Preveč osebna vprašanja na razgovoru za delo
Pozdravljeni!
Imam hipotetično vprašanje – bil sem na razgovoru v podjetju, kjer so mi še preden sem prišel do osebnega stika s spraševalcem, v roke potisnili par strani dolg vprašalnik, v katerem je bila cela vrsta zelo osebnih vprašanj – takšnih, ki jih na intervjujih ne bi smeli spraševati oz. so popolnoma nerelavantna za zaposlitev. Na osebnem intervjuju so me potem po teh vprašanjih še bolj podrobno spraševali in tudi na nadaljnih intervjujih. Na vprašanja sem seveda odgovoril, saj sem hotel zaposlitev, sem se pa na trenutke počutil precej nelagodno.
Kar me zanima je – ali v Sloveniji obstaja zakon, ki bi iskalce zaposlitve ščitil pred takšnimi vprašanji in kaj v bistvu iskalci lahko v takem primeru naredimo? Sem pa seveda brez vsakšrnega dokaza.
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Marko
Gre za ravnanje, ki je v nasprotju z ZDR (26. člen), na taka vprašanja pa niste dolžni odgovarjati (27. člen). V praksi seveda težje izvedljivo, če si službe želite.
Zadeva je sankcionirana kot prekršek, tako da lahko delodajalca prijavite na inšpekcijo.
Fajn bi bilo, če bi ta papir imeli in ga poslali na inšpektorat, tako pa….
Tudi sicer bi delodajalec v najslabšem primeru plačal zgolj kazen, pri naslednjem zaposlovanju pa zadevo ponovil.
229. člen ZDR
(1) Z globo od 3000 do 20.000 eurov se kaznuje delodajalec –
pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik oziroma posameznik,
ki samostojno opravlja dejavnost, če:
točka 6.: pri sklepanju pogodbe o zaposlitvi ravna v nasprotju s 26.
členom tega zakona;
Seved lahko prijavite, če ni pisnega dokaza morate pač vse natančno obrazložiti, navesti, seveda pa je lažje če obstaja materialni dokaz.
Lahko nastejem, toliko tega je bilo, da sploh ne vem kje zaceti.
1. Trenutna nosecnost?
2. Kaj dela partnerica, koliko casa sva skupaj, ali je Slovenka, ali se nameravava preseliti skupaj v kratkem, kje zivi – zivi morda pri starsih, kaj dela sestra, kaj dela brat, njuna stopnja izobrazbe, enako o starsih, zakaj ne nadaljujem ocetovega posla itd.
3. Ali trenutni delodajalec vé, da iscem novo zaposlitev
In se par podobnih.. ze ta se mi zdijo nerelavantna in neeticna. Sploh pa vprasanje o nosecnosti in nacionalnosti, ki nista dovoljena.
Ej, da nisi bil ti slučajno na Intelekti (turistična agencija iz MS) na razgovoru????? Tam baje postavljajo taka bolana vprašanja, da folk samo debelo gleda. Direktorja tudi poznam in je res idiot vseh idiotov tega človeštva. Bi pa bilo zanimivo, če bi nam zaupal, kje si bil… saj vas je verjetno bilo dosti in itak smo anonimni. Daj, res me zanima…
Ker je očitno razširjena praksa delodajalcev, da na zaposlitvenih razgovorih sprašujejo vprašanja, na katere kandidati za delovno mesto niso dolžni odgovarjati, velja opozoriti, da
– Delodajalec sme od kandidata zahtevati le predložitev dokazil o izpolnjevanju pogojev za opravljanje dela;
– Delodajalec pri sklepanju pogodbe o zaposlitvi ne sme od kandidata zahtevati podatkov o družinskem oziroma zakonskem stanu, podatkov o nosečnosti, o načrtovanju družine oziroma drugih podatkov, če niso v neposredni zvezi z delovnim razmerjem;
– Delodajalec ne sme pogojevati sklenitve pogodbe o zaposlitvi s pridobitvijo podatkov iz prejšnjega odstavka ali z dodatnimi pogoji v zvezi s prepovedjo nosečnosti ali odlogom materinstva ali z vnaprejšnjim podpisom odpovedi pogodbe o zaposlitvi s strani delavca;
– Kandidat ni dolžan odgovarjati na vprašanja, ki niso v neposredni zvezi z delovnim razmerjem.
– Zaradi ugotovitve kandidatove zdravstvene zmožnosti za opravljanje dela delodajalec na svoje stroške napoti kandidata na predhodni zdravstveni pregled v skladu s predpisi o varnosti in zdravju pri delu.
– Preizkus znanja oziroma sposobnosti kandidata ali ugotovitev zdravstvene zmožnosti kandidata se ne sme nanašati na okoliščine, ki niso v neposredni zvezi z delom, za katero se sklepa pogodba o zaposlitvi.
Po drugi strani pa obstaja obveznost kandidata, in sicer pri sklepanju pogodbe o zaposlitvi je kandidat dolžan predložiti delodajalcu dokazila o izpolnjevanju pogojev za opravljanje dela in ga obvestiti o vseh njemu znanih dejstvih, pomembnih za delovno razmerje, kot tudi o njemu znanih drugih okoliščinah, ki ga kakorkoli onemogočajo ali bistveno omejujejo pri izvrševanju obveznosti iz pogodbe ali ki lahko ogrožajo življenje ali zdravje oseb, s katerimi pri izvrševanju svojih obveznosti prihaja v stik.
Upamo, da ne boste potrebovali zgornjih napotil, če pa že, naj vam bodo v pomoč
OK, kaj pa testi? Moj fant je šel na razgovor za delovno mesto prodajalca in je dobil tak test, da je rekel, da se je počutil kot na maturi.
Eno od vprašanj je bilo – kdaj je bila Slovenija pod Francijo, potem je moral razvrstiti cca 20 držav po velikosti in zraven napisati še št. prebivalcev, matematične naloge nekako razumem, ampak vseeno, zdi se mi, da so tile razgovori in testi vedno hujši in da se delodajalci prav norca delajo. Sama priznam, nisem vedela kdaj je Francija okupirala Slovenijo, sem pa dobra v svojem delu, prav tako moj fant. In zato, ker mi zgodovina pač ni nikoli ležala ne dobim priložnosti?
Se mi zdi, da je vedno več izživljanja s strani delodajalca, češ, če bo to prenesel, potem je pravi za na. Jaz pa pravim to, če je oseba sposobna takega razmišljanja, je niti nočem za šefa.
In ja, ni dovoljeno postavljati takih vprašanj, ampak resno, me zanima koliko ljudi zavrne odgovor. Tudi mene so že spraševali o družini, fantu razmerju, KILAŽI, skratka, stvari, ob katerih sem se počutila neprijetno. Ampak starejša kot sem, več izkušenj ko imam, manj si dovolim, grdo rečeno, zaje****nja…
In si iščem službo, povabljena sem pa bila na en samcat razgovor, v pol leta in ja, me je strah, sam če že na začetku dovolim, da nekdo stopi name, me bo slej ali prej tudi poteptal.
Daj pustite take nasvete kjer pišete kaj nas po zakonu delodajalec ne sme vprašati. Realnost je žal drugačna. Če si pa frajer, in rečeš da na to nisi dolžan odgovoriti, se lahko obrišeš pod nosom za službo.
Edino kar nam preostane v takih situacijah je, da se pripravimo na taka vprašanja in probamo čim bolj diplomatsko odgovoriti. V smislu da če planiraš otroke, da te to nikakor ne bo oviralo pri delu, da si sposoben tudi doma kaj narest, da imaš zagotovljeno varstvo,….
Žal, tako je 🙁
Tudi sama na tem forumu že nekaj časa opažam, da Štefka ogromno napiše, pove pa zelo malo. Predvsem Štefka, ti dajem nasvet, da se držiš teme ne pa da po svoje zabluziš, ker imaš polno glavo vsega, kar želiš povedati, komurkoli že, samo da daš iz sebe… Upam, da nisi še ena zaposlena iz JU, ki se 8 ur nima kam dat in mora nekako zabit cajt.
Ejej, spet se pojavlja taneprava Štefka.
Only me, komentar, ki je od neprave Štefke, ki ti ga je podarila ta oseba, ni moj – od Štefke, katerega nadiimek uporabljam že vse skozi, ker ni na mojem nivoju takšno komuniciranje.
Moderator tega foruma Društvo za pravno pomoč je bil o tem že seznanjen pred časom, ravno tako administrator. Moj IP je zaveden in se tako lahko lahko tudi preveri mojo trditev.
Tako tudi v tem imenu naprošam moderatorja, da prispevek z “lajdro” zbriše oziroma ukrepa proti nepravi Števki oziroma opozori administratorja za ukrepe, v kolikor ne more moderator sam ukrepati.
Naj še povem, da me na Medovernet ni bilo že krepki čas in me krepki čas tudi ne bo.
Tako.
Moderatorja še vedno prosim, da pri nepravi Štefki ukrepate, kot sem zapisala predhodno.
Ker se registrirati kot Štefka nisem mogla, ker šumnike program pri le tem ne podpira, obstaja pa že registrirani uporabnik Stefka, sem v izogib neumorne neprave Štefke registrirala nadimek Steffy, da neprava Štefka ne bo mogla več drekati z nepristojno komunikacijo do nas uporabnikov.
Hvala za razumevanje ter lep in dolgi pozdrav do nadaljnega.
Pozdravljena “Štefka, Šteffy, Steffy,…”,
v kolikor imate tehnične težave (predloge, zahteve,…), Vas vljudno vabimo, da o tem obvestite Zavod Med.over.net., saj Društvo za pravno pomoč in varstvo človekovih pravic kot moderator foruma niti nima (tehničnih) možnosti izvesti to, kar želite. V kolikor je Vaš namen resen, predlagamo, da jih obvestite z mailom (in ne tako, kot obveščate nas, tj. da pišete po forumih).
Lep pozrav,
Forum je zaprt za komentiranje.