Prevajanje
Zanima me, kam se lahko obrnem po info glede sodelovanja s prevajalsko agencijo – kot prevajalec? Za kaj gre… Nikjer namreč ne morem zvedet, koliko je logična postavka za prevajanje, torej to, kar dobi prevajalec. Povsod samo piše, koliko je po ceniku stran prevoda ali nekako tako, huda skrivnost pa je očitno, koliko od tega pripada prevajalcu. Zanima me, koliko pobere agencija oz. koliko ‘nategnejo’ prevajalca. Se namreč menim za sodelovanje z agencijo, pa ne vem, če se mi splača (so mi postavili nek ‘hecen’ cenik). Kje lahko izvem, koliko bi bilo torej realno plačilo, če nisi svoja firma, ampak sodeluješ z agencijo? Se to sploh splača? Torej ‘normalen’ znesek, ki pripada prevajalcu za prevod ene A4 strani?
Po moje se cene precej razlikujejo od jezika (bolj eksoticni jezik bo najbrz bolje placan kot npr. anglscina), od podrocja (ce je potrebno specificno strokovno znanje), od tega, kako se zna prevajalec sam iztrziti in postaviti ceno zase, od agencije (treba je povprasat na vec agencijah, ker so nekatere bolj oderuske), od tega, kako je prevajalec dober…
Nekaj pise tudi na drustvu prevajalcev Slovenije (http://www.dztps.si/slo/cenik.asp), npr. kolk se racuna na stran, ampak tiste cene so bolj ali ne nerealne in dobi malokateri prevajalec toliko placano.
Mogoce 15 eur na eno prevajalsko stran (1500 znakov brez presledkov). V materni jezik. Vec ne bi vedla. LP
Odvisno je tudi ali ti oni od tvojega plačila plačajo 25% davka- verjetno gre za avtorsko pogodbo. Če delaš sam, moraš imeti najmanj s.p., plačevati določene obveznsoti mesečno in še nakazati davek- tu ej tudi razlika.
No če pa ni po pogodbi, da ti dajo plačo, pa moraš računati, da je na to kar veliko prispevkov na od (pol je pa izplačilo lahko smešno). Sam če bi sam vse to plačal, si na istem.
cene na prevajalskih agencijah so zelo različne, kot prevajalec dobiš od 5 evrov do 20 evrov na prevajalsko stran, za prevajanje v tuj jezik praviloma več, ni pa nujno, je pa odvisno tudi od vrste besedila, “nategnili” te bodo pa v vsakem primeru, recimo če tebi plačajo 5 evrov na stran, dobi agencija tudi 20 evrov, kar se meni zdi ena velika svinjarija, ampak tako žal je v tem prevajalskem svetu.
lp
Forum je zaprt za komentiranje.