektivna pogodba lahko, na podlagi zakonske podlage določata med drugim tudi, kako in kaj je delavec dolžan obvestiti delavca o spremembah, ki pomenijo spremembo dejstva, od katerega je odvisna višina povračila potnih stroškov. Prav tako lahko določa tudi sankcijo, ki je drugačna od splošnega pravila Obligacijskega zakonika za povračilo, če delavec ne obvesti delodajalca o spremembi.
Mislim, da je namen tega foruma, da se pomaga ljudem…..
Daša Modic Gorjup
Lahko prosim imenuješ vsaj eno panožno kolektivno pogodbo, ki določa, kdaj je delavec dolžan obvestiti delodajalca o spremebah, ki pomenijo drugačno višino povračila potnih stroškov z izjemo spremembe prebivališča?
Se pa strinjam, da je namen foruma pomagati ljudem, ampak zagotovo ne s sklicevanjem na neobstoječe pravilnike oz. neobstoječe določbe v pravilnikih!!!
Nadalje povračilo preplačanih stroškov po Obligacijskem zakoniku še zdaleč ni sankcija, niti ni nujno, da do preplačila pride po krivdi delavca.
Skratka, lizika4 je vprašala, kaj narediti, moj nasvet je bil, da za nižjo ceno avtobusne karte pove delodajalcu. Namreč če ne pove, se lahko zgodi, da bo do penzije vlekla 50 EUR več na mesec, lahko pa se zgodi, da se bo zaradi tega zamerila delodajalcu in jo bo metal vn bodisi iz krivdnih razlogov, bodisi v zdajšnjih gosodarskih razmerah kadarkoli iz poslovnih razlogov. Kot sem že zapisal, če ima dobro sllužbo in plačo, je škoda rizkirat, sicer pa sama najbolje ve.
Zanimivo, da se vedno skregamo tisti, ki nekaj znamo… Očitno je to kar praksa v tem forumu. Malo več strpnosti ne bi škodilo, resno. Vsi želimo pomagati ljudem, s takšnimi trenji in napadanjem jim pač težko. Sem enkrat že pisala o tem, pa se mi ne da več, resno. Zato se tudi skoraj ne oglašam več. Čeprav so moji odgovori že večkrat komu prav lepo pomagali…
Se strinjam z rogi69si. Predlagam pa, da se najprej pogleda kar v pogodbo o zaposlitvi. Najbrž je že tam določeno, da ste dolžni VSAKO spremembo, vezano na delovno razmerje, javiti delodajalcu. To pomeni npr spremembo prebivališča, priimka ipd.
Povračilo stroškov prevoza pa lahko ureja notranji akt – pravilnik, lahko je določeno s sklepom uprave ipd. Tako da je treba gledati, kaj tam piše, ali vam pripada mesečna ali kaj več. Možno tudi, da ste dolžni delodajalcu prinesti dokazilo, na podlagi katerega vam izplačuje stroške (ceno avtobusne ali vlak karte recimo). V tem primeru je seveda prišlo do spremembe in da, to bi morali javiti delodajalcu. Ni on dolžan iskati, kje kdo živi in kakšne linije so tam. To, ali se vi vozite z avtomobilom, kolesom ali magari helikopterjem, tukaj nima veze. Oni vam povrnejo stroške, kot jih povrnejo. Če je to mesečna LPP, je to pač mesečna LPP, čeprav vi za helikopter zapravite 10 tisočakov:)
Forum je zaprt za komentiranje.