Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Preveč zarubljenega in nezmožnost

Preveč zarubljenega in nezmožnost

Pozdravljeni!

Imam dve težavi:
1. Maja 2012 sem prejel sklep o izbršbi v znesku 390 EUR. Z upnikom sem se dogovoril (ustno po telefonu), da bom plačal po obrokih. Denar sem si sposodil in plačal tri obroke – vsega skupaj 350 EUR, tako da sem ostal dolžan samo 40 EUR, katerih pa nisem plačal. Januarja 2013 pa so mi zarubili 517 EUR – tu so verjetno zraven še kakšni stroški – ampak zarubili so mi celoten znesek 390 EUR, kjub temu, da sem od tega plačal že 350 EUR. Po prejemu sklepa o končani izvršbi sem se na ta sklep pritožil in vse napisal sodišču ter priložil potrdila o plačilu, vendar ni nobeega odgovora. Prav tako sem obvestil upnika, da mi vrne denar vendar ni nobenega odgovora. Kaj storiti.

2. Ravnokar sem prejel drug sklep o izvrši (druga zadeva) – vzel sem kredit za 5 let (leta 2003), plačeval sem ga dve leti (do leta 2004), nato sem izgubil službo in ga nisem več mogel plačevati. Ker je bil kredit zavarovan je zavarovalnica poplačala kreditodajalca in je zavarovalnica leta 2005 na sodišče podala predlog za izdajo plačilnega naloga (sodišče pa je izdalo odločbo ali sklep s katerim je dovolilo izdajo plačilnega naloga) – to je bilo leta 2005. Nato sem bil na borzi in sem prejemal socialno pomoč, leta 2007 pa sem se zaposlil, kjer pa se mije po dveh mesecih zgodila nesreča pri delu, zaradi katere sem invalid tretje kategorije – invalidsko upokojen. Sedaj sem prejel sklep o izvršbi, zaradi katerega so mi že zablokirali račun zaradi izterjave 3700 EUR. Moji prejemki pa so 260 EUR invalidske in 40 EUR socialne. Kaj storiti, ker ne vidim možnosti kako poplačati izterjavo. Prav tako nimam nepremičnin niti premičnin. Kaj storiti, da ne bodo rubežniki vsake 14 dni pri meni oziroma kako odpisati dolg?

Hvala za odgovor.

Spoštovani!

1. Sodišče izda Sklep o izvršbi na podlagi podatkov, ki jih predloži upnik in njihove resničnosti, razen v določenih primerih, ne preverja. Tudi banka izvršuje sklepe, ne da bi presojala pravilnost oziroma dopustnost izvršbe. V primerih, ko banka v vlogi izvrševalca sklepov te izvršuje, je zanjo relevantno samo to, kar odloči oziroma določi izdajatelj sklepa.
Če je dejansko stanje takšno, kot ga navajate, je upnik neupravičeno pridobil 350,00 EUR. Kolikor vam upnik tega zneska ne želi vrniti, imate na voljo tožbeni zahtevek zaradi neupravičene pridobitve.

2. Glede na to, da imate na transakcijskem računu vsak mesec priliv, se lahko o odpisu določenega dela dolga in ustavitvi/odlogu izvršbe dogovorite le z upnikom (zavarovalnico).

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Najlepša hvala za vaš odgovor.

Me pa zanima še nekaj:
1. Ali lahko sam vložim tožbeni zahtevek glede na to, da je iz dokumentacije – sklepa in potrdil o nakazilu jasno razvidno, da sem plačal po izdaji sklepa?
Na spletu pa sem našel, da naj bi bila tudi možnost podaje predloga nasprotne izvršbe – ali to pride v poštev tudi v tem primeru? Kako pa se vloži nasprotna izvršba? Predlog sem našel v pravilniku.

2. Na kakšen način pa se je mogoče dogovoriti z zavarovalnico o odpisu določenega dela dolga oziroma o ustavitvi izvršbe (prošnja ali predlog, ali se pošlje na zavarovalnico ali na sodišče)?

Še enkrat hvala za odgovore.

Spoštovani!

Če je upnik prejel več kot znaša njegova terjatev, je to razlog za nasprotno izvršbo. Glede na dejanski stan, ki ste ga opisali pa terjatev upnika še ni v celoti poplačana. Tudi, če ste ta mesec obrok plačali dvakrat to še ne pomeni, da obstaja razlog za nasprotno izvršbo, le vaš dolg se je dodatno zmanjšal.
Nasprotno izvršbo je mogoče vložiti na predpisanem obrazcu v treh mesecih od dneva, ko ste izvedeli za razlog zanjo, najkasneje pa v enem letu od dneva, ko je bil končan izvršilni postopek. Vložite jo pri sodišču, katero že obravnava vaš primer.
Glede na to, da redno plačujete obroke v dogovoru z zavarovalnico, predlagamo, da se o možnosti ustavitve oziroma odloga izvršbe pogovorite z osebo, ki je določena za obravnavo vašega primera ali pa sestavite prošnjo za ustavitev/odlog in jo naslovite na zgoraj navedeno osebo pri Zavarovalnici.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close