Prevajalci, na pomoč!
Pred časom sem spraševala, za kateri CAT program se naj odločim.
Naj povem, da sem se (v nasprotju z večino sicer) odločila za memoQ, ki sem ga preizkusila v trial varianti in mi je všeč, ker je intuitiven, prijazen do uporabnika itd.
Ker imam dosedaj izkušnje samo z Wordfastom, še od takrat, ko je bil zastonj, se mi poraja banalno vprašanje (ki pa pri Wordfastu ni bilo tako banalno).
Kupim licenco in inštaliram program v moj računalnik. Ta se sčasoma pokvari, postane počasen, skratka, treba ga je menjat.
Je licenco mogoče prenesti na novi računalnik? Pa ne se smejat, pri Wordfastu namreč to ni bilo mogoče……
Pa še to: ima kdo med vami memoQ? Kje ga je kupil? Imajo mogoče agencije popust na količino? Kakšen koristen nasvetek? Najlepša hvala!!!!
To mi je pa sila čudno, da licence ne bi bilo mogoče prenesti na drugi računalnik – če zadevo enkrat kupiš, jo pač imaš pravico uporabljati, tudi ob zamenjavi računalnika.
Je pa res, tako je vsaj pri tradosu – ne moreš je namestiti na dva računalnika, na enem od obeh zanesljivo ne bo delovala. Jaz sem zamenjala že dva računalnika, odkar imam tradosa, in še vedno je šlo brez težav. Nisem pa prenašala, sem vsakič na novo naložila s spletne strani. Drugače pa take zadeve najbolje urejaš s svojim ponudnikom, ali tujim ali slovenskim (prek helpdeska) – pri tistem pač, ki ti je izstavil račun.
Trados je npr. tuj, vendar ga v Slo. trži Iolar, tako da se za pomoč obrneš pač nanj. Pri memoQju mora biti enako.
Pri SSKJ in Pravopisu imajo malo drugačen sistem – ko zamenjaš računalnik oz. pač program naložiš na novo, moraš poklicati (je tel. št.), da ti sprostijo licenco. Morda imajo ta način tudi pri MemoQju. Spet, najboljše je, da pokličeš ponudnika, pri komer je bila zadeva nabavljena, on ti bo povedal, kako naprej.
Kolikor mi je pa znano, je mogoče pri menjavi računalnika preprosto vse izvoziti/prenesti (kar se pač izvaža oz. prenaša) in na novo naložiti na nov računalnik. Meni se je računalnik sesul, zato sem nalagala na novo in je bilo torej treba sprostiti licenco, da sem jo lahko na novo začela uporabljati. Tako in tako imaš pa pri izdelku varnostno kodo, s katero izkazuješ pravico uporabe.