Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Preverjanje ZZZS med bolniško-nosečnost

Preverjanje ZZZS med bolniško-nosečnost

Pozdravljeni!

Zanima me, kako je s preverjanjem ZZZS, pri bolniški nad 30 dni – nosečnost.
G mi je svetovala počitek, v bistvu imam takšno delovno mesto, ko dela ne morem zaradi nosečnosti opravljati… hkrati pa mi tudi priporoča sprehode! Ampak tega pa ni omenila na bolniškem listu oziroma komisiji, ko je pošiljala papirje na ZZZS.
V naslednjih dneh čakam odločbo komisije..

In če že pridejo, pa npr. skočiš po otroka v vrtec,.. ?
Kaj naj dam otroka v rejništvo za en mesec, dokler imam npr. bolniško?

So možni kakšni ”izgovori” oziroma ali znajo tudi kaj tolerirat?

Ima kdo izkušnje?

lp

Tudi, če imaš dovoljene sprehode, na odločbi komisije navadno piše “strogo mirovanje na domu”. Upoštevajo diagnozo in če je taka, da bi res morala mirovati, si v težavah, če te ne dobijo doma. Preverjajo pa zdaj bolj kot so včasih.

Važno je, da imate v kartoteki zapisano, da se vam dovolijo izhodi.

Mož je že 6 mesecev v bolniški (psihične težave), z osebno zdravnico se je dogovoril, da lahko gre vsak dan za 2 uri v knjižnico prebrat časopise. Drugače pa je res doma.

Če bo kontrola mislim, da ne bo težav.Kolikor se spomnim na odločbi komisije piše, da je odsotnost od doma z dovoljenjem zdravnika.

Ne izenačuj psihičnih težav in nosečnosti! Različne diagnoze, različni “popusti”.

Sem v bolniški zaradi nosečnosti, nobene kontrole (do sedaj – 7.mesec). Na odločbi komisije mi piše: za gibanje izven kraja bivanja je potrebno dovoljenje osebnega zdravnika…

Če dela ne moreš opravljat potem ti bolniška ne pripada. Torej je odvisno kaj ste se v diagnozi zlagali.
Kontrole pa opravljajo in če nisi doma sledi prekinitev bolniške za nazaj in posledično odpoved v službi.
Dejstvo je, da če bi bila doma zaradi rizične nosečnosti takih bedarij ne bi spraševala. Na koncu niso tajkuni problem. Preštejmo lažne bolniške in lenuhe na socialni pa je hitro jasen glaven problem naše družbe.

Torej bolniška pripada tistim, ki delo lahko opravljajo?

Torej bolniška pripada tistim, ki delo lahko opravljajo?[/quote]

Bolniška pripada tistim, ki so bolani ali poškodovani. Kaj ti ni jasno?

Če dela zaradi bolezni ne moreš opravljati, ti seveda pripada bolniška. Ne stresajte neumnosti.

Po drugi strani pa se pri marsikateri bolezni delo lahko opravlja in zato ljudje čisto lepo hodijo v službo in jim bolniška ne pripada. Primer: številni sladkorni in srčni in ledvični in želodčni in … bolniki.

Bolniška ti pripada tudi, če si bolan, a delo lahko opravljaš, ampak ga ne boš opravljal zaradi tega, ker se zdraviš. Tak primer je recimo zdravljenje raka. Ženska s tumorjem na dojki bi komot še nekaj mesecev ali let hodila v službo in bi čisto dobro opravljala svoje delo. A je zanjo bolj koristno, da gre na operacijo in razne terapije in ji zaradi tega pripada bolniška.

Pozabila si na eno malenkost. Nosečnost ni bolezen. Če zaradi nosečnosti dela ne moreš opravljat ti bolniška NE pripada.

Pozabila si na eno malenkost. Nosečnost ni bolezen. Če zaradi nosečnosti dela ne moreš opravljat ti bolniška NE pripada.[/quote]

Kakšne traparije so pa to? Seveda ti pripada, pa ne zato ker bi bila nosečnost sama po sebi bolezen, ampak zaradi npr. rizične nosečnosti, hudih slabosti ipd.

Kaj pa, če si v bolniški v 8 mesecu, moraš do poroda delati ali kar čakati doma kdaj bo?

Bolniška ti pripada, če si bolan, poškodovan, koristiš nego… seveda tudi pri nosečnosti zaradi zdravstvenih težav.

Če pa določenega dela zaradi nosečnosti ne moreš opravljati (predolgo stanje, dvigovanje bremen, delo s kemikalijami…), pa te je dolžan delodajalec premestiti na drugo primerno delovno mesto ali pa te poslati domov, plačo pa še vedno kriti sam.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close