Pretvarjanje (kompresiranje) videa
Zdravo vsem.
Lastim si digitalca SONY DSC-P73; verjetno vsem dobro poznana zadeva. Dokaj soliden, z nekaj napakami, s katerimi z svojimi skromnimi zahtevami dokaj dobro shajam. Zelo všeč mi je možnost videa v VGA – 640×480@30 fps. Prek TV izhoda se mi na TV-ju zadeva vidi zelo dobro, a moti me ena zadeva. Namreč, aparatek snema v MPG formatu in na 256 MB kartico mi gre malo žez 2 minuti v tej kvaliteti pa konec. Sj v prihodnosti nameravam kupiti večjo PRO kartico ter nekdaj še en skromen prenosnik tako da s tem ne bo problema. Rad pa bi nekaj drugega. Namreč, verjamem, da se bi dalo te požrešne posnetke na PC-ju stisniti z nekaj ne prevelikimi kompromisi glede kvalitete, a ne vem, s katerim programom. Namreč, poskusil sem že z nekaj programi (#1 video converter, pinacle studio 9, pa še kaj) a je vsepovsod rezultat zelo slab. Ponekod je slika resnično slaba kljub ne prevelikim stopnjam stiskanja ali mi zvok prekinja, v full screenu pa mi zelo šteka; skratka totalno neuporabno. Naj povem, da mi originalni MPG iz digitalca deluje popolnoma gladko, razni originalni DVD-ji brez problemov, DIVX-i ali XVID-iali8 drugi MPG-ji prav tako. Torej mašina ni preslaba, vzrok je zagotovo v konverziji oz. programu. Zagotovo obstaja kak programček, ki delo stiskanja videa opravi dobro in brez bedarij oz. pokvarjenosti okrog slike in zvoka. Namreč, za arhiviranje teh posnetkov bi bilo dobro, ko bi zadeve vagale vsaj pol manj, kar se zagotovo da.
Aja, pa še to. A je možno, da bi te MPG-je stisnil zopet na MPG z večjo kompresijo, ki bi potem bili kompatibilni z DVD playerji (z divix playerji bojo itak, kolikor vem)?
No, kaj predlagate?
Hvala!
Raje si kupi DV videokamero. Tako, pri kateri dobiš še spodoben program in na računalniku vse skupaj lepo narediš tako kot se spodobi. Res pa je, da to (konvertiranje) traja približno 4 – 6 krat toliko, kolikor je dolžina posnetka. Ampak imaš potem super kvaliteto. Jaz imam Canon in je odlična.
Obilo uspeha!